6 Temmuz 2025, Pazar

“KARADENİZ ENERJİ ÜSSÜ OLMALI”

26 Aralık 2020, Cumartesi 06:37

     


Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, sendika olarak yıllardır, özellikle Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini dile getirdiklerini belirterek, 2020 yılında bu çağrının sonuçlarını vermesi ve TPAO’nun büyük bir keşif yapmasının, enerji politikalarında kamu eliyle sürdürülecek atılımın stratejik bir adımı olacağına inandıklarını söyledi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, yaptığı yazılı açıklamayla, ülkemizin milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), kuruluş misyonuna uygun olarak yeni yatırımlara ve hamlelere öncülük etmesinin, enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılmasını sağlayacağını söyledi. Bu çerçevede Batı Karadeniz’de, Sakarya Gaz Sahası’nda, Tuna-1 kuyusunda keşfi yapılan 320 milyar metreküp büyüklüğündeki doğalgaz rezervinin önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Akyüz, “TPAO’ya ait Fatih derin deniz sondaj gemisi ile gerçekleştirilen bu rezerv keşfi, Ağustos ayında duyurulmuş ve Ekim ayında ise rezerv büyüklüğü 405 milyar metreküp düzeyine revize edilmiştir. Keşfedilen doğalgazın TPAO öncülüğünde ve kendi olanaklarımızla çıkarılması noktasında çalışmalar hızla sürmektedir. Rezerv keşfinden önce yatırımı başlayan Zonguldak Filyos Limanı projesinin önemi ise bulunan doğalgaz kaynağı ile artmıştır. Limanın doğalgazın kıyıya çıkarılması için kullanılması planlanmaktadır.” dedi.

“Büyük değer taşıyan bu keşif ve projeleri önemsiyoruz”

Karadeniz’i ülkemiz açısından bir enerji merkezi haline getirecek bu keşif ve projelerin, ülkemiz ekonomisine büyük katkıda bulunacağını ifade eden Akyüz, “Milli kuruluşumuz TPAO bu doğrultuda, Fatih ve Kanuni sondaj gemileri ile yeni arama çalışmaları için Filyos Limanı’nda bir üs oluşturmuştur. Hem enerji lojistiğinde kavşak haline gelinmesi hem de yeni istihdam olanaklarının yaratılması için büyük değer taşıyan bu keşif ve projeleri önemsiyoruz. Bu çalışmaların merkezinde yer alan TPAO’nun enerjide bağımlılığımızı azaltacak faaliyetlerini destekliyor, bu kuruluştaki tüm yöneticilerimizin ve üyelerimizin gösterdiği olağanüstü gayretleri gururla takip ediyor ve tebrik ediyoruz.” diye konuştu.

“TPAO’nun kamusal niteliği ve yapısı güçlendirilmeli”

Genel Başkan Süleyman Akyüz, Petrol-İş olarak yıllardır, özellikle Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini dile getirdiklerini söyledi. Akyüz açıklamasında, “2020 yılında bu çağrının sonuçlarını vermesi ve milli petrol şirketimiz TPAO’nun büyük bir keşif yapmasının, enerji politikalarında kamu eliyle sürdürülecek atılımın stratejik bir adımı olacağına inanıyoruz. Petrol ve doğalgazda ülkemizin dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması için kamu kuruluşumuz TPAO’nun kamusal niteliğinin ve yapısının güçlendirilmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler