131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

“SİVAS’I UNUTMAYACAK VE UNUTTURMAYACAĞIZ”

3 Temmuz 2021, Cumartesi 07:01

     


CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları, Sivas Katliamı’nın 28. yılında bir etkinlik düzenledi. Katliamda yitirilenler için yapılan anma töreninde konuşan, CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orhan, “Sivas’ı unutmayacak ve unutturmayacağız” dedi.

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orhan ve yönetimi, 28. Yılında Sivas Katliamı’nda yitirilenleri andı. Anma etkinliğine CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve yönetimi de katılım gösterdi. Aliağa Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte ilk olarak Sivas Katliamı konulu bir video izletildi. Daha sonra CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan günün anlam ve önemine uygun bir şiir okudu.

“Kardeşlikten yana bir dünya istiyoruz”

Daha sonra CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orhan konuşmasına başladı. Orhan konuşmasında, “Her yıl yeniden yaşarız bu katliamın sönmeyen acısını yüreğimizde. Tam 28 yıl önce bugün, Sivas'ta insanlık tarihinin en büyük katliamlarından biri yapıldı. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kente gelen 51 kişilik gruptan aralarında şair, yazar, türkücü ve akademisyen bulunan 33 kişi, Madımak Otel'inde yakıldı. Tarih 2 Temmuz 1993 yılını gösterdiğinde gerici ve gözü dönmüş caniler tüm dünyanın gözü önünde 35 canımızla birlikte türkülerimizi, şiirlerimizi, sazımızı ve sözümüzü yaktılar. Sivas’ta yaşanan bu acının izlerini hiçbir şey kapatamadı. Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren canları anmak ve tarih boyunca yaşanan tüm katliamları kınamak, lanetlemek için buradayız. Sevgiden, emekten, barıştan ve kardeşlikten yana bir dünya istiyoruz. Dünyanın hiçbir coğrafyasında böyle katliamların bir daha yaşanmaması ve sevginin, kardeşliğin, barışın hüküm sürdüğü, din, dil ve ırk ayrımı yapılmadan yaşanası bir dünya umudunu yineliyoruz. Sivas katliamı, üzerinden geçen yıllara rağmen küllenmemekte, Sivas yangını bizlerin kanayan yarası olmaya devam etmektedir.” Dedi.

“Kendilerine bir yardım eli uzanmasını beklediler”

Açıklamasına katliam günü yaşananları anlatarak devam eden Orhan, “İnsanlar 8 saat Madımak Oteli’nde kendilerine bir yardım eli uzanmasını beklediler. Cumhurbaşkanı arandı, Başbakan arandı, Başbakan yardımcısı, bakanlar arandı. Tanıdık, bildik, etkili, yetkili, kim varsa bir umut olarak arandı ama güvenlik güçleri de dâhil hiçbir güç gelip de şeriatçı güçleri dağıtmadı. Pir Sultan'ın torunlarını kurtarmadı. Bu ne derin acıdır. Bu ne büyük bir trajedidir. Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren tüm sanatçıların şiirleri Madımak yangınında kaynayarak bize ulaştı. Bundan sonra da kaynayacak şiirler. Ta ki insanların kardeşçe yaşayacağı bir dünya oluşuncaya kadar kaynayacak ve insan bilincinin sağlıklı ışıyacağı yere kadar uzayacak. Çünkü bu bilinç sağlanmadan, Sivas'ta yaşanan kıyımı unutmak, bu toprakta yaşayanların kendilerine yaptıkları en büyük ihanet olacaktır. 2 Temmuz'u unutturmak ve katliamı normalleştirmek isteyenlere karşı ısrarla ve kararlılıkla Sivas’ı unutmayacak ve unutturmayacağız.” İfadelerini kullandı. Konuşmanın ardından Aliağalı müzisyenler tarafından türküler ve şiirler okundu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler