131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ESNAF FETÖ MAĞDURU OLMASIN

25 Ağustos 2016, Perşembe 06:05

     


Petkim bünyesindeki taşeron firmalara yapılan FETÖ/PDY operasyonları firmalarda çalışan personelin yanı sıra bölge esnafını da mağdur etmekte. Milyonlarca lirayı bulan para trafiği arasında oluşan kamu zararı ve esnafın mağduriyetinin giderilmesi için devletin bir an önce çalışma başlatması bekleniyor.

FETÖ/PDY kapsamında yürütülen operasyonlar tam gaz devam ederken, enerji sektöründeki yapılanma da yetkililerce çözüldü ve SOCAR/Petkim bünyesinde FETÖ ile bağlantılı taşeron firmaların büyük bölümü deşifre oldu. Çok yakında, bu firmaların tamamına müdahale edileceği ve mal varlıklarına el konulacağı da gelen bilgiler arasında. Bu çerçevede FETÖ’ye kaynak aktarımı konusunda taşeron firmalar arasında en büyük destek ayaklarından birinin de hafriyat işleri ile uğraşan firmalar olduğu belirtiliyor.

AYNI İSİMLER, AYNI FİRMALAR

Geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmayan, kesilen ceza ve uyarılara rağmen mera, hazine arazisi ve benzeri yerlere hafriyat dökümüne devam eden bu firmalar, şimdilerde FETÖ operasyonlarından zarar görmemek için ellerindeki mal varlıklarını çıkarma ya da şirketlerini kağıt üzerinde başka şahıslara devir yoluna gidiyor. Bu yolu seçen firmalardan bir tanesi de LOTUS A.Ş. Enver Taner Baltacı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Lotus ve bağlı firmalarından İzmir Plus İnşaat A.Ş. de (eski adıyla İzmir Es İnşaat) firmanın içini boşaltma yolunu seçenlerden. Yaklaşık 1,5 yıldır SOCAR Türkiye’nin rafineri inşaatında taşeron olarak çalışan firma, son aylarda maaşları ödememesi nedeniyle sık sık işçi eylemleriyle sıkıntılı anlar yaşıyordu. İzmir Plus yakın zamanda 25’i idari personel olmak üzere 125 kişinin işine son vermişti. Son gelen duyumlara göre, şirket yetkilileri tüm personeli işten çıkaracağını ve sadece içeride kalan maaşlarını ödeyeceğini bildirdi. Kıdem, tazminat ve diğer sosyal haklarından vazgeçmeleri istenen işçilere, birikmiş maaş alacaklarının bu hafta içinde ödeneceği sözü verildi.

İsim değişikliği ve kurduğu yan firmalara işçi transferiyle personelin sosyal haklarını ödememek için çeşitli yöntemler deneyen firmadan herhangi bir yetkiliye ulaşamayan işçiler, son çare olarak Petkim’den firmanın hak edişini ödememesini ve sorumlu işveren sıfatıyla borçlarını ödemesi konusunda zorlayıcı olmasını, gerekirse işten çıkarılan personele haklarını ödemesini istedi.

SATIŞ MI İSİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?

LOTUS Müteahhitlik Planlama İnşaat Mühendislik Enerji Madencilik ve Taşımacılık A.Ş. iştiraklerinden İzmir Es İnşaat ya da değişen adıyla İzmir Plus İnşaat bunu isim değişikliği değil, hisse devri olarak açıkladı. Ancak, yetkili kaynaklar herhangi bir gerçek satışın söz konusu olmadığını, 10 milyon lirayı aşan şirket borcundan kurtulmak için muvazaalı satışa yöneldiğini iddia ediyor. Yetkililer, şimdi de ismi değiştirilen ve içi boşaltılan şirketle bir kamu zararının ortaya çıkacağını; bununla ilgili derhal önlem alınmazsa, sadece devletin ve firmada çalışan işçilerin değil, bölge esnafının da büyük zarar göreceğini belirtiyorlar.

LOTUS Müteahhitlik Planlama İnşaat Mühendislik Enerji Madencilik ve Taşımacılık A.Ş. adı altında faaliyet gösteren firmanın ve yan kuruluşlarının tamamında, Haziran ayında yapılan genel kurullarda yönetim kurulu başkanlığına getirilen Enver Taner Baltacı’nın, paralel yapının kilit isimlerinden Taner Nakiboğlu ile yakınlığı ve hemen tüm işletmelerde ortaklığı biliniyor. 17/25 Aralık öncesine dayanan bu ortaklıklar arasında ADULARYA, PETROTRANS, HRIZON, GEDİZ, NATUREL, ARMONİ gibi şirketler de bulunmakta. Söz konusu şirketler “iptal” gibi görünse de, bu, şirketlerin başka şehirlere taşınması sebebiyle ortaya çıkan görüntü olduğu iddia ediliyor. Petkim’in FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genel Müdürü Sadettin Korkut’un da bilindiği üzere daha önce Nakiboğlu’na ait Naksan Holding iştiraklerinden Naksan Plastik ve Enerji A.Ş.’de Genel Müdür iken Petkim’e göreve getirildiğini hatırlatalım.

BALLI VURGUN

FETÖ’nün kilit isimleriyle ile sıkı ilişki içerisinde olan LOTUS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Enver Taner Baltacı, 17/25 Aralık öncesinde bu ilişkilerini kullanarak aldığı maden ruhsatı ile STAR Rafinerisi’nden çıkacak hafriyatı geri dönüşüm yapacağı iddiası ile hem maden ocağına hem de kaçak olarak hazine arazilerine depolamıştı. Ancak, geri dönüşüm yapacağı taahhüdü ile maden sahasına döktüğü bu hafriyat toprağına herhangi bir geri dönüşüm işlemi yapmadığı, daha önce de devletin yetkili kurumları tarafından tespit edilmiş, defalarca çeşitli uyarı ve cezalara maruz kalmıştı.

SADECE LOTUS MU?

Büyükşehir Belediyesi’nin 3 Nisan 2015 tarihli bilgilendirme yazısı, hafriyat işinde otoyol güzergahına kaçak hafriyat dökümü yapan LOTUS’un yalnız olmadığını gösteriyor. Buna göre, “Müdürlüğümüz elemanlarınca 03.04.2015 tarihinde, Aliağa Belediye Başkanlığı'nın bilgisi dahilinde Aliağa Düzensiz Katı Atık Depolama Sahası girişindeki alanda Yenigün İnşaat A.Ş. tarafından Star Rafinerisi İnşaatından çıkan hafriyat toprağının depolandığı fotoğraflanarak tespit edilmiş olup, faaliyetin derhal durdurulmasına yönelik ihtarname düzenlenmiştir.” denilen bilgilendirme yazısının devamında bu faaliyetin derhal durdurulması için ihtar verildiği, durumun 06.04.2015 tarih ve 520 sayılı yazıyla Aliağa Belediye Başkanlığı’na da bildirildiği yer almakta. Aynı belgede “İzmir İli Aliağa İlçesi K18-a-16-d pafta 943-944-945-960-961-7989 Parsellere Lotus Müt. Plan. İnş. Müh. Enerji Mad. ve Taş. A.Ş. adına gerekli kurum görüşleri alınarak 04/12/2014 tarih ve 2014/7-692 sayı ile Hafriyat Toprağı Sahası Belgesi düzenlenmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü'nün 26.06.2014 tarihli ve 110562 sayılı yazısı ile kamulaştırma sınırından 60 m mesafe bırakılması koşulu ile uygun görüş verilmiş olup, firmaya ait projenin bu doğrultuda revize edilmesi sağlanmıştır.” bilgilerine de yer verilerek bu alanlar dışında yapılan tüm hafriyat depolama işlerinin kaçak olduğu alenen belirtilmiştir.

MAĞDURLAR NE OLACAK

FETÖ/PDY operasyonları Petkim içindeki finansal kaynaklara uzandıkça, bu güne kadar açığa çıkan kamu zararları da gözler önüne seriliyor. El konulan firmaların devlete olan vergi borçlarının yanı sıra, daha önceden kesilen ve ödenmeyen cezaları da oldukça yüklü bir meblağ tutmakta. Sadece LOTUS A.Ş. ve iştiraki firmalara, hazine arazisine kaçak hafriyat dökümü nedeniyle kesilmiş 5 milyon liraya varan cezalar bulunmakta. Diğer firmalara kesilen cezalar ve bedelleriyle bu rakamın çok yüksek meblağlar tuttuğu ve büyük bölümünün hala ödenmediği bildiriliyor. İzmir Defterdarlığı’nın bu konu üzerine hassasiyetle eğildiği de gelen bilgiler arasında. Bununla birlikte, söz konusu taşeron firmalarda çalışan personelin ödenmemiş maaş ve özlük hakları, bölge esnafına olan borçları da yeni mağdurlar yaratmakta. Zaten ekonomik olarak zor bir dönemden geçen küçük ve orta ölçekli esnaf, kamulaştırılan, el konulan ve kayyum atanan FETÖ bağlantılı şirketlerden alacakları konusunda endişeli günler geçiriyor. Çoğu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan Petkim taşeronu mağduru işletmelerle ilgili devletin SOCAR, Petkim, bölge esnaf ve ticaret odalarıyla bir an önce ortak bir çalışma başlatması, belli bir ödeme takvimi çerçevesinde bölge esnafının mağduriyetini gidermesi bekleniyor.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler