131019098
19 Mart 2024, Salı

Deniz Yücel, “Gemiyi ne Aliağalılar ne İzmirliler istiyor”

4 Ağustos 2022, Perşembe 06:33

     


CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel, asbest yüklü olduğu iddia edilen NAe Sao Paulo isimli geminin Aliağa’da sökülmek istenmesine karşı CHP Aliağa İlçe Binası’nda basın açıklaması yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel asbest yüklü olduğu iddia edilen NAe Sao Paulo isimli geminin Aliağa’da sökülmek istenmesine karşı CHP Aliağa İlçe Binası’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Yücel ve Polat’ın yanı sıra CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Sedredil Coşkuner, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyeleri, CHP Aliağa İlçe Yöneticileri ve basın mensupları katılım gösterdi.

Özlem Şan Oğuzhan, “Aliağa’da bu gemiyi istemiyoruz”

Basın açıklamasında ilk olarak CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan konuştu. Oğuzhan bugün (4 Ağustos) çevre örgütleri tarafından Aliağa’da Demokrasi Meydanı’nda saat 18.00’de gerçekleştirilecek büyük mitinge Aliağalıları ve İzmirlileri davet ederek başladı. Oğuzhan mitinge İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılacağını duyurarak, “Aliağa’da bu gemiyi istemiyoruz. O geminin burada sökülmemesi için elimizden geleni yapacağız.” Dedi.

Mahir Polat, “Biz sermaye düşmanı değiliz”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan’ın ardından CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat konuşmasına başladı. Polat, Asbestin insan vücuduna olan zararlarından bahsederek, “Türkiye’de asbestin tehlikelerini bilmeyen yok. Bunun tehlikesi kanser riskiyle ortaya çıkıyor. Bir kanser patlamasıyla karşılaşabiliriz. Tüm Dünya asbesti kanserojen bir mineral olarak değerlendiriyor. Asbest sökümü esnasında havaya dağılan partiküllerin ciğerlere ulaşmasıyla orada kansere neden oluyor. Biz kimsenin ticaret yapmasına karşı değiliz. Biz sermaye düşmanı değiliz. Fakat insanlar ticaret yapacaklarsa da bunun belli kuralları olması gerekiyor. Bu geminin ikizini Hindistan bile sökmüyor. Bu geminin ikizini en sonunda İngiltere’de çok özel koşullarda söküyorlar. Bu gemi dolayısıyla Aliağa açısından çok ciddi bir gemi söküm operasyonuyla karşı karşıyayız. Anayasamızın 56. Maddesinin tüm vatandaşlara verdiği ödevden yola çıkarak bu gemiye karşı direneceğiz. Mücadelede çevre örgütleriyle de birleşeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Deniz Yücel, “Gemiyi ne Aliağalılar ne İzmirliler istiyor”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın ardından Deniz Yücel konuşmasına başladı. Yücel, “Aliağa deniziyle, doğasıyla, insanlarıyla huzur içerisinde yaşanacak bir ilçe. Aliağa, çocuklarının asbest soluyarak büyümesini, işçilerinin zehir solumasını, üç beş kuruş için havasının zehirle doldurulmasını istemiyor. NAE Sao Paulo gemisini ne Aliağalılar ne İzmirliler istiyor. Bu konuda dünyada zehir çöplüğü olarak kullanılan iki ülkeden bir diğeri olan Hindistan da bile bu geminin ikizi olan ve 760 ton asbest barındıran geminin sökümü mahkeme kararıyla geçmişte durduruldu. Geriye bu çöpü kabul edebilecek tek ülke kaldı o da Türkiye. Bu geminin sökümünü yapmak zorunda mıyız? Bu geminin sökümünden elde edilecek gelir Aliağalıların sağlığından daha mı önemli? Bize göre tabi ki hayır. Bu gemide hiçbir mantıklı açıklaması olmadığı halde velev ki Çevre Bakanı Murat Kurum’un dediği gibi 900 ton değil de 9 ton asbest olsun. Bu açıklama bile başlı başına zararlı bir açıklama. Özrü kabahatinden büyük bir açıklama daha. Sayın bakan Aliağa’ya asbest yüklü bir geminin geleceğini ve bu geminin Türkiye dışında sökülmediğini kabul ediyor. Üstelik bu geminin söküm için Türkiye’ye getirilmesini büyük bir başarı, İzmir için, Aliağa için çok büyük bir fayda sağlayacakmış gibi anlatıyor. Bu tonlarca asbest yüklü geminin bakanın güzellemeleri ile Aliağa’ya getirilmesinin karşısındayız. Avrupa ülkelerinin böyle zehirli atıklarını kendileri bertaraf etmeyip Türkiye’yi çöplük olarak kullanmasının karşısındayız.” şeklinde konuştu.

“Aliağalıların havasını, doğasını kirletecek zehir ticaretinden dönün”

Deniz Yücel açıklamasına partilerinin çağrılarına kulak asılmadığına dikkat çekerek devam etti. Yücel, “Bu söküm işinin iktidar tarafından bu kadar ısrarla savunulması ancak bir akıl tutulmasıyla açıklanabilir. Adeta zehir bombası halinde Aliağa’ya doğru gelen geminin bu yolculuğunu savunanlar AKP iktidarı ve onun Çevre Bakanı Murat Kurum’dur. Ve tabi ki bizler bu duruma tepki koyarken Aliağa Belediye Başkanı’nın sesi çıkmıyor. AK Partili Milletvekillerinin sesi çıkmıyor, her konu da bir görüşü olan Sayın Hamza Dağ’ın sesi çıkmıyor. Buradan sesleniyoruz; Aliağalıların havasını, doğasını kirletecek zehir ticaretinden dönün.” Dedi. Açıklama basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler