Antik kentler depremden korunacak
31 Ekim 2024, Perşembe 06:47| Tweet |
AFAD, YÖK ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin desteklediği projeyle Efes, Pergamon, Sardes, Thyateira ve Metropolis antik kentlerindeki kültür varlıklarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için farklı disiplinlerden bilim insanları çalışma yürütecek.
Bilim insanlarının 7 ve üzeri deprem üretme olasılığı bulunan fay hatlarına dikkat çektiği İzmir ve Manisa'da her biri önceki asırlardan deprem izlerini taşıyan antik kentlerdeki kültür varlıkları için koruma projesi başlatıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, 30 Ekim 2020'deki İzmir depremi ve 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından jeolojik araştırmaları antik kentlerde de yaptıklarını söyledi. Olası depremlerle ilgili yürüttükleri bu çalışma sırasında kazısı yapılan antik kentlerdeki bazı kültürel varlıkların depremlerde hasar gördüğünü saptadıklarını belirten Sözbilir, şehirlerin yanı sıra antik kentlerin de depremden korunması için proje geliştirdiklerini anlattı.
“Depreme dayanacak bir mekanizma tam kurulmamış”
Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım Projesi'ne Dokuz Eylül Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve AFAD'ın da destek olduğunu kaydeden Sözbilir, şu bilgileri verdi: "Arkeologlar kültürel mirasımızı açığa çıkarıyor ama onun üzerinde herhangi bir güçlendirme, depreme dayanacak bir mekanizma tam kurulmamış. Biz de bunun üzerine özellikle arkeoloji, jeoloji, jeofizik, inşaat, şehir bölge planlanma, mimarlık ve turizm gibi farklı disiplinleri bir araya getirecek şekilde bir proje önerdik üniversitemize. Bu YÖK tarafından Araştırma Üniversiteleri Destek Programı'ndan da destek aldı."
"Ne yapılması gerektiğini önereceğiz"
Ocak ayında başlayacak proje kapsamında İzmir ve Manisa'da kazısı yapılmış, açığa çıkmış antik kentlerdeki kültür varlıklarını mercek altına alacaklarını belirten Sözbilir, bunlara en yakın fayları sanal ortamda çalışarak depremlere nasıl yanıt vereceklerini saptamaya çalışacaklarını söyledi. Sözbilir, sonraki etapta antik kentlerdeki kültürel yapıların nasıl ayakta kalabileceğine dair mimari tasarımlar geliştireceklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "5 yerde bu çalışmayı yapacağız. Akhisar'daki Thyateira Antik Kenti, Manisa'daki Sardes Antik Kenti, İzmir Bergama'daki Pergamon Antik Kenti, Selçuk'taki Efes Antik Kenti ve Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti. Biz ne yapılması gerektiğini önereceğiz. Çalışma, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarının bilgisi dahilinde yapılıyor. AFAD zaten tam destek verdi bize çünkü aynı zamanda bu Türkiye Risk Azaltma Planı kapsamında yer alıyor. Bizim kültür varlıklarımızı depremlere karşı korumamız gerekiyor. 6 Şubat depreminde bunu çok kötü bir şekilde gördük. Kültürel mirasın da yaşaması gerekiyor."
(AA)

Aliağa’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, etkinlikler, gösteriler,

Aliağa Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serkan Acar, 2024 yılı Sayıştay Denetim

Genç yönetmen Hüseyin İlker Duman, zihinsel yüzleşme temalı

Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Aliağaspor FK deplasmanda karşılaştığı Sivasspor'u

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, teşkilat üyelerini daha fazla üye kazandırmaya

Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Ege Bölgesi İstişare Toplantısı,

SOCAR Energy School sertifika programının dördüncü döneminin açılış

Aliağa Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek.

Günümüz iş dünyasında hız, verimlilik ve esneklik başarı için

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında

Hafta sonu etkili olan yağışlarda, Yenifoça merkezindeki derede İZSU çalışmaları

Kelimelerin sessiz devrimini yazan Melike Melis, masalın büyüsünü,

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 13. hafta karşılaşmasında Aliağaspor FK, deplasmanda Isparta

İZSU’nun 45 milyar lira olarak belirlenen 2026 Mali Yılı Bütçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda Genç İzmirim Kart dönemini

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyhan Öz, siyasi parti

Barış Turan, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığına adaylığını

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda

Rahim duvarı kalınlaşması, birçok kadının hayatında karşılaşabileceği bir sağlık

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Aliağa’daki yeni adliye binasının

UMEDER Başkanı Ozan Yıldızbaş, yetki belgelerine yapılan zam, ticari araçların

Website sıralaması, Google sonuçlarında bir web sayfasının belirli anahtar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda

CHP Aliağa Gençlik Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile AKINSOFT arasında imzalanan protokol kapsamında,

Kastamonu'nun Osmanlı dönemindeki geniş vilayet yapısından 20 ilçeli

Etkinlik ve organizasyonlar firmaların tanıtımlarını en iyi standartlarda gerçekleştirdikleri

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç’ün

Genç yaşında güçlü bir anlatı evreni kuran Aliağalı genç

29 Kasım Cumartesi günü Engelsiz Cafe’de düzenlenecek imza gününde

İzmir’de düzenlenen bir toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik














