131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

YILDIRIM’DAN YENİ BİR KİTAP DAHA

15 Temmuz 2020, Çarşamba 06:00

     


Emekli Öğretmen, Tarihçi, Araştırmacı Yazar Cevat Yıldırım’ın “Salname ve Yıllıklarda Foça” isimli kitabı yayınlandı.

Emekli Öğretmen, Tarihçi, Araştırmacı Yazar Cevat Yıldırım’ın dördüncü kitabı olan “Salname ve Yıllıklarda Foça” yayınlandı. 1880 ile 1910 yılları arasında Foça’nın sosyal ve ekonomik durumu ortaya koyan kitabı hakkında açıklamalarda bulunan Cevat Yıldırım, “Dördüncü kitabım bu. Sanırım kırk gün kadar sonra beşinci kitabım “Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi” Aliağa Belediyesi tarafından bana ve okuyucuya ulaştırılacak. Onun hakkında şimdilik açıklama yapmıyorum. Salname ve Yıllıklarda Foça kitabında 1880 ile 1910 yılları arasında Foça’nın sosyal ve ekonomik durumu ortaya konuyor.” dedi.

“Osmanlı Dönemi ile Cumhuriyet Dönemini Foça ilçesi çapında karşılaştırdım”

O yıllarda Foça’nın İzmir sancağı ve Aydın vilayetine bağlı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Aydın Vilayeti otuz yıl içinde 24 tane yıllık yayınlamış. Yıllıklarda sancak ve kazaların kültürel, sosyal durumu ele alınmış. Kaymakamlık, belediye, bankalar, eğitim ve öğretim durumu, ekonomi kazalardan alınan raporlarla vilayet yıllıklarında gösterilmiş. O tarihlerde kullanılan yazı Arap harfleriydi. Dil Osmanlıca adı verilen karma bir dildi. İlgili yerden bu yıllıkları indirdim. Bugünkü yazıya aktardım. Bu işlem bir yıla yakın sürdü. Dönemi anlatan bazı kitapları da bulup okudum. 1927, 1967, 1973, 1994 yıllarında İzmir Vilayeti de yıllıklar çıkardı. Cumhuriyet döneminin ilk yıllığı da Arap Harfleri ile yazılmıştı. Diğerleri Türk Alfabesi ile kaleme alınmış. Peki, ben ne yaptım. Osmanlı Dönemi ile Cumhuriyet Dönemini Foça ilçesi çapında karşılaştırdım.” dedi.

“Grafiksel karşılaştırmalar dikkat çekiyor”

Tarihi severler, meraklılar, politikacılar ve öğretmenlerin bu esere bakıp incelemesi gerektiğini vurgulayan Araştırmacı Yazar Cevat Yıldırım, “O tarihlerde Aliağa bir Rum köyü olup, tuzla ve arkeoloji bakımından Foça’ya bağlıydı. Aliağa Çiftliği köyünün tuzla idarecileri bu kitapta yer alıyor. Foça ilçesi çapında değişim bu yazılarda gözlenir. Kitabın her yerine bakmak yararlı olacaktır. Fakat grafiksel karşılaştırmalar dikkat çekmektedir.” İfadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler