131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

“ALİAĞA VE YENİ FOÇA'YI YOK EDECEK BİR BOMBA”

30 Ağustos 2016, Salı 06:57

     


Bölgedeki çevre örgütleri, Yeni Foça Forum öncülüğünde, Kolin İnşaat’ın Çakmaklı’da inşa etmekte olduğu LNG İskelesi inşaatı önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu.

Gencelli Körfezi, Kızılburun’da, Kolin İnşaat Firması tarafından yapılacak olan LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali'ne karşı Yeni Foça Forum öncülüğündeki çevre örgütleri ayaklandı. Kolin firmasının Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu ve işletme ruhsatı gibi yasal zorunlulukları yerine getirmeden faaliyet yürütüyor olması üzerine, Çakmaklı köyü girişinde toplanan çevreciler inşaat alanına sloganlar eşliğinde yürüyerek burada bir basın açıklamasında bulundular.

Foça, Aliağa, Gencerli, Çakmaklı yöresindeki ağır çevre saldırılarına karşı durmak üzere toplanan çevreci grup yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemizin en güzel koylarından biri olan Çakmaklı Koyu; yanı başında her biri çevremizde ağır tahribatlara yol açan tesisler yetmezmiş gibi, bu kez doğrudan yaşamı hedef alan tehlikeyle karşı karşıyadır. Yırca'da termik santral için 6 bin zeytin ağacını bir gecede yok eden Kolin firması, henüz kazı yapılmamış Kyme Antik Kenti'nin yanı başındaki Çakmaklı Koyundaki Kızılburnu gözüne kestirmiştir.

Bu şirket, bu cennet koyda Çakmaklı Köyü kadar büyük bir sıvılaştırılmış doğalgaz yani LNG gazlaştırma, depolama ve dağıtım tesisi kurmaktadır. Bu tesis tamamlandığında bu küçücük koya her yıl, uluslararası denizcilik literatüründe tehlikeli sayılan 70 ile 250 bin metreküp kapasiteli ortalama 70 tanker gelecektir. Her biri mütevazi birer gökdelen ölçeğindeki bu tankerler, yüzde 100 metan gazı içeren ve eksi 162 derecede özel korumalı ve yalıtımlı tanklar içerisinde sıvı LNG taşıyacaklardır. Bilim, asla hava ve suyla temas etmemesi gereken bu maddenin dış mekana döküldüğünde hacmin bir anda 600 kat artarak gaz haline dönüşeceğini, döküldüğü zeminde her şeyin bir anda donacağı ve kırılgan bir hal alacağını, gaz halindeki metanın hava ile yüzde 5 oranında yanmasının bile büyük bir yangın ve patlamalara yol açacağını söylüyor. Bu nedenle sıvı LNG, taşınması, depolanması ve doğalgaza dönüştürerek dağıtımının yapılması çok sıkı güvenlik tedbirleri altında yapılması ve sürekli denetimi gerektiren bir maddedir. Bu tesis tamamlandığında; zaten ağır olan çevre tehditleri ile karşı karşıya olan bölgemizde yaşam, tüm canlılar için büyük risk altına girecektir. Turizm potansiyeli tamamen çökecektir. LNG'yi doğalgaza dönüştürmek için gerekli eksi 162 derece soğuk su denize verilecek, yüzdüğümüz deniz soğuyacaktır. Zaten yok olmaya başlayan balık tamamen bitecektir. İki bin yıllık Kyme Antik Kenti tamamen karanlığa gömülecektir. Bu tesis bittiğinde Gencelli koyuna, Aliağa ve Yeni Foça'yı yok edecek bir bomba yerleştirilmiş olacaktır” ifadelerini yer verildi.

"Umursamaz Yetkililerden Bilgi Alamadık"

Bu tesisin insan yaşamı ve doğa üzerinde yaratacağı tehlikenin, burada yaşayan halka anlatılmadığının, bölge halkının bir emrivaki ile karşı karşıya bırakıldığının belirtildiği açıklamada, “Yaşam savunucuları olarak en başta Aliağa Kaymakamlığı ve Aliağa Belediyesi'ne ardından Aliağa Liman Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yaptığımız başvurularda yetkililer umursamaz bir tavır takınarak hiçbir bilgi alamadık. Siyasi gücü arkasına almış olmalı ki Kolin, çevre için büyük risk taşıyan bu proje için, özellikle kış aylarında tüm koyu etkisi altına alan fırtına düzeyine çıkan rüzgarları, yaz aylarında 40 dereceyi bulan sıcaklığı, bölgedeki zaten yoğun olan deniz trafiğini, ağır sanayi yatırımlarını hesaba katmamış, hukuksal sürçleri tamamla ihtiyacı durmamış, çevresel hiçbir önlem almadan Mayıs ayında 17 metre su derinliğinde iskele yapımı için denize kazık çakmaya başlamıştır. Yeni Foça forum olarak bizler, ilk adımda bu tehlikeli gelişmeyi durdurmak için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bundan böyle bu projenin durdurulması için tüm güzümüzle mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

(ERKUT SERT) 







 
Son Eklenen Haberler