Bayramda nasıl beslenmeliyiz?
8 Temmuz 2022, Cuma 06:44Tweet |
Kurban Bayramı’nda beslenme şeklimizin nasıl olması gerektiğini Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu ile konuştuk.
Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmemiz gerektiğini Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu Aliağa Ekspres’e anlattı. Çıngıloğlu, “Aile ve arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz, büyük ve zengin sofralar kurduğumuz kurban bayramımızı sağlığımızı da düşünerek daha keyifli hale getirebiliriz. Hemen her öğünde tükettiğimiz etler, çikolatalar ve tatlılar ölçüyü kaçırdığımız zaman bir sağlık sorunu haline dönüşebilir. Özellikle kolesterol hastaları, kalp-damar hastaları, tansiyon ve diyabet (şeker) hastaları gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Yeni kesilmiş etler sert olduğu için sindirimi de zor olmaktadır. En doğru tüketim 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesidir. Fakat bayram alışkanlığı nedeniyle hemen tüketilen etlerin miktarına dikkat etmek daha doğru olacaktır.” Dedi.
“Yağsız et tercih edilmeli”
Kırmızı etin yüksek kolesterol içerdiğini belirterek sözlerine devam eden Çıngıloğlu, “Kırmızı etler yüksek oranda kolesterol içermektedir. Bu oranı düşürmek için yağsız et tercih edilmeli ve pişirirken tereyağı, iç yağ gibi katı yağlar eklenmemelidir. Daha çok haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sakatatların kolesterol içeriklerinin de yüksek olduğu unutulmamalı, kolesterol ve kalp-damar hastalarının bu besinlerden uzak durması daha doğru olacaktır. Izgara yapılacak etler kömürleşene kadar pişirilmemeli ve köze çok yakın olmamalıdır. Bu durum kanser riskini artırmaktadır. Kırmızı et iyi kalite proteindir ve içerisinde çeşitli vitamin ve mineraller bulundurmaktadır. Fakat tek tip beslenmemek adına etlerin sebze ve yeşilliklerle birlikte tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklardan dolayı etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.” İfadelerini kullandı.
“Etler tekrar dondurulmamalıdır”
Çözdürülen etlerin tekrar dondurulmamasını söyleyen Diyetisyen Hatice Çıngıloğlu, “Kırmızı etler bakterilerin üremesi için uygun ortam sağladığın çabuk bozulmaktadır. Dondurulan etler dışarıda değil buzdolabının içinde çözdürülmeli ve çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Bolca tatlının tüketildiği bu günlerde rafine şeker içeren şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilebilir ve bayram şekerleri yerine meyve tercih edilebilir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek adına her öğünde et ve tatlı tüketilmemeli ve süt-yoğurt grubu, taze sebze-meyve, ekmek ve tahıl grubundan besinlere de günlük beslenmemizde yer verilmelidir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.” Şeklinde konuştu.
(ESİN ÇETİN)

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Özel Dentora Ağız ve Diş Sağlığı

DİSK'e bağlı Devrimci Emekliler Sendikası'nın (DEV Emekli Sen) Aliağa Şubesi,

Aliağa Belediyesi’nin Yeni Şakran’daki kanalizasyon sorununa yönelik

SOCAR, MSC ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bakü’de gerçekleşen

Sonbahar ve kış sezonlarının vazgeçilmez parçalarından biri olan deri

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, bu yıl kent genelinde

94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihleri arasında

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 4. hafta maçında deplasmanda karşılaştığı

Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde oynanan hazırlık turnuvası Ege Cup 2025'i

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri