“İlaç krizi çözülmezse sonu felaket olacak”
3 Şubat 2023, Cuma 07:03| Tweet |
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, yaşanan ilaç kriziyle ilgili açıklamalar yaptı. Çıray, “İlaç krizi derhal çözülmezse sonu bir felaket olacak.” diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu.
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, ilaç kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Aytun Çıray, “İlaç krizi derhal çözülmezse sonu bir felaket olacak.” diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu. Aytun Çıray, “Bütün illerimizden, 29 binden fazla noktada hizmet veren eczacılarımızdan ve ilaç bulamayan hastaların adeta yardım çığlıklarından anlaşılıyor ki, toplum sağlığı anlamında son derece hayati bir krizin içindeyiz.” dedi. İhtiyacı olan ilacı bulmak için eczane eczane dolaşan vatandaşlarımızın artık il il dolaşmaya başladığını söyleyen Çıray, “Sayın Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilaç teminindeki zorluğa karşı çözümler sıralayıp, ‘Muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabilecekseniz’ demesinin üzerinden tam 47 gün geçti ve bulunamayan ilaç sayısı her geçen gün artmaya devam etti. Şu anda yaklaşık 900 ilaca ulaşılamadığı Eczacı Birlikleri tarafından söyleniyor. Mevsimsel nedenlerle artan ve çok daha hırpalayıcı seyreden gribal vakalara için kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve antibiyotikler eczanelerde yeterince olmadığından vatandaşlarımız tarihte görülmemiş bir mağduriyet yaşıyorlar. Elbette ilaç tedariki küresel ölçekte problemli bir durumda ancak çözmek için hiçbir somut adım atmayan ve krizin giderek derinleşmesine göz yumarak toplum sağlığını hiçe sayan tek ülke biziz. Bunun sorumlu ise bu ucube tek adam rejimi ve Sayın Erdoğan’dır.” dedi.
“İlaç konusunda dışa bağımlılık çok yüksek”
AK Parti iktidarının yanlış politikaları sonucu TL’nin hızla değer kaybetmesi ve tarihin en yüksek enflasyonunun yaşanması nedeniyle yerel pazarın da ilaç üretiminde zorlandığını söyleyen Çıray, “Her dört ilaçtan biri bulunamıyor ve her iki eczaneden biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Hemen somut önlemler alınmazsa yakında ilaç alacak eczane de bulmak zorlaşacak. Türkiye’de ilaç konusunda dışa bağımlılık çok yüksek. İlaçların yaklaşık %55’ini dışarıdan alıyoruz. Sağlık Bakanı ise geçtiğimiz günlerde ilaç krizine bahane olarak hasta ve reçete sayısındaki artışı ileri sürmüş. Gerçekten insaf! Devlet ne için var? Sayın Bakanın bu açıklamaları, siyasi iktidarın ülkeyi yönetemediğinin, toplumu hastalıklara mahkum ettiğinin ikrarıdır ve dünyanın neresinde olursa olsun, bu tür krizleri çözemeyen siyasi iktidarlar o koltuktan inmeye mahkumdur.” diye konuştu.
“Eczacılarla hastaları karşı karşıya getirmeyin!”
Hastaların artık ilaç bulamamayı kanıksadıklarını, ilaçların muadillerine bile ulaşamayacaklarını kabullendiklerini söyleyen Aytun Çıray, “İlaç krizi öyle bir noktaya geldi ki, sosyal medyada insanlar birbirlerine ilaç soruyor.” diyen Çıray, bu krizin ilaç bulamayan hastaların hayatta kalma dürtüsüyle eczacılara karşı öfke duymasına neden olacağını söyledi. İlaç krizinin istenmeyen olayların yaşanmasına zemin hazırlayabileceğini söyleyen Çıray, “Tüm bu krizin tek sorumlusu ülkeyi yöneten ve gitmesine az bir zaman kalan bu siyasi iktidardır. Hastayı, doktoru, eczacıyı karşı karşıya getiren bu siyasi iktidar toplum sağlığını korumayı başaramamış, başta çocuklarımız olmak üzere kronik hastalar, kanser hastaları gibi milyonlarca vatandaşımızı ilaçsız bırakmıştır. Sağlık Bakanlığına buradan çağrıda bulunuyorum; derhal Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç tedarikindeki tüm paydaşlarla bir araya gelinmeli, ekonomik gerçeklere uygun fiyatlandırma için belirli aralıklarla güncel ilaç kuru ilan edilmeli ve yerli ilaç politikalarına ağırlık verilmelidir. Depolarda elinde ilaç tutan fırsatçılardan, sahte ilaçlarla devleti dolandıranlardan ve bu kişilerle iş birliği yapan herkesten önümüzdeki seçimlerden sonra İYİ Parti iktidarında yargı yoluyla hesabını soracağız.” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)

Estetik duruşa önem veriyor ve vücudunuzu daha fit görmek istiyorsanız

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 91. yıl dönümü

Aliağa Belediyesi, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere ücretsiz

Aliağa’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, etkinlikler, gösteriler,

Aliağa Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serkan Acar, 2024 yılı Sayıştay Denetim

Genç yönetmen Hüseyin İlker Duman, zihinsel yüzleşme temalı

Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Aliağaspor FK deplasmanda karşılaştığı Sivasspor'u

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, teşkilat üyelerini daha fazla üye kazandırmaya

Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Ege Bölgesi İstişare Toplantısı,

SOCAR Energy School sertifika programının dördüncü döneminin açılış

Aliağa Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek.

Günümüz iş dünyasında hız, verimlilik ve esneklik başarı için

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında

Hafta sonu etkili olan yağışlarda, Yenifoça merkezindeki derede İZSU çalışmaları

Kelimelerin sessiz devrimini yazan Melike Melis, masalın büyüsünü,

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 13. hafta karşılaşmasında Aliağaspor FK, deplasmanda Isparta

İZSU’nun 45 milyar lira olarak belirlenen 2026 Mali Yılı Bütçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda Genç İzmirim Kart dönemini

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyhan Öz, siyasi parti

Barış Turan, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığına adaylığını

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda

Rahim duvarı kalınlaşması, birçok kadının hayatında karşılaşabileceği bir sağlık

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Aliağa’daki yeni adliye binasının

UMEDER Başkanı Ozan Yıldızbaş, yetki belgelerine yapılan zam, ticari araçların

Website sıralaması, Google sonuçlarında bir web sayfasının belirli anahtar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda

CHP Aliağa Gençlik Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile AKINSOFT arasında imzalanan protokol kapsamında,

Kastamonu'nun Osmanlı dönemindeki geniş vilayet yapısından 20 ilçeli

Etkinlik ve organizasyonlar firmaların tanıtımlarını en iyi standartlarda gerçekleştirdikleri















