CHP, Gemi Söküm’de şeffaflık istiyor
2 Mayıs 2025, Cuma 06:05Tweet |
CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, Aliağa’da Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nin bulunduğu alanın Aliağa Belediye şirketi APAŞ'a devri ve satış süreci hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesini, sürecin şeffaf yürütülmesini talep etti.
CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nin Aliağa Belediye şirketi APAŞ'a devredildiğini hatırlatarak buradaki sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirtti. Serçe, konuyla ilgili yaptığı yazı açıklamada, Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nin bulunduğu alan için şeffaflık ve kamu yararı talebinde bulunarak, “Aliağa’mızın 1976 yılından bu yana ev sahipliği yaptığı Gemi Söküm Tesisleri, yıllar boyunca hem kentimizin ekonomisine katkı sağlamış, hem de çevresel ve toplumsal etkileri nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olmuştur. Bugün gelinen noktada, gemi söküm şirketlerine 2026 yılını kapsayacak şekilde TOKİ tarafından kiralanmış olan bu tesislerin daha kira süreleri de dolmadan alelacele TOKİ’den sermayesinin yüzde 100’ü, yani tamamı Aliağa Belediyesi’ne ait olan Aliağa Belediyesi Petrol Anonim Şirketi (APAŞ)’a devri ile başlayan süreçte yaşananlar kamuoyunda ciddi soru işaretlerine neden olmuştur” Dedi.
“Sorularımıza tatmin edici yanıtlar verilmedi”
Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Meclis Üyeleri’nin, bu devir sürecinin detaylarına ilişkin şeffaf bilgi almak adına Aliağa Belediye Başkanı Sayın Serkan Acar’a, Nisan ayındaki meclis oturumunda soru önergesi sunduklarını dile getiren Serçe, “Ancak, bu sorulara halen net ve tatmin edici yanıtlar verilmemiştir. Şimdi ise Sayın Acar’ın kendi deyimiyle Aliağa’nın kanayan yarası Gemi Söküm Tesislerinin sahipleriyle toplantılar yaparak bu arazileri işletmelere bir an önce satmaya çalıştığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu girişim, kamu arazilerinin kimlere, hangi koşullarda, ne karşılığında devredileceği ve elde edilecek gelirin ne olacağı konusundaki belirsizlikleri daha da artırmaktadır.” Diye konuştu.
“Satış işlemlerinin APAŞ üzerinden yürütülmesi çok ciddi soru işareti”
Gemi Söküm Tesislerinin mülkiyetinin Aliağa Tapu Sicil kayıtlarında bugün dahi TOKİ adına kayıtlı olduğunu söyleyen Serçe, “Her ne kadar Belediye Başkanı Sayın Acar tarafından Gemi Söküm Tesisleri’nin bedeli mukabilinde yani parası ödenerek APAŞ’a devir ve temlik edildiği belirtilmesine rağmen; Gemi Söküm Tesislerinin mülkiyetinin Aliağa Tapu Sicil kayıtlarında bugün dahi halen TOKİ adına kayıtlı olması buna rağmen satış işlemlerinin belediyenin özel şirketi olan APAŞ üzerinden yürütülmesi kafalarda çok ciddi soru işaretlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Zira, tapuda TOKİ adına kayıtlı tesislerinin satışının alelacele APAŞ üzerinden yürütülmesi bu hususta Bakanlık eliyle ve kamu denetimine tabi şekilde bir satış değil de sınırlı bir denetime tabi olan Belediye’nin özel şirketi eliyle bu satış işlemlerin yürütülmesi gerek gemi söküm sanayicileri gerekse de Aliağa halkı açısından sürecin şeffaf olmadığı izlenimini ortaya çıkarmaktadır.” Dedi.
“Satış girişimlerinin arkasında rant hevesi ve başka planlar mı var?”
Serçe, dünyada sadece birkaç ülkede, ülkemizde ise sadece Aliağa’da gerçekleştirilen gemi söküm ve geri dönüşüm faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığı açısından da ciddi riskler barındırdığını belirterek açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Buradaki işletmelerin kapalı havuz sistemine geçmesi, doğanın korunması ve çalışan sağlığının güvence altına alınması da hayati öneme sahiptir. Ayrıca, bu alanların daha katma değerli yatırımlarla, örneğin modern gemi yapım tersaneleri ya da liman projeleriyle dönüştürülmesi seçeneklerinin değerlendirilmesi de gerekmektedir. Alelacele satış işlemleri yürütülürken sadece elde edilecek olan gelirin ve gelirin ne şekilde kullanılacağı değil ayrıca çevre ve insan sağlığının da gözetilmesi gerektiği açıktır. CHP Aliağa İlçe Başkanlığı olarak buradan bir kez daha soruyoruz: Gemi söküm tesislerinin satış süreci neden şeffaf yürütülmüyor? Tapu Sicil kayıtlarında halen TOKİ’ye ait olan araziler neden belediyenin özel şirketi olan APAŞ aracılığıyla satılmak isteniyor? Alelacele gerçekleştirilmek istenilen bu satış girişimlerinin arkasında rant hevesi ve başka planlar mı var? Ülkemizin tek gemi geri dönüşüm tesisinin daha modern hale getirilmesi neden istenmiyor? Tüm yetkilileri halkın çıkarlarını öncelemeye, bu süreci şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütmeye davet ediyoruz. Biz CHP olarak bu sürecin takipçisi olmaya, Aliağa halkının sesi ve savunucusu olmaya devam edeceğiz.”
(HABER MERKEZİ)

Diş sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Diş eksiklikleri,

Eşya depolama hizmetlerine olan ihtiyaç günümüzde giderek artıyor.

İzmir'in merkez ilçelerinde 5 günde bir uygulanan planlı su kesintileri,

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig 2025-2026 Sezonu’nun ilk haftasında, pazar günü

Aliağa, Buca, Bornova, Çiğli, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak ve

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2025-26 sezonu fikstürü belli

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa

İzmir'in merkez ilçelerinde uygulanan planlı su kesintilerinin 31 Ağustos'a

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İZBAN’da

DEM Parti’nin “Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları” kapsamında

Kitaplarıyla hem ulusal hem de uluslararası birçok ödüle layık görülmüş

TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup ekibi Aliağaspor FK, altyapısından yetişen 19 yaşındaki

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, geçtiğimiz

Aliağa’nın tanınmış esnafından Ozan Yıldızbaş, Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar

Menemen’de bir oto galeriye el bombası attıkları gerekçesiyle gözaltına

AK İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, "İzmir'i yıllardır susuzluğa

Gündelik yaşantımızda olduğu gibi iş hayatında da güvenlik ve rahatlık büyük

Her yılın sonunda gelen o büyülü dönem, insanın içini ısıtan

Dubai, modern mimarisi, lüks yaşam tarzı ve iş olanakları ile tanınan bir şehir.

Yüzde 65 doluluk oranına sahip Güzelhisar Barajı’ndan alınan su, Menemen

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, iş sağlığı, güvenliği ve

İZİKAD tarafından Aliağa’da gerçekleştirilen EKO-KOOP Projesi Eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası Mobil İstihdam Aracı,

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’deki 22 ilçenin

TÜBİTAK tarafından geliştirilen “Market Fiyatı” uygulaması Google

‘Baştan’ adlı öyküsüyle 2021’de Çukurova Öykü

Kardemir Çelik, 2026 yılının ikinci çeyreğinde 30 milyon dolarlık yatırım

CHP Kadın Kolları'nın Türkiye genelinde yaptığı eş zamanlı basın açıklamasında

Van, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan eşsiz güzelliklere

Günümüzde sosyal medya platformları arasında hızlı bir şekilde büyüyen

Yeni bir ev kurarken veya mevcut yaşam alanınızı yenilerken, doğru mobilyaları seçmek