131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ACAR: “TAKDİRİ HALKA BIRAKIN”

4 Mart 2021, Perşembe 06:46

     


Aliağa Belediye Meclis Toplantısı’nda konuşan İYİ Partili Sedat Sarı, Güzelhisar Caddesi’nde yapılan çalışmalara değinerek, “Çok iyi bir yol yapılıyor. Ancak, burası Büyükşehir’in yetki alanında. Neden Büyükşehirin yapması gereken yolu yapıyoruz, ayrıca bu dört şeritli yola ihtiyacımız mı var?” diye sordu. Başkan Acar ise sorulara cevaben, “Onun takdirini bırakın da halk versin. Aliağa’daki tüm yollar, sorunlar hangi kurumla ilgisi olursa olsun Aliağa Belediyesi’ni bağlar.” dedi.

Aliağa Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı Serkan Acar Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı 2 Şubat 2021 tarihli Meclis Tutanağının okunup onaylanmasıyla başladı. Daha sonra sırasıyla başkanlıktan gelen önergeler ve komisyondan gelen raporlar madde numarası söylenerek oylandı. Toplantının ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Aliağa Belediyesi sorumluluğuna bırakılan cadde, bulvar, meydan ve sokaklarda yapılacak kazı için belediye tarafından verilecek izin veya ruhsatlardan alınacak bedellere ilişkin olarak belirlenen tarifeye eklenmesi için hazırlanan tarife cetvelinin oybirliğiyle kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ile 2021 Mali Yılı bütçesine ek olarak taşınmaz satışlarından elde edilecek gelirlerin, belediyenin yetersiz gelen bütçe tertiplerine aktarılmak üzere Ek Bütçe yapılması talebinin oyçokluğuyla kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu hakkında İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı.

Sedat Sarı: “Vatandaşa ciddi oranda yük biniyor”

Sarı, Belediyeye ödenen harçların makul seviyeden yüksek olduğunu iddia etti. Sarı sözlerine “ Kazı harcının AYKOME’de bir karşılığı yok. 2020’nin başında hatırlarsanız yine tarife komisyonu 2020 yılının harçlarını belirlerken plan bütçe komisyonundaki arkadaşlarımızla konuştuğumuzda artışların ne oranda olduğunu sorduk. Genellikle yüzde onlar civarında olduğunu öğrendik. Bunun kabul edilebilir bir artış olduğu söylendi. Bu madde geçildi. Fakat pratikte bu rakamların afaki boyutlara ulaştığını gördük. Yeni ödeme kalemleri oluştuğunu fark ettik. Benim amacım belediyenin geliri azalsın değil. Ama vatandaşa ciddi oranda yük biniyor her noktada. Bunun açıklamasını yaparsanız memnun olurum.” Dedi.

“Dört şeritli yola ihtiyacımız mı var?”

Sözlerine Güzelhisar Caddesi’nde belediye ekipleri tarafından yapılan çalışmalara da değinerek devam eden Sarı, “Çok iyi bir yol yapılıyor. Çok iyi bir planlama yapıldığı görülüyor inşallah öylede sonuçlanacak. Bu caddenin 25 metre olduğunu görüyoruz. Büyükşehir’in yetki alanındaki bir cadde. Caddede dört şeritli bir yol gibi görünüyor. Ancak yolun bir buçuk metre sonrası mevcut kuzey ege otobanı önüne çıkıyor. Ve burada otoban yapılırken bırakılmış bir menfez var. Neden Büyükşehir’in yapması gereken yolu yapıyoruz birinci sorum. Şuan bu dört şeritli yola ihtiyacımız mı var bu da ikinci sorum.” ifadelerini kullandı.

Serkan Acar: “Onun takdirini bırakın da halk versin”

Başkan Serkan Acar, İYİ Partili Sedat Sarı’ya cevap olarak, “Harçlarla ilgili mali işlerden gerekli bilgiyi alırsınız. Halkımıza ek bir külfet yüklediği konusunda hem fikir değilim. Türkiye’de bir tek AYKOME İzmir Büyükşehir’de yok. Soru da cevap verecek yerler arıyorum. Örneğin Güzelhisar Caddesi çok güzel oldu, neden siz yapıyorsunuz? Dediniz. Onun takdirini bırakın da halk versin. Güzelhisar yolu ancak Kıbrıs Caddesine kadar imarlı. O kısma kadar çalışmalarımız devam ediyor. Aliağa’daki tüm yollar, Aliağa’daki tüm sorunlar hangi kurumla ilgisi olursa olsun Aliağa Belediyesi’ni bağlar. Biz Aliağa Belediyesi olarak bir sorundan kaçma eğiliminde bulunmuyoruz. Evet, 25 metrekarelik yolu da biz yapıyoruz. Belki yarın niye hastaneye ek bina yapıyorsunuz da dersiniz. Niye meslek hastalıkları hastanesini siz yapıyorsunuz dersiz. Onu da yaparız. Yakın zamanda arzu ettiğimiz bir projemiz var, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz, orda da elimizi taşın altına koyarız.” dedi.

Hakan Turan: “Sizi belediye mevzuatına uygun davranmaya davet ediyoruz”

Ardından CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan söz aldı. Turan, “Belediye kanununda İmar ve bütçeyi ilgilendiren konuların komisyon denetiminden geçme kararı var. Keza 5 Kasım 2019 tarihli meclis toplantısında da toplamda 90 milyon liralık borçlanma yetkisini komisyona sevk etmeden mecliste bizim ret oyumuza rağmen oy çokluğuyla geçirmiştiniz. Biz de bunu Cumhuriyet Halk Partisi olarak yargı konusu yapmıştık. İzmir’deki İdare Mahkemesi’nin 2020’ye 1528 karar sayılı ilanıyla hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sebebiyle meclis kararı mahkeme kararı ile iptal olmuş durumda. Bu iptali duyurmak adına söz aldım. Sizi de bir hukukçu olarak belediye mevzuatına uygun davranmaya davet ediyoruz başkanım.” Dedi. Turan, Pazaryerinde bulunan köylü esnafın sorunlarından da bahsetti. Pazar esnafının yer problemlerini dile getirdi. Köylü esnafın, bulunduğu yerlerden çıkarıldığını belirten Turan, bu durumun acilen çözüme kavuşturulmasını temenni etti.

Serkan Acar, “Köylü esnafımızın pazar tezgahlarının elinden alınması söz konusu değil”

CHP’li Hakan Turan’a cevap veren Başkan Serkan Acar, “Mahkeme kararını biz kendimiz iptal etmiştik diye hatırlıyorum. Öyle bir karar olduğu kanaatinde değilim. Bizim mevzuata uygun olup olmadığımızı denetleyecek merci yargıdır. O konuyu yargı takdir eder. Köylü pazarında Manisalı, Akhisarlı vatandaşlarımızın da olduğu uzunca bir zamandır süregelen bir sıkıntıdır. Burada gerçekten üreticiyse Zabıta Müdürlüğümüz bir çalışma başlatmış. Üreticiyle al satçıyı ayırt ediyor. Orada asıl sorun halden mal alıp kendi ürünüymüş gibi satış yapanların ayırılması. Herhangi bir şekilde köylü esnafımızın Pazar tezgahlarının elinden alınması gibi bir şey söz konusu değildir. Tam tersine köylümüzü korumak için yapılan bir çalışmadır.” İfadelerini kullandı.

Daha sonra CHP’li Yasin Çıvlan alınan kazı harçları hakkında konuştu. Kurumsal firmalar tarafından ödenecek kazı harçlarının vatandaşa külfet getirmeyeceğini dile getiren Çıvlan, parti gurubunda bu konunun konuşulduğunu söyledi. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi. Bir sonraki toplantının 6 Nisan 2021 tarihinde saat 18.00’de toplanılmasına karar verildi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler