131019098
29 Mart 2024, Cuma

KENT KİTAPLIĞI’NIN 5.YAYINI ‘1.ALİAĞA SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ’

3 Aralık 2019, Salı 06:39

     


Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tisna, Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son beş yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuldu. Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son beş yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor. “Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

3 BİN 180 SAYFALIK DEV KÜLTÜR SETİ

Toplam 3 bin 180 sayfadan oluşan ve baskıları hızla tükenen kitapları edinemeyen okurlar başucu niteliğindeki kitapların pdf formatlarına http://www.aliaga.bel.tr/projeler-kategori/kent-kitapligi-projesi/ linkini tıklayarak ulaşabiliyor. Vatandaşlar kitapların pdf formatlarını mobil cihazlarına indirebildiği gibi görme engelli vatandaşlar da kendileri için oluşturulmuş sesli kitap uygulaması sayesinde kitaplardan yararlanıyor. Ayrıca, Aliağa Belediyesi tarih severler için tüm kitapları pdf formatlarında CD ve Mini DVD olarak da vatandaşlarına sunuyor.

‘ARKEOLOJİ, TARİH, COĞRAFYA, TURİZM VE KÜLTÜRÜYLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE 1.ALİAĞA SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ’ / MURAT ÇEKİLMEZ-SERDAR VARDAR

Aliağa Belediyesi’nin 2017 yılı eylül ayında gerçekleştirdiği ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’ kitaplaştırılarak akademi dünyası ile buluşturuldu. Aliağa Kent Kitaplığı’nın beşinci yayını olan eser arkeoloji ve akademi dünyasından büyük ilgi gördü. 14-15 Eylül 2017 tarihlerinde Adnan Menderes Üniversitesi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin bilimsel organizasyonu, Aliağa Belediyesi’nin de kurumsal desteği ile Hampton By Hilton Otel’de düzenlenen “Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu” kitaplaştırıldı. Aliağa Belediyesi’nin kültür yayınları kapsamında akademik bir dille kitaplaştırılan ‘1.Aliağa Sempozyumu Bildirileri’ 400 saydan oluştu. Aliağa Kent Kitaplığı dizisinin beşinci kitabı olan eser Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez ve Kâtip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Vardar editörlüğünde hazırlandı. Sempozyuma katılamayan ya da sempozyum belgelerine ulaşamayan vatandaşlar sempozyum bildirileri kitabına yoğun ilgi gösterdi. Sempozyum bildirileri kitabında, 1.Aliağa Sempozyumunda sunulan bildirilerin tam metinleri yer aldı. 10 farklı üniversiteden 30 değerli akademisyenin Aliağa ile ilgili bilgi, belge, araştırma ve bilimsel çalışmalarına kitapta yer verildi. Aliağa ve çevresinde ilk yerleşmenin 8 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğu akademik verilerle anlatıldı. Sempozyum bildirileri kitabı önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan kazı ve araştırma çalışmaları açısından önemli bilgiler sunuyor.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler