131019098
29 Mart 2024, Cuma

SAĞLIĞINIZ İÇİN BU ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN

4 Şubat 2022, Cuma 06:13

     


Daha sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu kesinlikle tükettiğimiz besinlerin sağlıklı olmasından geçiyor. Bu kapsamda sizler için, Tan Klinik Diyetisyeni Mazlum Tan’a, sağlığımıza zararlı olan besinlerin neler olduğu sorduk.

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız aşağıda yazılı ürünlerden uzak durmalısınız. Sizler için sağlığımıza düşman ürünleri Diyetisyen Mazlum Tan ile görüşerek derledik. Bu kapsamda açıklamada bulunan Diyetisyen Tan, “Yapılan bütün literatür taramaların da özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 30’u işlenmiş paketli ürünleri aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerde başrol almaktadır. Margarin, Tereyağına bir muadil olarak gösterilse de içerdiği trans yağlardan dolayı kalp hastalıklarının en önemli başlıca sebeplerinden biridir. Hidrojene yağlar
Bu yağ kategorisi, birçok paketlenmiş gıda ve fast food ürününde yer almaktadır. Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yağlar içerdiğinden, tüketicilerin paketlenmiş gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okuma alışkanlığı kazanması bu konuda büyük önem arz ediyor.” dedi.

“Fast-Food burgerlerin besleyici değeri nerdeyse hiç yok”

Fast Food ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsederek sözlerine devam eden Mazlum Tan, “Fast-Food burgerlerin besleyici değeri nerdeyse hiç olmazken, ancak yüksek oranda kalori içerdikleri bütün klinik çalışmalar da kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar da fast-food firmalarının burgerlerindeki et oranlarının yüzde 2 ile 14 arasında değiştiğini gösteriyor. Yağda kızartılmış hamur tatlıları; Dikkat etmemiz gereken bir diğer yiyecek türü de lokma ve donuts gibi hamur bazlı yağda kızarmış tatlılar. Yüksek oranda şeker, hem de yağ içeriğine sahip oldukları için uzak durulması sağlığımız açısından oldukça önem taşıyan bir durum. Son araştırmalarda içlerinde kanserojen maddeler de tespit edildi. Mikrodalgada patlamış mısır, Yüksek oranda yağ ve tuz içerdiğinden mikrodalgada yapılan patlamış mısır da sağlığa zararlı besinler listesinde yer alıyor. Yapılan bir çok çalışma gösteriyor ki işlenmiş mısırlarda tespit edilen kimyasal maddelerin bronşit gibi akciğer hastalıklarına yol açtığını ortaya çıkmıştır. Her çeşit hamur işi ve kızartma; Şeker ve yağ oranı oldukça yüksek, fakat vitamin ve lif oranları zayıf olan bu gıdaların çoğu işlenmiş olarak satılıyor. Ve en önemlisi obeziteyi tetikliyor. Hazır kahveler; Kahve sade olarak içildiğinde sağlık için zararlı değil, hatta faydaları da var. Ancak, 3’ü bir arada gibi bir sürü ilave maddeler ve şeker katılarak sunulan hazır kahveler sağlığımız için son derece zararlı. Poğaça ve benzeri gıdalar; Hem yüksek oranda trans yağ, hem de kabartma tozları ve karbonhidrat içerdikleri için sağlığımız için zararlı olan bu gıdaları da soframızdan uzak tutmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“Gazlı içecekler sağlığımızı tehdit eden gıdaların en başında”

Gazlı içeceklerin de sağlığımızı olumsuz etkilediğini dile getirerek sözlerine devam eden Diyetisyen Mazlum Tan, “Gazlı içecekler; Sağlığımızı tehdit eden gıdaların neredeyse en başında yer alıyor. “Diet, light, zero” gibi çeşitleri olan gazlı içeceklerin içerik olarak hiçbir farkı yoktur; hem kilo aldıran, hem diyabete neden olan hem de kalp hastalıklarını körükleyen gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Yapılan birçok çalışma da gazlı içeceklerin en az sigara kadar zararlı olduğu ve içenleri sigara kadar yaşlandırdığını ortaya çıkmıştır. Hindi füme; Yapılan araştırmalar ortaya koydu ki eti zararlı hala getiren işlenmesi ve koruyucular ile raf ömrünün uzatılmasıdır. Sağlığa zararlı olmasının yanında obeziteye yol açtığı İçin paketli işlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler