“Yalanla bir tutam, sizi dik tutan pastel hangi dünya?”
21 Nisan 2025, Pazartesi 06:09Tweet |
Alternatif müziğin üretken isimlerinden Yakarsu’nun yeni şarkısı ‘Yangınlarda’, On Air Music Co. markasıyla müzikseverlerle buluşmuştu. Yakarsu ile Apple Music ve fizy gibi platformlarda kendine yer bulan parçasını, alternatif müziği ve projelerini konuştuk. İyi okumalar.
Müzik yolculuğunuz nasıl başladı? Yakarsu kimdir, bize kendinizden bahseder misiniz?
Müzik için net bir başlangıcım yok aslında. Küçükken pek çok çocuk gibi ben de şarkılar söylemeyi seviyordum. Herhangi bir müzik eğitimi almadım fakat lise yıllarımda aklıma gelen melodileri daha çok dijital seslerle dinlenebilir parçalara dönüştürmeyi öğrendikten sonra yaklaşık 15 yaşımda ilk parçalarımı yazmaya başlamıştım.
Peki kim bu Yakarsu sorusuna gelince, tam adıyla Yakup Akarsu şuan bir mühendislik öğrencisi; bazen sınavlarıyla boğuşan, bazen aylaklık eden (ki daha çok aylaklık eden), aklına düştükçe de şarkılar karalayıp filmler izlemeyi seven biri. Filmler konusunda da çok derin değilim aslında, fazla izlerim ama kendini eleştirmen sananların sevdiği durgun filmlerin aksine çok kasmadan ana akım izlemeyi severim. Şu sıralar izleme listemde de kıtlık olduğundan öneriye açığım.
‘Yangınlarda’ parçanda yalanlarla çevrili bir dünyayı ve kötü niyetli biriyle yaşanan bir durumu işliyorsun. Bu tema kişisel bir deneyimden mi ilham aldı, yoksa daha genel bir gözlemden mi ortaya çıktı?
Daha çok kitlesel gözlemlerden ortaya çıktı. Günümüzde fark etmesi zor değil, etrafımızda yadsınamayacak derecede ayrışıyor insanlar. Haliyle bu fanatizmin ve bu fanatizme çanak tutanların insanları rasyonellikten uzaklaştırmasına olan bıkkınlığın da şarkının ortaya çıkmasında payı var.
Her şarkı bir yolculuk önce müzisyen sonra dinleyeni için… ve bu yolculukta ilerlemeyi hissetmek de önemli. Siz bunu hissediyor musunuz?
Benim yazdığım şarkılar anlatım olarak çoğunlukla soyut imgelere sahip, dinleyenini de net bir duygudan ziyade o anki ruh haline göre kendi klibini oluşturmaya itiyor diye düşünüyorum. Bu yönden benim de amaçladığım şey herkesin farklı anlam ya da hikaye çıkarabilmesi olduğu için şarkıların yolculuğundan ve aldığım dönüşlerden memnunum.
Listeler konusunda ne düşünüyorsunuz? Yeni şarkınız Apple Music ve fizy gibi platformların editör listelerine girdi. Bu durum sizin için ne ifade ediyor?
Benim gibi bağımsız müzisyenler için dijital platformların listeleri dinleyici kitlesini büyütmek adına önemli bir imkan. Bu yüzden bu listelerin bazılarında bulunmak benim için de güzel bir şey tabii. Zaten bunun yanı sıra bazen herhangi bir dinleyicinin çalma listesinde bile kendimi görmek hâlâ içimi ısıtabiliyor.
Alternatif müzik genellikle kalıpların dışında bir alan olarak görülür. Senin için “alternatif” olmak ne anlama geliyor? Soruya ilave olarak şunu sormak istiyorum; Alternatif müzik yapan bir sanatçı olarak Türkiye’deki müzik sahnesini nasıl görüyorsun?
Dürüst olmak gerekirse tarz/tür olarak tam anlamıyla ne yaptığımı ben de bilmiyorum. Aklıma gelen aranje şarkıyı nereye doğru sürüklüyorsa o şekil bir parça ortaya çıkıyor. Alternatif müziğin de bu konuda bir sınırlaması olmadığından böyle diyorum. Haliyle tarz olarak pek bir kaygı gütmeden, yazdığım şarkının gereksinimine göre vaziyet alıyorum.
Sahne konusunda, şuanda elle tutulur bir sahne deneyimim yok fakat dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de müziğin önemi büyük, bu yüzden olabildiğince festivaller de düzenlenilmeye çalışılıyor ve bu tarz etkinlerde farklı tarzlardan müzik yapan insanları görüyorum. Bu güzel ve zengin bir şey.
“Yangınlarda”nın hikayesini tek bir cümleyle özetleseniz, bu ne olurdu?
Şarkıda da geçtiği gibi, “Yalanla bir tutam, sizi dik tutan pastel hangi dünya?”.
Günümüze göre yıl ortalamasında dengede şarkı çıkardığınızı görüyorum. Yangınlarda’dan sonra Yakarsu olarak bizi neler bekliyor?
Aslında son 1-2 yıl için çok üretken olduğum söylenemez. Buna rağmen tek tük parçalar yayımlamışım, evet. Büyük konuşmayı pek sevmiyorum ama bundan sonrası için daha üretken ve prodüksiyon olarak daha kaliteli bir Yakarsu hedefliyorum. Uzun zamandır yayımlanmayı bekleyen parçalarım var, onlar başta olmak üzere yine -bence- güzel parçalar yolda diyebilirim.
Röportajlarımda klasikleşen bir sorum var. Size de sormak istiyorum: Elinizde sihirli bir değnek olsaydı dünyada ya da hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz?
Beni tanıyanlar buna karşı çıkar ama ben biraz bencil biri olduğumu düşünüyorum o yüzden dünyanın daha kötü bir yer olmaması adına iyi ki sihirli değneğim yok ya. Yine de iyi bir şey için kullanmak isteseydim -en temel ihtiyaç- dünyada açlık sorununu yok etmek isterdim.
(SERKAN SELİNGİL)

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Terörsüz Türkiye sürecindeki

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin geleneksel aşure etkinliği

İYİ Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Adar, Tarım Politikalarından

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları, Demokrasi Meydanı’nda düzenledikleri

Yüzünüzle tamamen uyumlu, doğal ve estetik bir burun mümkün

Aliağa'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde "Zaferin

Kendi hikâyesini notalara döken müzisyen Anıl Kaplanoğlu ile müzik

FIBA Avrupa Kupası'nın yeni sezonunda mücadele edecek takımlar belirlendi.

İZSU’nun 10 Temmuz verilerine göre, kentin tüm barajlarındaki doluluk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da yangın emniyet şeridi oluşturdu,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları,

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), son günlerde kenti etkileyen

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gezici Açıkhava Film Günleri

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,