300 kovanı bulunan arıcı yeni meslektaşlar da yetiştiriyor
28 Kasım 2022, Pazartesi 06:00Tweet |
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümünden mezun olduktan sonra memleketi Bergama’da arıcılığa başlayan 33 yaşındaki Süleyman Karaslan, bu sektöre adım atmak isteyen 700 kişinin sertifika almasını sağladı.
Üniversitenin arıcılık bölümünden mezun olduktan sonra devlet desteğiyle 300 kovana sahip olan 33 yaşındaki İzmirli Süleyman Karaslan, yeni arıcıların yetişmesi için halk eğitimi merkezinde gönüllü eğitmenlik yapıyor. Bergama ilçesinde yaşayan Süleyman Karaslan, arıcılıkla uğraşan ailesinin de yönlendirmesiyle 2011 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümünden mezun oldu. Okul sonrası arıcılık üzerine farklı işlerde çalışan Karaslan, genç yaşta arıcılıkla ilgili önemli sayılabilecek bilgi birikimi ve edindiği tecrübeyi bu sektöre adım atmak isteyen girişimcilerle paylaşmak amacıyla Bergama Halk Eğitimi Merkezindeki yetkililerle görüştü. Genç arıcı, teklifinin kabul görmesiyle halk eğitimi merkezinde arıcılık üzerine açılan programlarda ders vermeye başladı. Karaslan, bu süreçte yaklaşık 700 kursiyerin sertifika almasını sağladı.
Polen ve propolis üretimi de gerçekleştiriyor
Karaslan, 2019 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen Uzman Eller projesine müracaat etti. Başvurusu değerlendirilen genç girişimciye, 146 bin liralık hibe desteği verildi. Yaklaşık 20 dönümlük arazisinin bir bölümünü arıcılık için düzenleyen Karaslan, destekle aldığı 150 arı kovanı ve 400 ana arı üretim kovanı ile bir sezonda 3 ton bal hasadı gerçekleştirdi. Ayrıca kısa sürede 500 ana arı yetiştirdi. Çevresindeki arıcılara teknik destek veren Karaslan, 150 olan arı kovanı sayısını da iki yıl içerisinde 300'e çıkardı. Kütahya, Bursa, Balıkesir'e giderek gezgin arıcılık da yapan Karaslan, balın yanı sıra polen ve propolis üretimi de gerçekleştiriyor.
"Bugün buralara geldiysem arıya borçluyum"
Evli ve bir çocuk babası olan Karaslan, hayalindeki işi yaptığı için mutlu olduğunu söyledi. Arıcılığa başlarken bir tereddüt yaşamadığını ve gün geçtikçe işine daha çok bağlandığını belirten Karaslan, "Arıcılık gerçekten çok güzel bir meslek. Bugün buralara gelebildiysem tamamen arıya borçluyum. Arı sayesinde evimi, arabamı aldım, düğünümü yaptım. Sadece arıcılıktan geçiniyorum. İşsiz gençlere kesinlikle arıcılıkla uğraşmalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu. Hasat sezonunun verimli geçtiğini aktaran Karaslan, kovan başına 20 kilo bal aldığını dile getirdi. Polen sayesinde giderlerini karşıladığına dikkati çeken Karaslan, şunları kaydetti: "Ana arımı kendim üretiyorum. Arılarımı kendim bölüp kendim çoğaltıyorum. Başlı başına çok güzel, zevkli bir iş. Yediden yetmişe herkesin yapabileceği bir meslek. Tüm samimiyetimle söylüyorum bu işin üzerine gittiğinizde kimseye muhtaç olmadan evinizi çok rahat geçindirebilirsiniz. 2013 yılından bu yana halk eğitimi merkezinde arıcılıkla ilgili ders veriyorum. Kurslarından sertifika alan kursiyerlerimiz arasında mesleğe adım atanlar oldu. Kurslarda doktorlar, öğretmenler, imam ve özellikle de ev hanımları var. Çoğu da arıcılığa başladı, para da kazanıyorlar. Bu da benim için çok memnuniyet verici ve onların durumlarını da takip ediyorum."
AA

İzmir'de bu yıl mart, nisan ve mayıs aylarında düşen yağış miktarı, uzun

İzmir Büyükşehir Belediyesi kurduğu 20 güneş enerji santrali sayesinde

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, başantrenörlüğe

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantıda, Aliakent

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, otuz ilçeyi kapsayan bölgesel teşkilat

Kurban Bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi aileler ve emeklilere 1000 liralık

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Aliağa Cezaevi’nde tutuklu bulunan gençleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi olası afetlerde GSM hatlarının kullanım dışı

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, Kurban Bayramı öncesi

Aliağa protokolü ve vatandaşlar, Kurban Bayramı arefesinde (yarın) Aliağa Kaymakamlığı’nın

SOCAR Türkiye, Bakü Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen 30’uncu

İzmir Biyoenerji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği ile Aura Bioenerji, kanser

Aliağa Belediyesi Yaz Spor Okulları’nda 2025 yaz dönemi kayıtları 16 Haziran

Aliağa Belediyesi Taekwondo Takımı, 26 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında Gaziemir

Balayı, hayat boyunca sıkça hatırlanacak, anlam yüklü bir yolculuk…

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların

Aliaport Deniz Yolcu İskelesi’nin Aliağa’ya sağlayacağı katkılar bilimsel

Uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik Aliağa ve Menemen ve Karabağlar’da

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Aliağa

Aliağa’da, Avukat İlknur Kapucu Kayhan tarafından kurulan IK Legal Hukuk ve

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne

Türk Kızılay, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde yeni bir

Aliağa Nemrut Limanlar bölgesinde bir gemide 54 ton 249 kilogram kaçak

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda

BAĞ-KUR emeklilerinin bayram ikramiyesi bugün (31 Mayıs), Emekli Sandığı emeklilerinin

ASEV’in yıl sonu etkinlikleri tiyatro, müzik ve dans gösterileriyle

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor'da

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren

İzmir'de ormanlık alanlara girişler 1 Haziran itibariyle 5 ay süreyle yasaklandı. İzmir

Aliaport Aliağa Deniz Yolcu İskelesi yaz aylarında hizmete giriyor. Projede tefrişat

İzmir Büyükşehir Belediyesi sıcaklıklarla birlikte artan orman yangınlarına

450 sporcunun yarıştığı İzmir Okullar Arası Yüzme Yarışları Aliağa Belediyesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’in onay

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, AK Parti hükümetlerinin 22 yılda,