TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ AÇILDI
26 Kasım 2021, Cuma 06:06| Tweet |
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Türkiye olarak çevre coğrafyada yaşayan milyarlarca mağdur ve masum insanın hakkını gözetmek gibi bir sorumluluklarının bulunduğunu belirterek, "Amacımız hasmane tutum değil, bölgesel huzursuzlukları ortadan kaldırmak." dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Moğolistan Ulusal Üniversitesi iş birliğiyle kurulan "Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü"nün hizmete alınması nedeniyle üniversitenin Çiğli Ana Yerleşkesi'nde düzenlenen "Türkiye, Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları" başlıklı konferansa katıldı. Buradaki konuşmasında Türk dünyası denince Adriyatik'ten başlayıp Sarı Irmak'a kadar uzanan bir coğrafyanın akla getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Moğolistan ile de tarihi ve kültürel bağlara işaret etti.
İki ülke arasındaki öğrenci değişim programlarının, ilişkilerin gelişmesi için büyük önem taşıdığını aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: "Bugün dünyanın her tarafından ülkemiz üniversitelerinde okuyan 240 bin misafir öğrencimiz var. İKÇÜ'de 18 bin öğrenci içerisinde 1000 civarında başka ülkelerden gelip burada eğitim alan öğrenci var. Misafir öğrenciler, öğrenim süresi boyunca bulunduğu şehri, ülkeyi, yaşam şeklini, kültürünü, tarihi ve doğal güzelliklerini, insanını tanıma fırsatı buluyor. Mezun olup memleketine gittikten sonra ülkemizin gönüllü birer elçisi olmaya devam ediyor. Milyarlarca dolar harcasanız böyle bir imkan elde edemezsiniz. O bakımdan, bu öğrenci değişim programlarını hükümetimiz çok önemsiyor ve gittikçe yaygınlaştırıyor."
Türk Devletleri Teşkilatı hakkında da bilgi veren Yıldırım, Nahçıvan Antlaşması ile 2009'da kurulan Türk Konseyi'nin, Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildiğini, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın asıl üye, Macaristan ve Türkmenistan'ın gözlemci üye olduğunu anımsattı. Konseyin üye sayısının gelecek yıllarda artacağına dikkati çeken Yıldırım, "Aynı dili, aynı kökten gelen dilleri konuşan veya bünyelerinde Türklerin yaşadığı devletler de bu topluluğun doğal üyesidir. Moğolistan bunlardan biridir. Ayrıca Balkan coğrafyasında Macaristan başta olmak üzere Bulgaristan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya ve bütün Balkan devletleri, Türk Devletleri Teşkilatı'nın doğal bir üyesidir ve ileride bunlar da teşkilata dahil olacaklardır. Yine Rusya ve Çin de bu topluluğun doğal üyesidir." ifadesini kullandı.
"Türkiye, Azerbaycan'ın yanındadır"
Kendilerine zaman zaman "Avrupalı mısınız, Asyalı mısınız ?" diye sorulduğunu dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hem Avrupalıyız hem Asyalıyız. Hem kültürel hem coğrafi olarak stratejik bir yerdeyiz. Coğrafya kaderdir. Bu bizim kaderimiz. Sadece sınırlarımız içinde yaşayan 84 milyonun refahı için değil, etrafımızda yaşayan milyarlarca mağdur ve masum insanın da hakkını ve hukukunu gözetmek gibi bir sorumluluğumuz var. Biz de bunun bilincindeyiz. Bu sorumluluk tarihten gelen bir sorumluluktur. Amacımız hasmane tutum değil, bölgesel huzursuzlukları ortadan kaldırmak."
Konuşmasında Azerbaycan'ın topraklarını Vatan Savaşı ile geri aldığını da hatırlatan Yıldırım, şunları paylaştı: "Azerbaycan, 44 gün savaşıyla 30 yılda halledemediği meselesini halletti. Sovyetler dağılırken, bağımsız devletler oluşurken, fırsatı ganimet bilen Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yüzde 25'ini işgal etti. 1 milyon kişi memleketlerini, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu sorunlar çözülemedi, havanda su dövüldü ve bir netice alınmadı. İş başa düştü, Azerbaycan kendi topraklarındaki işgalcileri 44 günde attı ve bu faaliyetleri yaparken, Türkiye de manen ve her türlü desteği verdi. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Eğer Azerbaycan'a dışarıdan bir saldırı olursa Türkiye, Azerbaycan'ın yanındadır ve gereğini yapacaktır' açıklamasını yaptı. Bu aslında meseleye noktayı koyan kararlılıktı."
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Moğolistan Ulusal Üniversitesi Rektörü Ochiryag Bayanjargal ile diğer yetkililer de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü'nün açılışını yaparak incelemede bulunan Yıldırım, Çağdaş Moğol Ressamları Sergisi'ni gezdi.
(AA)

Aliağa Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Toplantıda

FIBA Avrupa Kupası C Grubu 4. hafta maçında Aliağa Petkimspor, yarın deplasmanda

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 11. hafta mücadelesinde Aliağaspor FK deplasmanda

İzmir, büyük bir şehir olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bir arada

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Aliağa’nın Yeni Şakran

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, video konferans yöntemiyle katıldığı törende

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ocak ayında yeni tarifelerin

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte üç noktada

Aliağa’da, Avcı Ramadan Parkı bölgesinde yoğun yağmurlar sonrası yaşanan

FIBA Avrupa Kupası C Grubu 3. hafta maçında Aliağa Petkimspor, sahasında Romanya'nın

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın “Ulaşım”

İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden 5 yıl geçti.

CS GO hile kullanımı, oyun dünyasında oldukça tartışmalı bir konu olarak

Mekanların aydınlatılması, yaşam alanınızın estetik ve fonksiyonel kalitesini belirlemede

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 102’nci

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sındırgı’daki deprem fırtınasının doğal bir rahatlama

Aliağa, Cumhuriyetin 102. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla

Eğitim-İş İzmir 7 Nolu Şube, Aliağa’da, işyeri temsilcilerine yönelik eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, Metro

Elçin Biçer, On Air Music Co. etiketiyle yayımlanan ilk teklisi “İyileşmedim”

Yıllardır atıl durumda olan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi'nin yıkımına başlandı.

Türkiye Oryantiring Şampiyonaları’nda Aliağa Gençlik ve Spor İlçe

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), sanayide çevreci





















