131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

ÇEVRE SORUNLARI VE EKOLOJİ MÜCADELESİ TARTIŞILDI

29 Nisan 2022, Cuma 06:30

     


Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ve Evrensel Gazetesi, “1 Mayıs’a giderken Aliağa'da ve ülkemizde çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi” konulu panel düzenledi.

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ve Evrensel Gazetesi koordinesinde, Aliağa Kültür Merkezi’nde “1 Mayıs’a giderken Aliağa'da ve ülkemizde çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi” konulu panel düzenledi. ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal ve Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'in konuşmacı olarak katıldığı panelde, Aliağa'daki asbest, cüruf gibi sanayinin yarattığı çevre sorunlarının boyutları ve ekoloji mücadelesi tartışıldı.

Küçükakyüz “Sanayi varsa çevre sorunları da olacak yaklaşımını kabul etmiyoruz”

Zeki Küçükakyüz, Aliağa halkının yıllardır yürüttüğü çevre mücadelelerini anlattığı konuşmasında, "İlçemizin neresine el atarsanız atın bir insan ve çevre sağlığı sorunları var. Sanayi varsa çevre sorunları da olacak yaklaşımını kabul etmiyoruz. Yıllardır yerel yönetimlerin çevre sorunlarına ilişkin tek bir önlemi yok. Tam tersine, Avrupa'nın sökemediği gemileri biz söküyoruz, diyerek övünen bir Belediye Başkanı tarafından yönetiliyoruz" dedi.

Ahmet Soysal “Hızlı sanayileşme çevre sorunlarını artırdı"

Dr. Ahmet Soysal sunumunda, bilimsel araştırmalarla Aliağa'nın çevre sorunlarına değindi. Soysal, "Aliağa, '60’lı yıllarda tek derin limana sahip olması nedeniyle sanayi bölgesi ilan edildi. Bu yıllardan itibaren hızla sanayileşti ve bunun yarattığı çevre sorunları giderek arttı" diye konuştu.

Çevre kirliliğinin kansere etkileri

Direnişin bilimle desteklenmesi gerektiğine değinen Soysal, 2011 yılında ilçedeki ölüm nedenleri arasında bir araştırma yaptıklarını ve bu araştırmalarda kanser nedeniyle ölümün ikinci sırada geldiğini belirtti. "Aliağalıların, İzmirlilere ve ülke geneline göre daha çok kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini bu araştırmamız neticesinde tespit etmiş olduk" diyen Soysal, Aliağa'da 15 yıldan fazla ikamet etmenin de kanser riskini arttırdığını aktardı. Hava kirliliğinin ilkokul çağındaki çocukların üzerindeki etkileri üzerine de çalışmalar yaptıklarını ancak pandemi nedeniyle çalışmalarının henüz tamamlanmadığını anlatan Soysal, "Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite, bilişsel fonksiyonlarda azalma ve otizm gibi hastalıkların nedenler arasında hava kirliliğinin de etkileri olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır" diye konuştu.

Özer Akdemir “Gezi davası kararı hukuksuzdur”

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir de ülkenin çeşitli yerlerindeki ekoloji mücadelesinin örneklerine değinerek konuşmasına başladı. Gezi davasında verilen kararı da eleştiren Akdemir, "Ülkemizdeki en önemli çevre mücadelelerinden de biri olan Gezi direnişinin davasında arkadaşlarımız hukuksuzca tutuklanmıştır. Bu karar hukuksuzdur. Gezi eylemlerinin öncesinde de sonrasında da Türkiye halkları çevre ve yaşam haklarının ihlaline karşı mücadele vermeye devam edecektir" dedi. Akdemir, Sinop Gerze'deki termik santralden, İzmir Efem çukurundaki altın madenine ve Sivas'taki termik santrale karşı verilen mücadele örneklerini ve buralarda yaşanan çevre tahribatlarının boyutlarını anlattı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler