131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

MARAŞ OLAYLARINDA YİTİRİLENLER ANILDI

24 Aralık 2019, Salı 06:43

     


Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi 41. Yıl dönümünde Maraş Olaylarında yaşamını yitirenleri düzenledikleri bir tiyatro etkinliğiyle andı.

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Maraş Olaylarını unutturmadı. Maraş Olaylarında yaşamını yitirenleri düzenledikleri tiyatro etkinliğiyle anan Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, Maraş Katliamını unutmadık, unutturmayacağız mesajını verdi. Düzenlenen etkinliğe CHP Aliağa İlçe Başkanı İlhan Aktaş, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, CHP’li Erol Güngör ve dernek üyeleri katılım gösterdi. İlk olarak Maraş Olaylarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

“Maraş’ta insanlık katledildi”

Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Başkanı Celal Süslü kürsüye davet edildi. Celal Süslü konuşmasında, “Bugün burada 41 yıl önce 19- 24 Aralık 1978’de başlayan Alevilere yönelik yapılan insanlık dışı katliamı anmak ve anlatmak için toplanmış bulunuyoruz. Sevgili dostlar biliyorsunuz bu katliamı anmaya ne sözcükler yeter ne de yürekler dayanır. Maraş’ta insanlık katledildi. İnsanlık ve merhamet duyguları katledildi. Bir hafta boyunca devlet sustu. Resmen göz yumdu. Yakın tarihimizde Sivas’ta olduğu gibi Maraş’ta genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden yüzlerce insan katledildi. Yüzlerce ev kullanılamaz hale getirildi. Alevilere ait yüzlerce iş yeri yıkılıp, yakılıp tahrip edildi. Yüzlerce yaralı insan vardı. O tarihlerde Maraş’ta öğretmenlik yapan Tevfik Kaçar aramızda bize o günün şartlarıyla katliamı anlatacak. Biz aleviler Kerbela’dan beri asıldık, kesildik, sürgün edildik, yakıldık, dışlandık. Ama yine de yılmadık, yolumuzdan dönmedik, dönmeyeceğiz de. Yüz yıllardır barış içinde yaşayan biz alevi toplumu bundan sonrada barış ve kardeşlik içerisinde yolumuza devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

“Ağıtlar yakarak katliamları anmayla yüzleşme mümkün olmuyor”

Alevi Dernekleri Aliağa Şubesi Başkanı Celal Süslü’nün ardından Maraş Olayları’nın canlı şahidi emekli öğretmen Tevfik Kaçar kürsüye davet edildi. Kaçar, “Alevi Kültür Derneklerinin bu etkinliğinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Yedi yıl gibi bir dönemde Elbistan ve Maraş olmak üzere öğretmen olarak görev yaptım. O zaman bizim yaşıtlarımız iyi bilir, TÖBDER diye bir öğretmen örgütümüz vardı. O dönem TÖBDER o bölgede faaliyet gösteren bir eğitim örgütüydü. Biz de o örgütle beraber çalışmalarımızı yürütüyorduk. 41. Yılında Maraş Anması gerçekten anlaşılması için o dönemin şartlarına ve Aleviliğin ne anlama geldiğine bakmadan o dönemi anlamak mümkün değil. Sadece ağıtlar yakarak katliamları anmayla yüzleşme mümkün olmuyor.” şeklinde konuştu. Konuşların ardından tiyatro gösterimi sahnelendi. Sahnelenen tiyatro gösteriminin ardından etkinlik son buldu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler