131019098
19 Mart 2024, Salı

18 AYDA NELER YAPILDIĞINI ANLATTI

24 Ekim 2020, Cumartesi 06:42

     


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göreve seçildiği 31 Mart 2019’dan bugüne uzanan 550 günü anlattı. “Başka bir hayat mümkün” diyerek çıktıkları yolda kararlılıkla yürüdüklerini belirten Soyer, 2026 yılındaki Botanik Exposu’nun İzmir’de yapılacağının müjdesini de verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevdeki ilk 550 gününün değerlendirmesini kentin farklı kesimlerinden temsilcilerin davet edildiği bir toplantıyla yaptı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” başlığıyla düzenlenen toplantı pandemi önlemleri nedeniyle seyreltilmiş oturma düzeniyle yapıldı. Başkan Tunç Soyer, dokuz ana başlık altında yaptığı sunumda hayata geçirilen demokratik yerel yönetim uygulamalarını, tarımı kalkındırmaya yönelik çalışmaları, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmaya, istihdamı geliştirmeye yönelik sosyal projeleri, doğa dostu icraatları, ulaşım alanında atılan adımları, pandemi sürecindeki dayanışma odaklı kriz yönetim modelini, kentsel altyapı yatırımlarını, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarla İzmir’i dünya kenti haline getirmeyi hedefleyen atılımları anlattı.

“Her kesimin taleplerini dinleyerek politikalar üretiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim kampanyası sürecinde “üç cemre” başlığı altında özetlediği İzmir vizyonuna atıfta bulunarak başladığı sunumda seçimin ardından en az oyu aldığı Kiraz’ın Dokuzlar köyüne ziyaretini hatırlattı. İzmir’deki temel çıkış noktalarının şehrin yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek, refahı artırmak ve adil dağılımı sağlamak olduğunun altını çizen Başkan Soyer şunları kaydetti: “İzmir’de bir kent koalisyonu kuracağız ve herkesi dinleyeceğiz demiştik. Bu vaadimizi yerine getirirken, İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarıyla ve meslek odalarıyla düzenli toplantılar yapıyoruz. Her kesimin taleplerini dinleyerek politikalar üretiyoruz. Merkeze uzak mahallelerimize gidip muhtarlarla toplantılar düzenliyoruz. Seçimlerde vaat ettiğimiz gibi, Seyyar Makam aracıyla Belediye bürokratlarımızla birlikte özellikle arka mahallelere gidiyoruz. Muhtarlara ve vatandaşa dokunma imkanı buluyoruz, talepleri yerinde dinleyip sorunları hızla çözmek için hemen belediye ekiplerimizi yönlendiriyoruz.”

“İzmir’de başka bir tarım”

Başkan Tunç Soyer, geride kalan 550 günlük sürede İzmir tarımını çeşitlendirmek ve ürünlerin satışını desteklemek için birçok adım attıklarını belirterek şunları kaydetti: “Köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle, Türkiye tarımı toplumun hiçbir kesiminin inkar edemeyeceği bir düzeyde zarar gördü, örselendi. Biz, hem bu büyük adaletsizliğe son vermek, hem de İzmir ekonomisine güç kazandırmak için başka bir tarım mümkün diyoruz.” Başka Bir Tarım Mümkün vizyonunun, dört temel ilkeye dayandığını belirten Başkan Soyer, şöyle konuştu: “Birincisi yerli tohuma ve yerli hayvan ırklarına sahip çıkmak. İkinci ilkemiz, ürünlerimizi işlemek ve katma değerini yükseltmek, markalaştırmak. Üçüncüsü bir araya gelerek güçlenmek, yani kooperatifleşmek. Çünkü küçük üreticinin hayatta kalabilmesi için bir araya gelmesi ve haklarını birlikte savunması şart. Son konumuz ise ürünü, ulusal ve uluslararası piyasada pazarlamak. Bu noktada Belediye şirketimiz İZFAŞ, yaşamsal bir önem taşıyor. Markalaşma, e-ticaret ve ihracat konularında tecrübesi olmayan küçük üreticilerimizi, fuarlarımız ile dünyaya açıyoruz.”

35 özel tasarımlı park geliyor

Başkan Soyer, doğaya dair politikalar üretmenin ve uygulamanın yerel yönetimlerin de asli görevlerinden biri kabul edildiğini belirterek bu kapsamda yaptıkları çalışmaları ise söyle özetledi: “Yaşayan Parklar adını verdiğimiz çok özel 35 parkı, şehrin çeperindeki Meles Vadisi, Gediz Deltası, Yamanlar Dağı ve Yarımada’da Olivelo Alanı’ndan başlamak üzere tüm il geneline yayıyoruz.”

Kişi başına 30 metrekare yeşil alan

Yeni stratejik planla yeşil altyapıyı, yeşil alanların artırılmasını, en temel altyapı önceliklerinden biri kabul ettiklerini dile getiren Soyer, “Bu doğrultuda, İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarını iki kat arttırmak; 16 metrekareden 30 metrekareye çıkarmak için tüm teknik çalışmaları tamamladık. Avrupa Kalkınma Bankası’ndan alınan hibeyle hazırladığımız Yeşil Şehir Eylem Planımız, bu yılın sonunda Belediye Meclisimize sunulacak ve yeşil altyapıyla ilgili pek çok yatırımımızı da hızlandıracak” dedi. Gediz Deltası için UNESCO Dünya Doğa Mirası başvurusunu gerçekleştirdiklerini ifade eden Soyer, “İzmir, Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan HORIZON 2020 kapsamında hazırladığı proje ile 2,5 milyon euro hibe almaya hak kazandı. Bu projede ilk örneklerini gerçekleştirdiğimiz doğa esaslı peyzaj çözümlerini Peynircioğlu Deresi’nde uyguladık ve şimdi tüm şehre yaygınlaştırıyoruz” dedi.

Acil çözüm ekipleri oluşturduk

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, her türlü ayrımcılık ve nefret söylemiyle mücadele ederek bir arada yaşamı teşvik ettiklerini, barış ve insan hakları kültürünün şehrin her köşesine yayılmasını sağlamak amacıyla Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü’nü kurduklarını söyledi. Değişimin sırrının İzmir’in arka mahallelerindeki sorunları görmek ve dinlemek olduğunun altını çizen Soyer şöyle devam etti: “Arka mahallelerdeki sorunları yerinde tespit edip ihtiyaçlarına kısa sürede cevap verebilmek için Acil Çözüm ekipleri oluşturduk. Ekiplerimizle birlikte bu mahallelere gidip dinliyoruz ve sorunları en hızlı şekilde çözüyoruz. Acil çözüm ekibi, hem belediyenin iş yapma hızını artırıyor, hem de tüm İzmirliler arasındaki bağları güçlendiriyor.”

Toplumsal cinsiyet eşitliği

Kadınların yaşamın her anına dahil olması; demokrasi, barış, eşitlik ve adalet duygusunun gelişmesinde hayati bir önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Soyer, “Bizim, kadınların işgücüne ve karar alma mekanizmalarına katılımı konusunda büyük bir sorumluluğumuz var. Kırsal kalkınma projelerimizde, Halkın Bakkalı, üretici ve semt pazarlarında kadın üreticilerimize öncelik sağlıyoruz. Meslek Fabrikamızda, kadınlara meslek kazandıran istihdam garantili eğitimler veriyoruz. Kadınlara bütüncül hizmet sunduğumuz Anahtar sosyal yaşam merkezlerinin ilkini 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde Örnekköy’de hizmete açıyoruz ve sayılarını daha da artıracağız” diye konuştu.

Ulaşımda dev adımlar

Başkan Soyer, yüzde 12’lik kısmı tamamlanmış halde devraldıkları Narlıdere metro inşaatını 125 Milyon Euro yatırım ile yüzde 65 tamamlanma oranına getirdiklerini belirterek şunları kaydetti: “Merkezi hükümet desteği olmaksızın sadece kendi kaynaklarımızla 11,2 km metroyu söz verildiği tarihte, vaktinde bitireceğiz. Temmuzda Metro tünelini açıp bitirmiş olacağız. Türkiye tarihinin en uygun maliyetiyle, en hızlı inşa edilen bu metroyu 2022’de İzmirlilerin kullanımına sunacağız. Uzun zamandır mücadelesini verdiğimiz ve İzmir tarihinin en büyük yatırım projesi olan Buca Metrosu’nu hayata geçirme yolunda çok ilerledik. İlk iş olarak uluslararası finans kuruluşlarından yatırım fırsatları doğurmak için yoğun bir çalışmaya girdik. Şu an Avrupa İmar Bankası liderliğinde ve 125 Milyon Euro katkısı ile kurduğumuz finansal ortaklığa Karadeniz Kalkınma 115 Milyon Euro, Fransız Kalkınma 125 Milyon Euro, Asya Altyapı ve Yatırım Bankası 125 Milyon Euro katkı yapmak konusunda ilke kararı almış bulunuyorlar. Toplam 490 Milyon Euro yatırım yapmaları konusunda mutabakat oluşturduk. Çiğli Tramvay hattımızın yapım ihalesini iki hafta içinde, 5 Kasım 2020’de gerçekleştiriyoruz. 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı, Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğinde ve 14 istasyondan oluşuyor. Çiğli tramvayı 2023 yılında hizmete girecek. İzmir’i, demir ağlarla örüyoruz. Otobüs filosunun üçte birini yeniledik. 451 yeni otobüs aldık. Bu alımla ülke genelinde 2020’de tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesine imza attık. Avrupa’nın en genç deniz filosuna sahip olan İZDENİZ, yeni gemilerle güçlenmeye devam ediyor. Ağustos ayında sefere başlayan Fethi Sekin Arabalı Vapuru’ndan sonra Uğur Mumcu Arabalı Vapuru da filoya dahil olmak için gün sayıyor. İzmir Bisiklet ve Yaya Eylem Planı’nı hayata geçiriyoruz. İzmir’de kent içi bisiklet altyapısını güçlendiriyor, bisikleti toplu taşıma araçlarıyla entegre ediyoruz.”

Körfez’de yüzmek hayal değil

Levent Marina tesislerinin kiralanmasıyla İZDENİZ’e ait gemilerin barınma ve onarım yeri sorununun çözüldüğünü ayrıca bu tesislerde denize ulaşamayan arka mahallelerdeki çocukların da deniz sporlarıyla buluşacağını söyleyen Soyer, “Güzelbahçe’de kent merkezine çok yakın bir noktada mavi bayraklı halk plajımızı açtık. Bir gün Karataş ve Karşıyaka’da da plaj yapıp mavi bayrağı göndere çekmenin gururunu yaşamak istiyoruz. ‘Körfezi temizleyeceğiz, Konak’tan Karşıyaka’ya yüzeceğiz’ demiştim, bu sözümün arkasındayım. Doğanın kendini yenilemesi mümkün. Biz eğer gerekeni yaparsak ve kirlenmesini engellersek Körfez de kendi kendini temizleyecek aslında. Yağmur suyu ile pis su kanalları maalesef aynı yere toplanmış ve sonuçta Körfez’i kirletmiş. Biz bu kirliliğe son verince, Körfez de kendini yenileyecek. Körfez’in doğal akıntısı ve dip dalgaları temizliği zaten yapıyor. 378 km’lik bir kanal ihalesine çıkıyoruz. Yağmur suyu ile pis suyu ayrıştıracağız. Yağmur suyunu Körfeze akıtacağız. Pis suyu arıtma tesisine göndereceğiz. Ve ben körfezde yüzeceğim. Körfezde yüzeceğiz.”

Kimler katıldı?

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, kızları Duygu ve Defne’nin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Parti Meclisi (PM) üyeleri Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Atilla Sertel ve Mahir Polat, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, İyi Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, ilçe belediye başkanları, fahri konsoloslar, meslek örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri ve iş insanları katıldı.

550 Gün Sergisi 31 Aralık’a kadar ziyaret edilebilir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sunumunun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart 2019 tarihinden bu yana öne çıkan projelerinin kronolojik olarak sıralandığı sergi gezildi. Fotoğraf, görsel ve videoların bulunduğu 550 Gün Sergisi, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler