131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

MASKELER TEMASSIZ BERTARAF EDİLECEK

1 Mart 2022, Salı 06:14

     


Alp Oğuz Anadolu Lisesi öğrencileri pandemi dönemiyle hayatımıza giren maskelerin temassız bir şekilde bertarafını sağlamak amacıyla Temassız Çöp Kovası Projesi’ni hayata geçirdi.

Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi Akademi Topluluğu öğrencileri ‘Temassız Çöp Kovaları ile maskeleri güvenle bertaraf edeceğiz’ sloganıyla maskeleri temassız bir şekilde bertaraf edebilecekleri bir çöp kovası tasarladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gürlek, “Alp Oğuz Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Yusuf Karataş Eylül ayının son haftası, Akademi Topluluğunun ilk toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, okulda yaşanan problemden bahsetti. Problemin özünde maskelerin atıldığı çöp kovalarının ayrı olduğunu ancak yine de çöpü atarken kovanın kapağını açmak için elle temas gerektiğini bunun da hijyenik bir risk faktörü olduğunu belirtti. Bu problemin robotik araçlar kullanılarak çözülme durumunun olası olduğunu önerdi. Temassız çöp kovası projesi bu şekilde başlamış oldu. Malzemelerin temini, masaların düzenlenmesi, çalışma günlerinin planlanmasının ardından öğle aralarında haftanın iki günü Akademi Topluluğu öğrencileri robotik kodlama yaparak, tasarım yaparak, araştırma yaparak, işbirliği yaparak, kitapları ve internetteki içeriklerden de yararlanarak proje çalışmalarını prototip aşamasına getirdi.” Dedi.

“Okulumuzun her katına birer adet yerleştirilecek”

Açıklamasına devam eden Müdür Gürlek, “Akademi Topluğu öğrencileri prototipin üretilmesi aşamasında gruplara ayrıldı ve her grup en işlevsel prototipi üretmek için çalıştı. İşbirliği yaptılar, internetten farklı çözümlere baktılar. Gruplar arasında etkileşimler, işbirlikleri yaşandı. Çöp kovalarında kullanılan ultrasonik mesafe sensörü, servo motor, Arduino UNO mikrodenetleyici hakkında ve bunların MBlock ile kodlanması konusunda Akademi Topluluğu Danışman Öğretmeni Olcay Büyükçapar tarafından öğrencilere gereken ön bilgi, beceri kazandırıldı. 4 aylık çalışmanın sonucu olarak her kata yerleştirilen temassız robotik çöp kovaları üstüne açıklamalar ve karekodlar yerleştirildi. Öğrenci ve öğretmenlerin oyları ile 4 prototipten hangisi en çok oyu alırsa o prototipin büyük boyutta ve gerçek ürün hali tasarlanacak. Okulumuzun her katına birer adet yerleştirilecek. Akademi Alp Oğuz Bilgisayar Bilimleri Eğitim Merkezi; Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde bir topluluktur. Topluluk üyelerinin ortak zemini teknoloji, girişimcilik ve bilimdir. Danışan Öğretmenler Göksel Şimşek ve Olcay Büyükçapar tarafından teknoloji, girişimcilik ve bilim çerçevesinde topluluk faaliyetleri sürdürülmektedir. Akademi Alp Oğuz Topluğu hakkında ve faaliyetleri hakkında ayrıntı www.garajalpoguz.com/akademi web sayfasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler