131019098
8 Mayıs 2024, Çarşamba

SOKAK DÜĞÜNLERİ YAPILMAYACAK

27 Ağustos 2020, Perşembe 06:11

     


İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, sokak düğünlerinin kesinlikle yapılmaması yönünde karar aldı.

İzmir Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu, Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yeni tedbir kararları aldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında yapılan toplantıda İçişleri Bakanlığı’ndan illere gönderilen genelge doğrultusunda önlemlerin alınması kararlaştırıldı. Geniş çaplı tedbir kararları alındı. Buna göre; sokak düğünlerinin kesinlikle yapılmamasına, ihtiyaç halinde, mevcutsa ve uygunsa kaymakamlıktan izin alınarak düğün amaçlı okul bahçeler kullanılmasına karar verildi. Karara göre düğünlerde her yarım saatte bir maske ve mesafe hatırlatması yapılacak. Ayrıca her masada el dezenfektanı bulundurulma zorunluluğu olacak. Karara göre organizasyonun yapıldığı tesis/alanda kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamasına, (gelin ve damat hariç) karar verildi.

İhtiyaç halinde okul bahçeleri kullanılabilecek

İzmir Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karara göre; “İlimiz İl Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 sayılı “Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 23 üncü maddesinde yazılı üyelerin katılımı ile İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER başkanlığında toplanmıştır. Yapılan toplantıda, ilimiz sınırları içerisinde yapılacak olan düğün, nişan, nikah, kına gecesi, gelin alma, sünnet düğünlerinde ve mevlit organizasyonlarında alınacak önlemler konusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca aşağıdaki kararlar alınmıştır. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere uyulmasına, bu kapsamda tesis işleticileri ve şahıslar faaliyetlerini belirtilen kurallara göre sürdürmelerine ve güncellemeler için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı/yapacağı tüm düzenlemeleri takip etmelerine, Sokak düğünlerinin kesinlikle yapılmamasına, İhtiyaç halinde, mevcutsa ve uygunsa kaymakamlıktan izin alınarak düğün amaçlı okul bahçeleri kullanılmasına karar verildi.” İfadelerine yer verildi.

Organizasyona giriş öncesinde ateş ölçümü yapılacak

Kararda organizasyon öncesinde yapılması gerekenlere de yer verildi. Buna göre, “Organizasyon davetiyelerde aşağıda belirtilen konularda bilgi ve uyarı yazıları bulunmasına; COVID-19 nedeni ile bütün misafirlerin maskeleri ile gelmesine ve nikâh/ düğün boyunca maske kullanılmasına, Tesis girişlerinde ateş ölçümü yapılmasına ve ateşi 38 dereceden yüksek olanlar ile semptom gösterenler salona alınamamasına, Tören süresince ve giriş çıkışlarda sosyal mesafe kurallarına uyulmasına, Birinci derece akrabalar (anne, baba, dede, büyükanne) dışında 65 yaş üzeri kişiler tesise alınmamasına, (Teyze, hala, amca, dayı, kuzenler birinci derece akraba sayılmayacaktır), Organizasyon sahipleri, başvuruları sırasında tesis işleticileri ve basım/matbaa faaliyeti gösteren işyerlerince bu konuda bilgilendirilmesine, Organizasyon tesislerine ve basım/matbaa faaliyeti gösteren işyerlerine kararın tebliği ilgili belediyesince yapılmasına karar verildi.” denildi.

Akşam düğünleri 20.00-22.30 arasında yapılacak

İzmir Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu, kararında organizasyon tesisi için genel önlemleri de belirtildi. Buna göre, “Organizasyonlar bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmasına ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmasına, yemekli düğünlerde yemek servisi 1 saat içinde tamamlanmasına, Kapalı alanlarda yapılacak organizasyonlarda mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılmasına, bu süre zarfında şartlara göre kapı/pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonu sağlanmasına, Akşam düğünleri 20.00-22.30, gündüz düğünleri 13.30-16.00 saatleri arasında yapılmasına, 65 yaş üzeri olup organizasyona katılabileceği yukarıda belirtilen kişiler, yalnızca söz konusu organizasyon için olmak üzere saat 20.00-22.30 arası yapılacak düğünlere katılabilmesine ve saat kısıtlamasından muaf olmalarına karar verildi. Bahsi geçen faaliyetlere ilişkin daha önce alınan Hıfzıssıhha Kurul Kararlarının ilgili düzenlemeleri bu karar ile geçersiz olmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.” Şeklinde ifadelere yer verildi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler