22 Ekim 2024, Salı

Cumhuriyetimiz 99 yaşında

31 Ekim 2022, Pazartesi 06:09

     


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu Aliağa’da doyasıya yaşandı. Bu kapsamda Cumhuriyet Meydanı’nda protokol üyelerinin de katılımıyla bir kutlama töreni yapıldı. Törene Kaymakam Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Faruk Altun, Belediye Başkanı Serkan Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet İmir, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Ömür Avcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayati Yavuz, daire amirleri, kurum müdürleri, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının ilçe temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı. Tören Kaymakamlık makamında ilçe protokolünün bayram tebriklerinin kabulüyle başladı. Tebrikatın kabulünün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören başladı. Kaymakam Zekeriya Güney, tören alanına girer girmez alanda bulunan öğretmen, öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladı. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız hep bir ağızdan söylendi.

“Türkiye Cumhuriyeti; bağış, lütuf veya hediye değildir”

Ardından Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Kaymakam Güney, “Bugün, tarihi şan ve şerefle dolu olan Aziz Milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurduğu Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Böylesine anlamlı bir günde öncelikle; Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyorum. Türk Milleti; 99 yıl önce Hilâl'in bahtını açmış, geleceğin kapısını aralamış, vatanın kara talihini aydınlatmıştır. Yedi düvelin ayağımıza vurduğu pranga, üzerimize geçirmeye çalıştığı tahakküm örtüsü milli dirençle parçalanmıştır. Aziz milletimiz Cumhuriyet’e bağımsızlık ruhunu iliştirmiş, umut ve özlemlerini bağlamıştır. Cumhur, bizzat egemenliği devralmıştır. Milli Mücadele'nin taçlanmış ve gönüllere taht kurmuş hali olan cumhuriyet, Türk Milleti'nin kendi kaderine bizzat yön ve istikamet vermesini sağlayarak egemenliğin sahibini tescillemiştir. Türkiye Cumhuriyeti; Bağış, lütuf veya hediye değildir. Her şeyden önce inancın, imanın ve yılmaz bir iradenin eseridir. Haklı ve haysiyetli bir Milli Mücadele'nin karar ve kıvancıdır. Cumhuriyet kutlu bir emanettir, Devletimiz ve Milletimiz baki kalacaktır. Bir kere yükselen bayrak bir daha düşmeyecektir. Cumhuriyet’in ilanı büyük bir atılım, kutlu bir başlangıç, tarihi bir karar anıdır. 29 Ekim 1923 tarihi, diriliş ve yükseliş eşiğidir. Türkiye Cumhuriyeti zalime korku, mazluma güven vermiş, milli birlik ve beraberliğin güvencesi haline gelmiş, milli mücadelenin taçlanmış ve gönüllere taht kurmuş hali olmuştur” dedi.

“Nice 99 Yıllara”

Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz” diyerek, bu görevi gençliğe emanet ettiğini belirten Kaymakam Güney, “Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundasınız. Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek zorundasınız. Sizlere güveniyoruz, sizlere inanıyoruz ve ümit ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götüreceksiniz. Aziz Kardeşlerim Her yerde ve her ferdimizle, milletçe, devletimizin bekası, milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insani değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye, mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Ne mutlu ki, bunun için gerekli olan güce, akla, birikime ve tecrübeye sahibiz. Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyete sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşını kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk milleti dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele, gönül gönüle güçlü biçimde yürüyecektir. Büyük Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyetinin, ebediyen yaşayacağına olan inancımla; tüm Milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. Nice 99 Yıllara.” Dedi.

29 Ekim etkinliklerle kutlandı

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney’in konuşmasının ardından Cumhuriyet’in ilanını anlatan metin okundu. Ardından öğrenciler bayrak gösterisinde bulundu. Gösterinin ardından Cumhuriyet konulu şiirler okundu. Sonrasında öğrenciler zeybek gösterisinde bulundu. Daha sonra Aliağa Engelsiz Mehteran Takımı sahne aldı. Daha sonra ilçede yapılan koşularda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ardından Aliağa Belediyesi Bandosu eşliğinde protokol önünden sırasıyla bayrak, flama ve okul grupları geçişi yapıldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler