131019098
29 Mart 2024, Cuma

AYASOFYA İÇİN LOKMA DÖKTÜRDÜ

25 Temmuz 2020, Cumartesi 06:22

     


Diyanet-Sen İl Başkan Yardımcısı ve Yeni Mahalle Fatih Camii İmamı Gazali Ateş, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması nedeniyle Cuma Namazı çıkışında cami önünde lokma hayrı düzenledi.

Diyanet-Sen İl Başkan Yardımcısı ve Yeni Mahalle Fatih Camii İmamı Gazali Ateş, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması nedeniyle Cuma Namazı çıkışında cami önünde lokma döktürdü. Lokma hayrına MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir de katıldı. Lokma hayrı öncesinde konuşan Gazali Ateş, “Bu gün burada tarihi bir güne ve ana şahitlik ediyoruz. Yıllarca özlemini çektiğimiz ve içerisine girmek için para verip bilet aldığımız Ayasofya’mız hürriyetine kavuştu. Ayasofya bize kavuştu, bizde Ayasofya’ya Elhamdülillah. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hayırlı olsun' mesajıyla paylaştığı tweette Ayasofya'nın Diyanet'e devredildiğini ve ibadete açılmasına karar verildiği duyurdu. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli’ye selam olsun. Ümmetin en büyük yaralarından biri olan Ayasofya, ümmetin duası ve Reis-i Cumhur Erdoğan'ın kararlılığı ile artık özgürleşmiştir. Artık Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti camimizi ziyaret etmek için para ödemek zorunda kalmayacağız. Ayasofya 1 Şubat 1935 yılında fiili olarak müzeye çevrildi. O tarihten beri caminin içinde namaz kılınmıyor. Ancak Hünkâr Mahfilinin imamı var ve orada namaz kılınıyordu.” dedi.

“Allah bir daha Ayasofya’mızı müze ettirmesin”

Ayasofya’nın ibadete açılması nedeniyle 21 kez Hatim-i Şerif yaptıklarını söyleyen Gazali Ateş, “Ayasofya’nın yeniden ibadete açılışı özgür oluşumuzun resmi bir göstergesidir. Kudüs gibi demeden, Ayasofya'nın açılması özgürlüğün sembolü olacaktır. Bu sevinç sadece Türkiye'de olmayacaktır, Malezya'daki, Endonezya'daki, Amerika'daki, Afrika'daki, İngiltere'deki dünyanın her yerindeki Müslümanlar bu sevince katılacaktır. Ayasofya ibadete açıldığından dolayı turizm de ve ekonomi de Müslüman akımına uğrayacaktır. Kudüs-ü Şerif gibi ziyaret edilecektir. Zaten ilk yapılma nedeni olarak Kudüs'e rakip olması amacıyla yapıldığı da söylenir. Hatta Konstantin'in Ayasofya’nın açılışında "Seni geçtim Süleyman" dediği rivayet olunur. Sonradan çok şey görmüş Ayasofya. Medreselerin yıkıldığını görenler var, müze olduktan sonra yıkılmıştı. Hatta minarelerinin yıkılması için de bir komisyon kurmuşlar. Osmanlı ilavelerinin tamamen temizlenmesi üzerine çalışılmış, minareler dâhil hepsinin yıkılması izlenmişti. Alman profesör engel olmuş birçok şeye, Allah ona iman nasip etsin, belki de etmiştir. Açılışından İstanbul'un fethine kadar 915 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar 481 yıl Cami olarak hizmet veren Ayasofya 1934'te alınan kararla müzeye çevrilmiştir. 86 yıldır da müze olarak hizmet veren Ayasofya, şükürler olsun Mevlaya tekrar Cami olarak ibadete açılmıştır. İbadete açılmasına vesile olan büyüklerimize ve buranın yönetimini üzerine alarak gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılayan Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür ederiz. Allah bir daha Ayasofya’mızı müze ettirmesin.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN)







 
Son Eklenen Haberler