131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

ALİAĞALILAR ÇOCUK İSTİSMARINA SESSİZ KALMADI

30 Nisan 2019, Salı 06:33

     


İstanbul Küçükçekmece’de yaşanan çocuk istismarı olayına Aliağalılar da sessiz kalmadı. Hafta sonu Demokrasi Meydanı’nda toplanan Aliağalılar, olayla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir kız çocuğu, bir kişi tarafından cinsel istismara uğradı. Olay Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde öğlen sıralarında meydana geldi. İddiaya göre; bir kişi, evinin önünde oyun oynayan 5 yaşındaki bir kız çocuğunu karşıda bulunan apartman boşluğuna götürerek cinsel istismarda bulundu. Ailesi, çocuğu kanlar içinde kapının önünde bularak hemen hastaneye götürdü. Kız çocuğunun kaldırıldığı hastanede tedavisi devam ederken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayın failinin yakalandığını duyurdu. Olayın duyulmasının ardından yurt genelinde olaya tepkiler artmaya başladı. Aliağa’da yaşayan kadınlar ve annelerde çocuk istismarına sessiz kalmamak için bir araya gelme kararı aldı.

“Çocuklarımızın geleceğinden, güvenliğinden endişe duyuyoruz”

Çocuk istismarına sessiz kalmak istemeyen Aliağalı kadınların ve annelerin de içinde bulunduğu grup Demokrasi Meydanı’nda toplanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basına açıklamasını okuyan Eren Saran, “Her gün bir taciz, tecavüz ve istismar haberiyle güne uyanıyoruz. Çocuklarımızın güvenle sokakta dolaşma, oyun oynama hakkını istiyoruz. Ne yazık ki ülkenin her köşesinde her gün sayısız cinsel saldırı yaşanıyor ve çoğu kez failleri cezasız kalıyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde bir çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Atatürk Mahallesi’nde de bir çocuğa istismar girişiminde bulunuldu. İki saldırının faillerinin birinin yakalandığı diğerinin ise henüz yakalanmadığını öğrendik. Endişeliyiz. Çocuklarımızın geleceğinden, güvenliğinden endişe duyuyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Aliağa’da yaşayan kadınlar, anneler olarak yaşanan olayları kaygıyla seyrediyor ama susmuyoruz. Yasaların failleri korumasını istemiyoruz. Türkiye çocuk istismarında üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evleniyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı. Sokaklar, okullar, evlerin içi çocuklarımız için güvenli değil. Onların beden ve ruh sağlığının tehlikeye atılmasını kabul etmiyoruz. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilebileceğini söyleyenler, bir kereden bir şey olmaz diyenler, yasaları değiştirmek isteyenler, 15 yaşında çocukların rızası vardır diyenler, tecavüzcüye takım elbise giydiği için iyi hal indirimi verenler unutmasın ki bizler buradayız. Çocuklarımız için sokaktayız. Bir tanesinin bile gözünden akacak yaşa kıyamayan bizler onlara uzanan ellerin yargılanmasını, cezalandırılmasını ve koruyucu önlemlerin bir an evvel alınmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Küçükçekmece'de yaşanan istismara karşı sessiz kalmıyoruz”

Çocuğa yönelik şiddet türlerinden biri olan cinsel istismarın kısa ve veya uzun vadede çocuğun fiziksel, psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimini etkileme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Saran, “ Bu durumdan şiddete maruz bırakılan çocuk kadar çocuğun ailesi, arkadaşları, tanıdıkları ve en nihayetinde toplum da etkilenmektedir. Çocuğa yönelik her türlü şiddetin önüne geçilmesi için önleyici ve koruyucu mekanizmaların kurulmasını istiyoruz. Her çocuk yaşına uygun olarak ailesinde ve okulda cinsel eğitim almalıdır. Çocuğun üstün yararını temel alan bir çocuk politikası oluşturulmadığı, çocuklar bir birey olarak görülmediği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet hayatın her alanında kendini gösterdiği sürece çocuğa karşı şiddet devam edecektir. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerinin konuya ilişkin farkındalıklarının artması ve ortak mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Tüm Aliağalıları çocuk istismarına dur demek için, suçluların yakalanması ve çocuk istismarına karşı gerekli önlemlerin alınması için Aliağa'da yaşayan kadınlar, anneler olarak birlikte ses çıkarmaya çağırıyoruz. Küçükçekmece'de yaşanan istismara karşı sessiz kalmıyoruz!

İdam, hadım gibi sorunu daha da derinleştiren göstermelik vaatler değil, istismarı yaşanmadan önleyecek etkili koruyucu önlemler istiyoruz! Çocuk istismarının önlenmesi için etkili, yeterli, çok boyutlu, uzmanların bilgisinden yararlanan, bilimsel kriterlerle oluşturulan, toplumsal yaşamın her alanını kapsayan etkili, yetkin, acil çözüm istiyoruz.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler