131019098
16 Nisan 2024, Salı

BU KIYAFETLER ÜCRETSİZ, İHTİYACI OLAN ALABİLİR

27 Mayıs 2019, Pazartesi 06:47

     


Aliağa’da iki yıldır hizmet veren Yıldırım Çamaşırhane ve Ütü Evi’nin işletmecisi Asuman Yıldırım askıda kıyafet adını verdiği bir uygulamayla yardıma ihtiyacı olan kimselere kıyafet temin ediyor. Yıldırım, “Ücretsiz. İhtiyacı olan alabilir” yazısının asılı olduğu askıyı dükkanının önünde sergiliyor.

Aliağa’ya geldiği günden beri çeşitli ev işlerine giden ve ütü yaparak ev ekonomisine katkı sağlayan Asuman Yıldırım, 2017 yılında KOSGEB desteğiyle Yıldırım Çamaşırhane ve Ütü Evi’ni açtı. Aliağa’da yardımsever kişiliğiyle de bilinen Asuman Yıldırım, çamaşırhane ve ütü evini açtıktan sonra da özellikle yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımcı olmaya devam etti. Yıldırım, dükkanını açtıktan sonra yardıma ihtiyacı olan kişiler için ‘Şimdi ne yapabilirim’ sorusunu sormaya devam etti. Aliağa’nın bazı mahallelerinde vatandaşların kılık kıyafet ihtiyacının oldukça fazla olduğunu gördü. Yapmakta olduğu iş de kılık kıyafetle ilişkili olunca bu konuda insanlara daha rahat ulaşabileceğini ve köprü olabileceğini düşündü. Askıda kıyafet adını verdiği uygulama hakkında bilgi veren Asuman Yıldırım, “Ben bu askıyı dükkanımın önüne açmadan önce yakın çevremden topladığım kıyafetleri sosyal markete götürüyordum. Dükkanım yokken ben evlere ütü yapmaya gittiğim dönemde müşterilerimin kullanmadığı kıyafetlerden de çok fazla kendi arabamla sosyal markete kıyafet götürdüm. Daha sonra bana engelli çocukları olan bir kadın geldi. Kıyafet ihtiyacı vardı kadının. Ben de kendisine yardımcı olmak için sosyal markete götürdüm bu arkadaşı. O zamana kadar hep kıyafet götürmüştüm, ama hiç kıyafet almak için başvuru yapmamıştım. O gün fark ettim ki kıyafet alabilmek için çok fazla prosedür gerekiyor. Kıyafet teslim ederken prosedür olamayıp, kıyafet alırken bu kadar prosedürle uğraşmak istemediğim için bunu ben de yapabilirim dedim. Dükkanımın önüne bir askı yerleştirdim. Çevremden topladığım kıyafetleri yıkayıp ütüleyip o askıya yerleştirdim. Askının üzerine ‘Ücretsiz. İhtiyacı olan alabilir.’ Yazdım. Askıda kıyafet uygulaması bir değiş tokuş halini aldı şuan. Birçok arkadaşım ve ihticaı olan kişiler çeşitli sebeplerle kıyafetlerini buraya getiriyor. Buradan beğendikleri, bedenlerine uygun kıyafetleri alıp gidiyor.” Şeklinde konuştu.

“Askıyı gece dışarıda bırakmaya karar verdim”

Müşterileri ve yakın çevresinin kullanmadıkları fakat kullanılabilecek durumdaki kıyafetleri dükkanın önündeki askıya asan Asuman Yıldırım, Aliağa dışında da bazı yardımlaşma faaliyetleri gerçekleştiriyor. Yıldırım, “ Geçenlerde arkadaşımın Elazığ’a tayini çıktı. Bir süre sonra beni aradı ve bulunduğu yerdeki çocukların montlarının bile olmadığını söyledi. Ben burada bir çalışma yaptım ve dört koli kıyafet toplayıp çocuklara gönderdik. Arkadaşım gönderdiğimiz montlarla çocukların fotoğrafını çekip bana yolladığında içimde hissettiğim huzuru size anlatabilmem mümkün değil.” İfadelerini kullandı. Sözlerine devam eden Yıldırım, “ Gerçekten ihtiyacı olduğunu hissettiğim insanların alırken utandığını fark ettiğim günden beri askıyı gece dışarıda bırakmaya karar verdim. Çünkü insanlar utanıyorlar. Çekiniyorlar. Halbuki bunda çekinecek hiçbir şey yok. Çünkü çalmak değil, çırpmak değil. Bu bir sirkülasyon. Siz para verip alıyorsunuz. Daha sonra çeşitli sebeplerle o kıyafet artık sizi mutlu etmiyor. Hala giyilebilir durumdaysa ben temizleyip ütüleyip askılıyorum ve burada sergiliyorum. Beğenen alıp götürüyor. Sonra buradan giyinen kişi de evinde ona olmayan kıyafeti getiriyor buraya koyuyor. Ben burada köprü görevindeyim.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler