23 Ekim 2024, Çarşamba

Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 proje

29 Nisan 2023, Cumartesi 06:50

     


İZSU Genel Müdürlüğü Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 100 projeye imza atıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun içme suyuyla ilgili yatırımlardan biri de Aliağa’da devam edecek. Yeni Şakran’ın atık su arıtma tesisi 2024 yılında hizmete alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU Genel Müdürlüğü’nün “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Proje” başlığıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği toplantıya katılarak önümüzdeki 1 yıllık yatırım programını açıkladı. İZSU ve büyükşehirin içme suyuyla ilgili yatırımlardan biri de Aliağa’da devam edecek. İçme suyu, atık su, suyun geri kazanımı, enerji üretimi ve dirençli bir şehir oluşturulması gibi başlıklar altında hazırlanan projelerin tanıtıldığı toplantıya Tunç Soyer’in yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Murat Bakan, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları, ilçe belediye başkanları, milletvekili adayları, siyasi parti ile dernek temsilcileri, kooperatif başkanları ve muhtarlar katıldı.

Sağlıklı ve kesintisiz içme suyu yatırımı

İçme suyuyla ilgili yatırımlardan birinin de Aliağa’da devam edeceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Burada yapılacak yeni içme suyu arıtma tesisinin yapımı bu yılın sonunda başlıyor. Bu yatırım 218 milyon liraya mal olacak. Seferihisar’da da ekonomik ömrünü tamamlamış toplam 249 kilometre uzunluğundaki 30 yıllık içme suyu hatlarını yeniliyoruz. Öte yandan metropol ilçelerimize içme suyu sağlayan Halkapınar Arsenik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 50 artırdık. Halkapınar Sular İşletmesi içerisinde yer alan mevcut tesisten sağlanan suya ek olarak yıllık 16 milyon metreküp kapasiteli yeni tesisin kurulumunu tamamladık. Yakın zamanda ihale süreçlerini tamamlayıp yapımına başlayacağımız Halkapınar Kuyuları ve Gaziler Caddesi İçme Suyu İletim Hattı projesiyle ise 4 kilometrelik yeni iletim hattı ve 7 bin metreküplük içme suyu deposu kurulacak. Bu proje kapsamında ayrıca depolar ve arızalı iletim hatları da yenilenecek. Halkapınar’daki bu iki stratejik yatırımın toplam bütçesi 152 milyon lira. Kiraz, Torbalı ve Ödemiş içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarımıza da toplam 320 milyon lira ayırdık. Torbalı’daki imalatlarımız tamamlandı, Kiraz devam ediyor, Ödemiş ise başlamak üzere. Bu üç proje ile Küçük Menderes Havzası’na toplam 392 kilometre içme suyu şebeke hattı kazandırmış olacağız. Tire’de ise Akçaşehir Kaynağı İçme Suyu İletim Hattı Projesi ile ilçemize yeni bir su kaynağı kazandırıyoruz. Sadece bu iletim hattı için ayırdığımız bütçe 150 milyon lira” dedi.

İçme suyu yatırımlarına ayırılan bütçe 2 milyar 717 milyon lira

Küçük Menderes Havzası’nda yer altı sularının derinlere çekildiğini hatırlatan Başkan Soyer, “İZSU Genel Müdürlüğümüz, Küçük Menderes İçme Suyu Sondaj Kuyusu Açılması Projesi ile 100 yeni içme suyu kuyusu açıyor. Bu çalışmamız sayesinde Torbalı, Tire, Bayındır, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da susuzluk tehlikesi ortadan kalkmış olacak. 100 milyon liralık yatırımımız ve kesintisiz süren çalışmalarımız sonucunda 23 kuyunun imalatı tamamlandı, diğerleri de yapım aşamasında. Öte yandan, Foça ve Yenifoça’nın sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılamak için yıllık 11 milyon metreküp kapasiteli Foça Musabey İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni kurduk. İzmir’in çevre yerleşimlerine kurulan ilk konvansiyonel içme suyu arıtma tesisi olan bu proje, Foça’daki yaklaşık 150 bin hemşerimize hizmet veriyor. Bu yatırım için 135 milyon lira harcadık. Burada bahsedemediğim diğer tüm projelerle birlikte içme suyu yatırımlarına ayırdığımız toplam bütçe 2 milyar 717 milyon lira. Yerin altına yaptığımız bu yatırımlarla İzmir’in sadece bugününü değil, geleceğini de inşa ediyoruz. Çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşamlarını teminat altına alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin arıtma lideri İzmir

TÜİK verilerine göre İzmir’in, Avrupa Birliği standartlarında arıtma tesisi sayısı ve kişi başına düşen ileri biyolojik yöntemle arıtılmış su miktarında Türkiye’nin lider şehri olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Alaçatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırıyoruz. Ekim 2024’te tamamlamayı öngördüğümüz projemizle tesisin mevcut kapasitesi günlük 22 bin metreküpten yaklaşık 43 bin metreküpe çıkarmış olacağız. Tek başına Çeşme’deki bu yatırım için ayırdığımız bütçe 600 milyon lira. Küçük Menderes Havzası’nda çevre kirliliğini önlemek ve havzanın temizliğini sürdürülebilir kılmak için ilçeye hizmet eden Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini ise üç kat artırarak 21 bin metreküpten 58 bin metreküpe çıkartıyoruz. Yapımına başladığımız İzmir’in en büyük ikinci kapasiteli atıksu arıtma tesisini kısa sürede hizmete alıyoruz. Torbalı’daki diğer yatırımımız ise Ayrancılar – Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi’nde devam ediyor. Kapasite artırım çalışmalarımız ile bu tesisimizin kapasitesini 3.5 kat artırıyor ve bölgenin endüstriyel atık sularının da tesise iletilerek arıtılmasını mümkün hale getiriyoruz. Torbalı’daki bu iki yatırımın toplam maliyeti 600 milyon lira. Öte yandan Kiraz Atıksu Arıtma Tesisi projemizle ilçemizin çok sayıda mahallesinde oluşan atık suların arıtılmasını sağlıyoruz. Bu yıl içerisinde ihale süreçlerini tamamlayıp başlatacağımız projeyle günlük 6 bin 800 metreküp su arıtılmış olacak. 200 milyon liraya mal olacak Kiraz tesisimiz 26 bin kişiye hizmet verecek” şeklinde konuştu.

Aliağa’ya müjde

Soyer, atıksu yatırımlarını şöyle sıraladı: “Aliağa’ya içme suyu yatırımımızın yanında İzmir’in 71’inci atık su arıtma tesisini, Yeni Şakran’da 2024 yılında hizmete alıyoruz. 30 bin metrekarelik alanda kurulacak ileri biyolojik arıtma tesisinin yapımı başladı. Aliağa’daki bu proje için ayırdığımız bütçe 205 milyon lira. Bildiğiniz gibi Büyükşehir Yasası’ndan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve elbette İZSU’nun görev alanına sonradan dahil olan mahalleler oldu. Bu yerlerde, ne yazık ki herhangi bir bertaraf sistemi olmadığı için atık sular çevre kirliliği yaratıyordu. İZSU, işte bunun önüne geçmek adına kent genelinde 40 adet paket atıksu arıtma tesisi projesini hayata geçiriyor. Böylece hızlı ve yerinde çözümler üreterek şehrimizi çevre kirliliğinden korumuş olacağız. Bu kapsamda ilk etapta Tire, Ödemiş, Kiraz, Bayındır, Aliağa, Kemalpaşa, Bergama, Seferihisar, Menderes, Menemen, Karaburun ve Çeşme ilçelerinde toplam 40 adet portatif modüler paket atık su arıtma tesisi yapacağız. Bu yılın sonunda tamamlanacak 40 yeni tesis için harcayacağımız bütçe 235 milyon lira. Torbalı ve Menderes ilçelerimizde. Torbalı’ya 366 milyon, Menderes’e ise 185 milyon lira yatırım yaparak toplam beş mahallemizin atık su taşıma hatlarını yeniliyoruz. Bu ikinci hedefimize ayırdığımız toplam bütçe, tam 4 milyar 921 milyon lira.”

Lansman sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Fazıl Say’ın Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılı için Türk halkına armağan ettiği “100. Yıl Marşı” hep bir ağızdan seslendirildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 100 projenin tamamına www.izsu.gov.tr/YuklenenDosyalar/Bannerlar/100yilprojeler.pdf adresinden ulaşılabiliyor.

(SAMİYE ÖZTÜRK) 







 
Son Eklenen Haberler