131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

İL HIFZISSIHHA KURULU’NDAN 4 YENİ KARAR

29 Eylül 2020, Salı 06:24

     


İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, 4 yeni karar açıkladı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu 4 yeni karar aldı. Buna göre; devlet ve özel kurumlar olmak üzere tiyatro, bale ve operalar alınan önlemlerle yeniden seyirciyle buluşacak. Pazaryerlerinde satış yapan vatandaşlara pazar yerine girişte, AVM’lerde ise personele ve yöneticilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Bar, pavyon, birahane, diskotek veya eğlence yerleri kafe, lokanta ve benzeri olarak faaliyet göstermek istemeleri durumunda eski ruhsatları iptal edilip yeniden ruhsatlandırma işlemi yapılacak. Koronavirüs tanılı hastalar, temaslı oldukları kişiler hakkında yanlış bilgi vermeleri halinde adli işleme tabi tutulacak.

Tiyatro, bale ve operalar yeniden faaliyete geçecek

Valilikten yapılan duyuruya göre; tiyatro, bale ve operalar önlemlere uyulması şartıyla yeniden faaliyete geçecek. Tiyatro gösterimleri ile opera ve bale temsilleri yapılacak olan salon ve gösteri merkezleri ayda en az iki kere denetlenecek ve uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Pazaryeri ve AVM’lere giriş HES kodu ile yapılacak

Pazaryerlerinde satış yapan vatandaşlar pazaryerine girerken zabıtalar tarafından HES kodu sorgulaması yapılacak. AVM’lerde çalışan personel ve yöneticilere de girişte HES kodu uygulaması yapılacak. AVM’lerde çalışan personel ve yöneticilerin, AVM girişlerinde HES kodu sorgulaması yapılacak. Uygulamanın yapılıp yapılmadığı AVM Koronavirüs Tedbirleri Sorumlusu tarafından kontrol edilecek. HES kodu olmayan vatandaşlara sorgulama yapan görevliler, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulaması veya E-Devlet uygulaması üzerinden HES kodu almalarına yardımcı olacak.

Eğlence yerleri için yeniden ruhsatlandırma işlemi yapılabilecek

Ana faaliyet konusu gazino, pavyon, diskotek, bar ve benzeri olan eğlence yerlerinin kafe, restoran ve benzeri olarak faaliyet göstermek istemeleri durumunda eski ruhsatlarının iptal edilip yeniden ruhsatlandırma işlemleri yapılacak. Kaymakamlar tarafından 15 Mart 2020 tarihi itibariyle ana faaliyet konusu gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup belediyeye müracaat ederek 15 Mart 2020 tarihinden sonra eski ruhsatını iptal edip yeniden ruhsat almak suretiyle ana faaliyet konusunu değiştiren ya da ruhsatına tali faaliyet konusu ekleyen işyerlerinin listelerinin belediyelerden alınarak, ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup sonradan ilgili yerel yönetime müracaat ederek ana faaliyet alanını değiştiren işyerlerine yönelik denetim faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

Eski faaliyetine devam ettiği tespit edilen işletmeler kapatılacak

Bu denetimlerde faaliyet konusunu değiştirerek salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri devre dışı bırakacak şekilde eski faaliyetine devam ettiği tespit edilen işletmeler İçişleri Bakanlığı Genelgeleri çerçevesinde derhal kapatılacak, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 3. maddesi çerçevesinde ayrıca işlem yapılacak. Ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup ruhsatına tali faaliyet işleten işyerlerinin çalışmasına müsaade edilmeyecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması için alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem yapılacak. Konusu suç̧ teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Yanlış bilgi verenler cezalandırılacak

Öte yandan, Koronavirüs tanılı hastalar, temas ettikleri kişilerle alakalı eksik veya yanlış bilgi vermeleri halinde cezalandırılacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanların tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunun 206. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler