131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Kurak ilkbahar su kaynaklarını olumsuz etkiledi

25 Haziran 2022, Cumartesi 06:48

     


İlkbahar mevsimini yağmura hasret geçiren Ege Bölgesi'nde, verilerin de ortaya koyduğu uzun yılların en yağışsız döneminin ardından bazı barajlarda kritik seviyelere ulaşıldı. Güzelhisar Barajı'nda yüzde 79 doluluk kaydedildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "2022 İlkbahar Mevsimi Yağış Değerlendirmesi" raporundan derlenen bilgilere göre, ilkbaharda ülke genelinde metrekareye 143,6 kilogram yağış düştü. İlkbahar yağışlarında en kritik durum, mevsim normaline göre yüzde 49, geçen yıla göre ise yüzde 33 az yağış alan Ege Bölgesi'nde gözlendi. İl bazında ise İzmir ve Manisa'da uzun yılların en düşük ilkbahar yağışı kaydedildi.

Güzelhisar Barajı'nda doluluk yüzde 79

İzmir ve Manisa'da yağışsız geçen ilkbahar, bölgenin su kaynaklarında etkisini gösterdi. İzmir'de 15 barajda, 20 Haziran itibarıyla ortalama yüzde 55 aktif doluluk tespit edildi. İzmir'in en yüksek depolama hacmine sahip Beydağ Barajı'nda aktif doluluk oranı yüzde 8 ölçüldü. Kentin diğer önemli su tutma havzaları olan Tahtalı Barajı'nda yüzde 56, Güzelhisar Barajı'nda ise yüzde 79 doluluk kaydedildi.

Gediz Nehri'nin debisi azaldı

Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes'ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri'nin debisi de kuraklığın etkisiyle azaldı. Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir'den geçtikten sonra Ege Denizi'ne dökülen ve bölgede 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasında kullanılan nehirde, kuraklığın etkileri belirgin şekilde gözleniyor. Nehir yatağında debinin azalması nedeniyle oluşan adacıklar dikkati çekiyor.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler