131019098
19 Mart 2024, Salı

KORONAVİRÜS VE OKULA BAŞLAMA SÜRECİ ÇOCUKLARIMIZI NASIL ETKİLİYOR? NELER YAPMALIYIZ?

27 Kasım 2020, Cuma 05:33

     


              Koronavirüs süreci ülkemizi ve dünyamızı her alanda oldukça derinden etkileyen hala içerisinde bulunduğumuz zor durum. Normalimizin değiştiği bu süreçlere ayak uydurmak biz yetişkinler için bile oldukça zor iken ilkokul ve lise çağı çocuklar bu sürece daha zor adapte olmaktadırlar. Özellikle okul dönemi çocukları, bizlerin ve bizden önceki nesillerin yetişme dönemlerine bakıldığında da her zaman ‘okul için, eğitim için evden çıkılır; bir kuruma gidilir’ ifadesi doğruyken ve normal buyken; şu anın çocukları büyük bir talihsizlikle ‘okul, evdedir’ ifadesine ayak uydurmak zorunda kalmakta. Okul ve oyun çağı çok karışmazken şu an tamamen okulun- oyunun birbirine karıştığı dönemdeyiz ve böylelikle karşımıza derse girmek istemeyen çocuk, ödevini yapmayan çocuk sorunları sıklıkla çıkmakta. Disiplinli öğrenciyi bile olumsuz etkileyen bu durum, biraz da okulu pek sevmeyen, ödev yapmaktan hoşlanmayan çocuk için oldukça pekiştirici oluyor.

Koronavirüs Sürecinin Duygu Ve Düşünceler Üzerine Etkisi

Çoğu aile ve çocuk şu an biz uzmanlara ‘korku, kaygı’ şikâyetiyle gelmekte. Bazı aileler bu süreci atlatmış, bazıları inanılmaz evhamlı bir halde; olumsuz duygularla baş etmeye çalışıyorlar. Normalin değişmesi evden iş yürütmeye alışma, evden ders dinlemeye alışma oldukça zorlu hepimiz için. Bu sebepten duygularda değişimlerin olması çok normal; duyguların da normali değişiyor yani. Dışarı çıkıldığında kaygı hali, panik durumu ve sürekli uzak, mesafeli durmaya çalışma, sarılmama, dokunmama özellikle biz gibi geleneksel toplumların yapı taşını kırmakta.

Korkulu olma, sürekli kaygı hali, kendini korona olup olmadığını kontrol etmek için bedene çok odaklanma, her an tetikte olma ve sürekli elleri dezenfekte etme gibi alışkanlığa dönen ritüeller artık hayatımızın bir parçasıyken olumsuz duygular da oldukça normal hale geldi tabii. 

Çocuğunuz sürecin bu durumuna alışmakta zorlanıyorsa ya da duygularıyla baş edemediğini seziyorsanız bir uzmandan (İzmir çocuk ergen psikologu, İzmir pedagog vb.)  destek alınması kesinlikle önerilir.

Peki bizler aile olarak bu süreçte çocuklara ne demeliyiz, nasıl destek olmalıyız?

  • Çocuğunuza nasıl hissettiğini sorun, duygularını ve düşüncelerini paylaşmasını destekleyin.
  • Okulun güvenilir bir yer olduğunu ama tedbirli olunması gerektiğini çok evhamlı durmadan anlatın.
  • Net ve dürüst açıklamalarda bulunun. Okula gideceği, geleceği zamanı bilsin. Hangi günler okul olduğunu bilsin ve sorumluluk bilinci kazansın.
  • Ayrılık kaygısı daha yoğun yaşanabilir. Buna hazır olun. Bu konuyla ilgili de bir uzmandan destek almanız fayda sağlayacaktır.
  • Okula başlamasını kutlayın. Bir yemeğe çıkarabilirsiniz. Bu da çocuğunuzu okula karşı olumlu pekiştirecektir.
  • Ödül olarak asla telefon, tablet kullanmayın. Böylelikle ödev istemli şekilde değil ödülü kazanmak için yapılır. Bu da etkili değildir.
  • Okula gitmek istemeyen çocuk için de aynı şey geçerli ödül olarak telefon, tablet vermeyin. Okulu anlatın, güzelliklerinden bahsedin ama okulun mecburi olduğu hissini onlara korkutmadan verin.
  • Ders odaklı olup oyun ihtiyacını görmezden gelmeyin.

Sorunlar devam ederse İzmir de pedagog desteği alabileceğiniz yerler çok fazla devamı için tıklayınız: https://www.bayramsimsek.com/izmir-pedagog/

GAMZE GÜDER KİMDİR?

Merhabalar, ben Psikolojik Danışman Gamze Güder. İzmir Aliağa doğumluyum. Okul sürecimi üniversiteye kadar Aliağa’da tamamladım. Üniversite için ise Uşak iline giderek Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden 2018 yılından mezun oldum. 1 yıl eğitim kurumu deneyimim ardından 1 yılı aşkın süredir Ege Pozitif Psikoloji ailesinde çocuk ve ergen gruplarıyla çalışmaktayım.

 

 







 
Son Eklenen Haberler