131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

HOCALI KATLİAMI 28. YILINDA ANILDI

28 Şubat 2020, Cuma 06:05

     


Milliyetçi Hareket Partisi Aliağa İlçe Başkanlığı, Hocalı Katliamını 28. Yıldönümünde andı. Anma törenine Azerbaycan’dan Katliama şahit olmuş Efsane Aliekberova ve Hemail Helilova katılım gösterdi.

Heydar Aliyev Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bir etkinlikle anılan katliam MHP Aliağa İlçe Başkanlığı tarafından organize edildi. Anma Etkinliğine MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Bayhan, Aliağa İlçe Müftüsü Süleyman Demiryürek, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Hamdi Erdem, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, Saadet Partisi Aliağa İlçe Başkanı Mahmut Koç, İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazim Pahsa, Azerbaycan Türkleri Dost Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsa Ambarcı, Yörük Türkmen Federasyon Başkanı Ali Dürüst, Bayındır Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hasan Güzelsu, daire ve kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi. Hocalı Katliamı anma programı iki ülkenin marşlarının okunmasıyla başladı. Anma etkinliğine konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar ve aynı zamanda Sivil toplum kuruluşu başkan ve eğitmeni İrade Elili, katliama tanıklık eden ve ailesini bu katliamda kaybeden şehit evladı Bakü Hocalı Devlet Okulu Öğretmeni Efsane Aliekberova, Katliamın tanıklarından öğretmen Hemail Helilova ve Bakü Devlet Okulu öğretmenlerinden Ayten Askerova katıldı.

“Azerbaycan tarihinin en karanlık günlerinden biri”

Etkinlik Kuran-ı Kerim Tilavetiyle başladı. Kuran-ı Kerim Tilaveti’nin ardından Aliağa Müftüsü Süleyman Demiryürek sahneye gelerek bir dua etti. Yapılan dua sonrasında MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Aydemir konuşmasında, “Milliyetçi Hareket Partisi Aliağa İlçe Teşkilatı olarak 28 yıl önce kardeşimiz dostumuz Azerbaycan halkının maruz kaldığı soykırımı konuşmak üzere böyle bir program tertipledik. Milli birlik ve beraberliğimizi gelecek nesillere aktarmak büyük Türk milletinin mensubu olarak kederde tasada sevinçte her zaman bir arada olmanın önemine işaret etmek için misyonumuzun olduğunun farkındalığıyla buradayız. Dağlık Karabağ’a bağlı Hocalı kasabasının gözü dönmüş, insanlıktan nasibini almamış Ermeniler tarafından gerçekleştirilen ve tarihin utanç sayfasına bir yenisini ekleyen bu olay üzerinden geçen yıllara rağmen hala hafızalarımızda yüreklerimizde derin acılar bırakmaya devam ediyor. 26 Şubat 1992 Azerbaycan tarihinin en karanlık günlerinden biri oldu. O gün Dağlık Karabağ Bölgesi’nden Hocalı Kasabasında telafisi olmayan uzun bir gece yaşandı. 1988’de başlayan Karabağ Savaşı’nda Dağlık Karabağ Bölgesi’nin en önemli tepelerinden Hocalı Kasabası Ermeni güçleri için önemli askeri bir hedefti. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre 1992 yılında Ermeni güçleri 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Hocalı Kasabası’nın giriş ve çıkışlarını kapadılar. 80’i çocuk 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türk’ü vahşice öldürüldü. Toplam 487 kişi ağır yaralandı. Sekiz aile tamamen yok oldu. 487 kişi sakat kaldı ve 1275 kişi esir alındı. Esir alınanlardan 68’i kadın ve 28’i çocuk toplam 150 kişinin yaşayıp yaşamadığı ise belli değil. Yakın tarihimizin utanç sayfalarından biri olan bu olay sadece kardeş Azerbaycan’ın değil aynı zamanda bizimde acımızdır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından konuşmacılar sahneye geldi ve Hocalı Katliamı sırasında yaşanılanları ayrıntılarıyla anlattı. Konuşmacıların anlatımlarının ardından katılımcılara plaket ve çiçek takdimi yapıldı. Takdimin ardından etkinlik son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler