131019098
29 Mart 2024, Cuma

PROF. DR. ÖZDARANDELİ, “ÜLKEMİZ ADINA TURCOVAC AŞISI BÜYÜK BİR KAZANIM”

23 Mart 2022, Çarşamba 07:16

     


İlk yerli ve milli aşıyı geliştiren, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, EGEKAF’ta gençlerle bir araya geldi.

İlk yerli ve milli aşıyı geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Ege Bölgesi Kariyer Fuarı (EGEKAF) kapsamında “Turkovac” konulu konferans verdi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye katkılarından ve paylaşımlarından dolayı teşekkür ederek, “İki yıldır tüm dünyanın mücadele verdiği Covid-19 salgınında Erciyes Üniversitesi bünyesinde yerli ve milli aşımızı üreterek bizleri gururlandıran kıymetli hocamıza ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Genç yeteneklerle bir araya geldi

Ege Bölgesi Kariyer Fuarı'na 65 binin üzerinde öğrenci akın etti. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda 'Yetenek Her Yerde' temasıyla Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen program kapsamında Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, genç yeteneklerle bir araya geldi. Fuar İzmir Turkuaz Salonda düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Özdarandeli yaptığı sunumda “Turkovac” aşısının gelişim süreci hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özdarandeli, “Pandemi sürecinde sosyal ve ekonomik anlamda yaşadığımız zorluklara rağmen ciddi anlamda bir aşama kaydettik. Turkovac aşımız bu süreci yönlendirmek noktasında bize ilaç oldu. Laboratuvarlarımızda hayvanlar üzerinde yaptığımız deneylerde 3 farklı hayvan türü üzerinde çalışmalar yaptık. Deneylerden çıkan sonuçlar, hayvanlarda antikor olup olmadığını incelemek hususunda bize yol gösterdi. Aşılanmış gruplar ile aşılanmamış gruplar arasındaki virüs karşısındaki dirençleri ölçüldü. Aşının yan etkileri de beraberinde ölçüldü ve başarılı sonuçlar görüldü. Bütün bu deneysel çalışmalardan çıkan sonuç ile beraber Faz-1 çalışmalarına başlamış olduk” dedi.

Aşı çalışmalarında güvenirliliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aykut Özdarandeli, “Aşı çalışmamızda Faz-1 çalışmamız başarılı geçtikten sonra hemen Faz- 2 çalışmalarına başladık. Bu süreçte bazı kriterleri karşılayan aşı gönüllüleri ile önemli adımlar attık. Hem Faz-1 hem de Faz- 2 deney çalışmaları ile olumlu geri dönüşler aldığımızdan Faz-3 çalışması da hız kazandı. Tüm bunlar birleştiğinde sağlanan güven ortamı, gönüllülerin katılımını doğal olarak artırdı. En kesin sonuçlar da Faz-3 çalışmalarından çıkmış oldu. Alanından uzman profesörlerimiz, sağlıkçılarımız tarafından onaylandı. Yerli inaktif Covid-19 Turkovac aşımız acil kullanım onayı aldı ve seri üretime geçtik. Gelişme kaydettikçe üretim aşamasında çalışanların sayısında da artış gördük. Pandemi koşullarında Turcovac aşısını üretmemiz, ülkemiz adına elbette ki bir hayli önemli bir gelişme ancak genel olarak pandemi ile mücadelede bir model sundu. Turcovac şu an acil kullanım onayı alan tek aşı çalışması olmasına rağmen ülkemizde farklı aşı çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemiz adına Turcovac büyük bir kazanım oldu” dedi. Etkinlik sonunda Prof. Dr. Özdarandeli katılımcıların sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Prof. Dr. Darandeli’ye “Teşekkür Plaketi” verdi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler