131019098
18 Nisan 2024, Perşembe

İZMİR ULUSLARARASI FİLM VE MÜZİK FESTİVALİ BAŞLIYOR

3 Haziran 2022, Cuma 06:06

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

2. Uluslararası Film ve Müzik Festivali sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 10-19 Haziran 2022 tarihleri arasında yapılacak festival tam bir sinema şöleni sunuyor. Geçen yıl pandemi koşullarında ilki gerçekleştirilen İzmir Uluslararası Film ve Müzik festivali İzmir’in kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle 100’ü aşkın uzun metrajlı film içeren zengin bir programla seyirci karşısına çıkacak.

Tunç Soyer: İzmir Sinema üssü haline gelecek

Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanlığı’nı da yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Birçok İzmirli gibi ben de İzmir’de ulusal ve uluslararası nitelikte bir sinema festivalinin eksikliğini hissediyordum. Bu nedenle şehrimizin dokusuna uygun, sinema ve İzmir’i yan yana getirecek bir etkinliği temel önceliklerimiz arasına koyduk. Yalnızca şehrimizin Belediye Başkanı değil, bir sanatsever olarak da çok önemsediğim bu festivalin hayata geçirilmesi ne mutlu ki bize nasip oldu. Bu nedenle son derece gururlu ve mutluyum. Göreceksiniz; doğal platoları, tarihi mekânları ve kolay ulaşım imkânlarıyla İzmir çok kısa sürede sinema sektörünün merkez üssü haline gelecek. İstiyoruz ki İzmir’in her sokağı, caddesi, semti sinemanın büyülü dünyasıyla, müziğin insanı arındıran sesiyle hemhal olsun. Ve sanat, İzmir’in kadim dokusuyla, olağan güzelliğiyle tamamen bütünleşsin” dedi.

Soyer: Sanat ve sinemadır asıl baki kalacak olan

Son dönemde yaşanan konser yasaklarına da değinen Tunç Soyer, şöyle konuştu: “Konser ve etkinlik yasaklarıyla yaşam tarzına ve sanata müdahale edilen günler çok yakında son bulacak. Bunun için hep birlikte çalışmaya ve sanatı savunmaya devam edeceğiz. Sinemanın ve müziğin iyileştirici gücüne duyduğum inançla hepinizi İzmir’deki festivalimize katılmaya davet ediyorum.”

Vecdi Sayar: İzmir festival yapmak için biçilmiş kaftan

Festivalin Yönetmenliği yapan Vecdi Sayar ise “bir çok ilde festival yaptım. Dünyanın bir çok yerinde festival takip ettim. Şunu çok net söyleyebilirim ki İzmir bir festival yapmak için son derece uygun bir yer. Adeta festival için biçilmiş kaftan. Başta İzmirli sinema severler olmak üzere herkesi festivali takip etmeye, onu sahiplenmeye ve büyütmeye davet ediyorum” açıklamasında bulundu. Festival içeriği ve programı hakkında da bilgi veren Vecdi Sayar festivale dair bütün bilgileri paylaştı: Avusturya Başkonsolosluğu, Goethe Institut, Institut français, İtalya Büyükelçiliği ve İzmir İtalya Konsolosluğu, İspanya Büyükelçiliği, Cervantes Enstisütü, Yunanistan Melina Mercouri Vakfı, İZELMAN ve İZFAŞ’ın yanı sıra bazı özel kuruluşların destekleri ile gerçekleşecek Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanlığını Tunç Soyer, Festival Yönetmenliğini Vecdi Sayar üstleniyor. Kültür Sanat Daire Başkanı Kadir Efe Oruç ise Festival İdari Direktörü. Festivalin bu yılki afişi ressam ve müzisyen Ayşegül Yeşilnil’in imzasını taşıyor. Festival ödül heykelciği heykeltraş Sema Topaç, festival jenerik filmi ise Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından tasarlandı.

Zülfü Livaneli film müzikleri ile açılış konseri

Festivalin açılışı 10 Haziran 2022 akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Rengim Gökmen yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın seslendireceği Zülfü Livaneli film müzikleri konseri ile yapılacak. Festival kapsamında, 2 açık, 5 kapalı, toplam 7 mekanda gösterilecek filmlerin yanı sıra, söyleşiler, konserler ve Müzik Temalı Kısa Film Geliştirme Atölyesi yer alacak. Atölyeye katılacak 10 film bir proje yarışması ile belirlendi. Atölye katılımcılarına 5.000’er TL verilecek. Proje sahipleri Festivalde beş gün süresince Kısa Film Proje Yarışması’nın seçici kurul üyeleri Işıl Özgentürk, Tahsin İşbilen, Cumhur Bakışkan, Nihat Durak, Hilmi Etikan, Vecdi Sayar ve Prof. Lale Kabadayı’nın danışmanlığında gerçekleşecek atölyenin ardından filmlerini çekecekler. Filmler tamamlanıp, önümüzdeki yılın festivalinde gösterildiğinde filmlerin yönetmenlerine ikinci bir 5.000 TL verilecek.

15 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Nosferatu”nun 100. Yılı nedeniyle, Goethe Enstitüsü katkılarıyla ‘Caz Eşliğinde Sessiz Film’ başlıklı bir gösteri düzenlenecek. Almanya’dan gelecek Küspert & Kollegen sessiz filme eşlik edecek. 19 Haziran’daki Kapanış ve Ödül töreninde ise Nino Rota Ensemble film müziklerinden oluşan bir dinleti sunacak. Festivalin Onur Ödülleri, bu yıl ünlü film müziği bestecileri Zybigniew Preisner ile besteci-yönetmen Zülfü Livaneli’ye veriliyor. Ustalara Saygı bölümünde Alexandre Desplat ve Carlos Saura filmleri yer alıyor. ‘Anılarına’ bölümünde Metin Bükey, Mikis Theodorakis ve Nino Rota’nın müziklerini yaptığı filmler gösterilecek. Emek Ödüllerinin sahipleri ise, sinema ve müzik yazarı Atilla Dorsay ile müzik ve ses tasarımı alanındaki çalışmaları ve arşivciliği ile tanınan Necip Sarıcı olacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler