131019098
19 Mart 2024, Salı

‘BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE İLE GÖRÜŞÜYORUZ’

26 Ekim 2020, Pazartesi 06:02

     


Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nin Buca’da bulunan Tınaztepe Kampüsüne taşınması konusunda Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı tarafından basın açıklaması yapıldı.

Foça’da bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesinin fakülte yönetim kurulunun kararıyla Buca’da bulunan Tınaztepe Kampüsüne taşınması konusunda Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada fakültenin taşınmasından üzüntü duyulduğu ancak vakit kaybedilmeden başka bir üniversite ile temasa geçildiği ve ilk görüşmenin olumlu sonuçlandığı belirtildi.

İlk görüşmeler olumlu sonuçlandı

Yapılan basın açıklamasında; “Kendisini en başta eğitime adamış ve bu çerçevede sayısız okullar yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığına bağışlamış olan, vakfımızın kurucusu rahmetli Reha Midilli, sağlığında bir insanın beşikten mezara kadar ihtiyaç duyabileceği başta eğitim olmak üzere hastane, sağlık ocağı, parklar, koruluklar, bahçeler ve çeşmeler yaptırmak için çok uğraş vermiştir. Reha Midilli, Turizm Eğitimi için 2008 yılında yaptırdığı binayı, 9 Eylül Üniversitesi ile varılan mutabakat sonucu üniversiteye teslim etmiştir. Üniversite yönetimi, 2009’dan bugüne kadar, önce Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı Foça Reha Midilli Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu açılmıştır. Ardından yine aynı üniversiteye bağlı ve bu defa, Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi olarak turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu vasıflı gençlerin yetişmesi için canla başla eğitim vermiştir. Ancak bu günlerde 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, vakfımızdan kaynaklanmayan hatta bizimle hiç alakası olmayan öğrenci mağduriyetine yol açmış sebeplerden dolayı, Foça’da verdiği eğitimi, burada sonlandırma ve ara vermeden Buca’da devam ettirme kararı almıştır. Bu karar her ne kadar bizleri üzmüş olsa da, yönetimimiz vakit kayıp etmeksizin başka bir Üniversite ile temasa geçmiş ve ilk görüşmeler olumlu sonuçlanmıştır. 26 Ekim 2020 Pazartesi (bugün) yapılacak ilk toplantıda ilerleme kayıt edeceğimizi umuyoruz.” İfadelerine yer verildi.

Fakülte binası önünde basın açıklaması

Öte yandan, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ile Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi ortak bir basın açıklaması daha gerçekleştirdi. Turizm Fakültesi binası önünde yapılan basın açıklamasına; Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Belediye Meclis Üyeleri, Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat, Foça’da yaşayan esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Gürbüz: “Yurt binasının yıkılacak derecede riskli olduğu tespit edildi”

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, yaptığı açıklamada, “İlçemizde eğitime ve öğrenciye eşsiz destek sağlayan başta merhum Reha Midilli ve eşi merhume Necla Midilli olmak üzere Reha-Necla Midilli Vakfı tarafından yapılan birçok eğitim kurumunun olduğu gibi üniversitenin de ilçemize kazandırılması hepimizi mutlu etmiştir. 30 yıl önce imece usulü ile inşa edilen Bağarası Belediye binası 2013 yılında 9 Eylül Üniversitesi Reha Midilli Turizm Fakültesi için öğrenci yurduna dönüştürülmüştür. Belediyemiz, yurt binasının yapısındaki sorunlar ile ilgili tedirginliğini gidermek amacı ile binanın teknik analizlerin yapılıp raporlanmasını talep etmiştir. Edinilen rapora göre yurt binasının 3194 sayılı imar kanunun 39. Maddesi kapsamında halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek yapılar kapsamında yıkılacak derecede riskli olduğu tespit edilmiştir. Mevcut binanın olası bir onarımla da uygun hale gelemeyeceği açıkça belirtilmiştir.” dedi.

“Fakültenin ilçemizden ayrılma kararı hepimizi derinden üzdü”

Yurtta konaklayan yaklaşık 35 öğrencinin hayatının olası bir depremde ciddi tehlike ile karşı karşıya kalacağını vurgulayan Gürbüz, “Öncelikle vicdan ve duyarlılık daha sonra 5393 sayılı belediye kanunu kapsamında belediyenin görevleri gereği bu durumun felakete yol açmadan önce sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Öğrenim gören yaklaşık 400 öğrenciden sadece 30 kişinin konaklama yaptığı yurt binasının zorunlu tahliyesini gerekçe göstererek, turizm fakültesinin ilçemizden ayrılma kararı hepimizi derinden üzmüştür.” diye konuştu.

“Yurt için arazi bağışlayabileceğimizi söyledik”

Fakültenin taşınma kararının alındığı ilk günden bu yana çözüm arayışlarının devam ettiğini söyleyen Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, “Üzülerek belirtmek isterim ki; ilçemizdeki turizm fakültesinin taşınması maalesef bugünün değil geçtiğimiz yılların da konusudur. Akademik personel ve öğrencilerin büyük çoğunluğu tarafından ana kampüs olarak bilinen bölgeye taşınması ilk günden beri istenmektedir. Buna bağlı olarak İzmir Valiliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ile yaptığımız görüşmelerde üniversite öğrencilerine yurt yapılması için belediyemize ait arazilerden uygun olanını şartsız bağışlayabileceğimizi, Yeni Foça’da bulunan eski belediye binamızın 9 Eylül Üniversitesi’ne eğitim amaçlı kullanılması için bağışlayabileceğimizi iletmiştik. Bir diğer çözüm önerimiz, Foça merkezde 200 öğrencimizin konaklayabileceği Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ait tesisin öğrencilerimiz için yurda dönüştürülmesini önermek olmuştur.” dedi.

“Binanın eğitim amaçlı kullanılması için çalışmalarımız devam edecek”

Fatih Gürbüz, eğitime verdikleri desteğin asla lafta olmadığını belirtti. Gürbüz, “Belediyemize ait olan arazilerimizin bir tanesi anaokulu yapımı için, bir diğeri Bilimler Köyü yapımı için bağışlanmış, bir başka arazimiz üzerinde de Masal Evi yapımı için çalışmalara başlanmıştır. Bununla beraber Reha Necla Midilli Vakfı, fakültenin sadece binasını değil eğitim için tüm ihtiyaçlarını da karşılamıştır. Sonuç olarak konaklama sorununu çözmek için bağışlayacağımız arazi ve diğer önerilerimize cevap verilmemiştir. Fakültenin taşınma nedeni olarak can güvenliği açısından tehlikeli olan 35 öğrencimizin kaldığı yurdun kapanması ve çözümlerinin de hiç sunulmamış gibi gösterilmesi hepimizi üzmüştür. Oysa Foça Belediyesi ve Reha Necla Midilli Vakfı eğitim ve öğretime her zaman destek olmaktadır. Vakfımız ve Foça halkı ile birlikte ortak hareket ederek mevcut fakülte binasının yine eğitim amaçlı kullanılması için çalışmalarımız devam edecek. Göreve geldiğimden beri Foça Belediye Başkanı olarak söylediğim ilk söz, siyasi yönden kaybım söz konusu olsa bile Foça için faydalı olan her şeyi yapacağım, çünkü Foça’da yaşayanlar her şeyden üstündür.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler