“GİZEMLİ HEPATİTE” KARŞI HİJYEN UYARISI
27 Mayıs 2022, Cuma 06:01| Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Akar, 1 ile 14 yaş arası çocuklarda ağır seyreden gizemli hepatit hastalığına karşı uyardı. Virüsün görüldüğü ülke sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Akar, hijyenin önemini vurguladı.
Dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 pandemisinin ardından çocuklarda ortaya çıkan gizemli hepatit hastalığı endişeye yol açıyor. Çoğunlukla 1 ile 14 yaş arası çocuklarda görülen hastalığın nedeni de tam olarak belirlenemiyor. İlk kez İngiltere’de görülen hastalık ishal, kusma, karın ağrısı ve sarılık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Ebru Akar, hepatit hastalığı hakkında bilgi verdi.
Gizemli hepatit ölümcül bir sürece yol açabiliyor
Nisan ayının başında ilk olarak İngiltere’de 13 çocukta, ateş olmadan kusma ve karın ağrısı şikayetiyle ortaya çıkan hastalığın endişeye neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Akar, “İngiltere, Kanada, İspanya, İsrail, ABD, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İtalya, Norveç, Fransa, Romanya gibi ülkelerde ortaya çıktı. Nedeni tam olarak bilinmiyor. Şu ana kadar 200’ün üzerinde vaka ortaya çıktı. Türkiye’den henüz bildirilen bir vaka yok. İshal, kusma, bulantı, sarılık gibi bir takım gastrointestinal bulgularla kendini gösteriyor. ‘Gizemli hepatit’ dediğimiz bu olay karaciğer yetmezliğine ve iflasına kadar gidebilen ölümcül bir sürece yol açabiliyor. Bu bizim açımızdan son derece korkutucu” dedi.
Çocukların bağışıklığını güçlendirmek gerek
Hepatit hastalığında çocuklarda sarılık gözlemlendiğinin altını çizen Akar, “Hepatit A’ya ve Hepatit B’ye karşı günümüzde çocuklarımızı koruyabiliyoruz. Çünkü sağlık ocaklarımız bu sistemi düzenli yapıyor. Rapor edilen hasta çocukların hiçbirisinin Covid 19 pandemisi ile ilişkisi tespit edilemedi, bulaşıcılık oranı yüksek değil ancak ölümcül seyredebiliyor, karaciğer nakli gerektiren çocuk vakalar oldu. Çocuklarımızı mümkün olduğunca bulaşıcı hastalıklara karşı korumalıyız. Bunun için beslenmelerine dikkat etmeli, bağışıklıklarını güçlendirmeye özen göstermeliyiz” diye konuştu.
Hijyen önemli
Akar, gizemli hepatitte hijyen kurallarına dikkat etmenin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Özellikle el hijyeni (ellerin su ve sabun ile yıkanması), hasta olan kişinin temas ettiği yüzeylerin temizliği ve solunum yolu hijyeni (hapşırma ve öksürme anında ağız ve burunun mendil ile kapatılması, odaların sık sık havalandırılması) ihmal edilmemeli. İshal olan çocukların altının değiştirilmesinden sonra su ve sabunla ellerin iyi bir şekilde yıkanması önemli. Hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması gerekiyor. Anne babaların özellikle dikkat etmesi gereken konuların başında, çocukların dışkı ve idrar rengindeki değişiklik, gözlerde ve ciltte ortaya çıkan sarılık geliyor. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda karaciğer fonksiyonlarına detaylı şekilde bakılması ve hepatit testi yapılması gerekir.”
(SERKAN SELİNGİL)

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’nın mahallelerinde asfalt yama

Türk rock sahnesinin deneyimli davulcusu Alpay Şalt, enerjisi ve özgün

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup ikinci tur N Grubu’nda, İtalya deplasmanında

Esra Yüksel, ilk romanı Suretler İzler Gölgeler ile aile hafızasının

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik kooperatif davasının görülmesine

Enerjisa Enerji'nin iştiraki Eşarj, 15. Türkiye Enerji Zirvesi'nde Aliağa'daki

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen ay limanlarda 46 milyon

Milli Eğitim Bakanlığınca, öğrencilere gerçek cihaz ve atölye ortamlarının

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın olağan genel kurulu 13 Ocak

Aliağa Belediyesi Aile Danışma Merkezi tarafından, 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin

Aliağalı yüzücüler, Trabzon’da yapılan Türkiye Finali yarışlarını

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kuyuların yenilenmesi, Sarıkız

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Cumhurbaşkanı

Aliağa’da kurulan Demokrasi ve Kültür Derneği, ilk genel kurulda başkanlık

Modern hayatın sesleri arasında kaybolmuş insanın iç dünyasına ışık tutan

Estetik duruşa önem veriyor ve vücudunuzu daha fit görmek istiyorsanız

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 91. yıl dönümü

Aliağa Belediyesi, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere ücretsiz

Aliağa’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, etkinlikler, gösteriler,

Aliağa Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serkan Acar, 2024 yılı Sayıştay Denetim

Genç yönetmen Hüseyin İlker Duman, zihinsel yüzleşme temalı

Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Aliağaspor FK deplasmanda karşılaştığı Sivasspor'u

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, teşkilat üyelerini daha fazla üye kazandırmaya

Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Ege Bölgesi İstişare Toplantısı,




















