Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
8 Temmuz 2022, Cuma 06:44| Tweet |
Kurban Bayramı’nda beslenme şeklimizin nasıl olması gerektiğini Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu ile konuştuk.
Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmemiz gerektiğini Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu Aliağa Ekspres’e anlattı. Çıngıloğlu, “Aile ve arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz, büyük ve zengin sofralar kurduğumuz kurban bayramımızı sağlığımızı da düşünerek daha keyifli hale getirebiliriz. Hemen her öğünde tükettiğimiz etler, çikolatalar ve tatlılar ölçüyü kaçırdığımız zaman bir sağlık sorunu haline dönüşebilir. Özellikle kolesterol hastaları, kalp-damar hastaları, tansiyon ve diyabet (şeker) hastaları gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Yeni kesilmiş etler sert olduğu için sindirimi de zor olmaktadır. En doğru tüketim 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesidir. Fakat bayram alışkanlığı nedeniyle hemen tüketilen etlerin miktarına dikkat etmek daha doğru olacaktır.” Dedi.
“Yağsız et tercih edilmeli”
Kırmızı etin yüksek kolesterol içerdiğini belirterek sözlerine devam eden Çıngıloğlu, “Kırmızı etler yüksek oranda kolesterol içermektedir. Bu oranı düşürmek için yağsız et tercih edilmeli ve pişirirken tereyağı, iç yağ gibi katı yağlar eklenmemelidir. Daha çok haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sakatatların kolesterol içeriklerinin de yüksek olduğu unutulmamalı, kolesterol ve kalp-damar hastalarının bu besinlerden uzak durması daha doğru olacaktır. Izgara yapılacak etler kömürleşene kadar pişirilmemeli ve köze çok yakın olmamalıdır. Bu durum kanser riskini artırmaktadır. Kırmızı et iyi kalite proteindir ve içerisinde çeşitli vitamin ve mineraller bulundurmaktadır. Fakat tek tip beslenmemek adına etlerin sebze ve yeşilliklerle birlikte tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklardan dolayı etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.” İfadelerini kullandı.
“Etler tekrar dondurulmamalıdır”
Çözdürülen etlerin tekrar dondurulmamasını söyleyen Diyetisyen Hatice Çıngıloğlu, “Kırmızı etler bakterilerin üremesi için uygun ortam sağladığın çabuk bozulmaktadır. Dondurulan etler dışarıda değil buzdolabının içinde çözdürülmeli ve çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Bolca tatlının tüketildiği bu günlerde rafine şeker içeren şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilebilir ve bayram şekerleri yerine meyve tercih edilebilir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek adına her öğünde et ve tatlı tüketilmemeli ve süt-yoğurt grubu, taze sebze-meyve, ekmek ve tahıl grubundan besinlere de günlük beslenmemizde yer verilmelidir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.” Şeklinde konuştu.
(ESİN ÇETİN)

İzmir, büyük bir şehir olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bir arada

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Aliağa’nın Yeni Şakran

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, video konferans yöntemiyle katıldığı törende

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ocak ayında yeni tarifelerin

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte üç noktada

Aliağa’da, Avcı Ramadan Parkı bölgesinde yoğun yağmurlar sonrası yaşanan

FIBA Avrupa Kupası C Grubu 3. hafta maçında Aliağa Petkimspor, sahasında Romanya'nın

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın “Ulaşım”

İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden 5 yıl geçti.

CS GO hile kullanımı, oyun dünyasında oldukça tartışmalı bir konu olarak

Mekanların aydınlatılması, yaşam alanınızın estetik ve fonksiyonel kalitesini belirlemede

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 102’nci

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sındırgı’daki deprem fırtınasının doğal bir rahatlama

Aliağa, Cumhuriyetin 102. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla

Eğitim-İş İzmir 7 Nolu Şube, Aliağa’da, işyeri temsilcilerine yönelik eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, Metro

Elçin Biçer, On Air Music Co. etiketiyle yayımlanan ilk teklisi “İyileşmedim”

Yıllardır atıl durumda olan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi'nin yıkımına başlandı.

Türkiye Oryantiring Şampiyonaları’nda Aliağa Gençlik ve Spor İlçe

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), sanayide çevreci

Müzisyen Emre Çakmakoğlu, alternatif rock esintili, duygusal şarkılarında

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Alp Günay Bayrak, yaptıkları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da gölet temizliği, yol tesviyesi

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte hayatımızın birçok alanı dijitalleşti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kimlik bilgisi paylaşımı olmadan ve sosyal


















