131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

OĞUZHAN: “KÂR EDEN SERMAYE, KAYBEDEN HALK”

5 Nisan 2021, Pazartesi 06:24

     


CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, bir asbestli geminin Aliağa’da söküleceği haberleri üzerine açıklamada bulundu. Oğuzhan, “Geminin sökümü ile ilişkili süreçte ülkemizin ve toplumun kazanımı söz konusu değildir. Kâr eden sermaye, kaybeden halk olmaktadır” dedi.

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Aliağa’da sökülmesi planlanan asbestli bir gemi ile ilgili açıklamada bulundu. 600 ton asbest barındıran Brezilya donanmasına ait uçak gemisinin gövdesinin ilçedeki bir gemi söküm firması tarafından sökülmek üzere satın alındığı haberlerini tedirginlikle takip ettiklerini ifade eden Oğuzhan, “Herkesin malumudur ki; bu tür gemilerin taşıdığı toksik maddelerin oluşturduğu tehlikelerin yanı sıra, ısıya dayanıklı olması, içerisinde taşınan fiziksel ve kimyasal maddelerden çok düşük oranda etkilenmesi nedeniyle gemilerde yaygın bir şekilde kullanılan asbest, başta akciğerler olmak üzere insan sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Asbestin akciğer kanseri ile akciğer zarı kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişimi için risk faktörü olduğu, akciğerin sertleşmesi gibi farklı hastalıklara yol açtığı bilinen bir gerçektir.” dedi.

“Bu işlemin ülkemizde yapılacak olması kaygı verici”

Gemilerde asbest kullanımının kansere yol açtığını belirten Özlem Şan Oğuzhan, “Gemilerde asbest kullanımının kansere yol açtığı 1940'lı yıllarda fark edilemeye başlanmış, 1970'li yıllarda Japonya'da asbest kullanımına bağlı hastalıkların sayısında ciddi artış dikkati çekmiştir. Bu yüzden asbest kullanımına sınırlama getirilmiş, gemi yapımında farklı malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde birçok batı ülkesinde sağlık gerekçesiyle gemi sökümü artık mümkün olmadığından, eski gemilerin sökümü ağırlıklı olarak Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'da yapılmaktadır. Çalışanların ve yakın çevrede bulunanların sağlığını olumsuz yönde etkileme potansiyeli bulunan bu işlemin ülkemizde yapılacak olması kaygı vericidir.” Dedi.

“Toplumun kazanımı söz konusu değil”

Asbestli geminin söküm aşamasında çalışanların sağlıklarını kaybedecek olmasına dikkat çeken Oğuzhan, “Bilindiği üzere, daha önce yakın geçmişte Kuito isimli tehlikeli atık barındıran bir gemi yine ilçemizde bulunan tesislerde sökülmüştü. Şimdi de yine insan ve diğer tüm canlıların zararına yol açabilecek maddeler içeren 'NAe São Paulo' uçak gemisi Aliağa gemi söküm bölgesinde yer alan bir şirket tarafından sökülmek üzere ülkemize getiriliyor. Geminin sökümü ile ilişkili süreçte ülkemizin ve toplumun kazanımı söz konusu değildir. Tam tersine halkımız kirli bir çevrede yaşamak zorunda kalarak ve buradan kaynaklanan toplumsal maliyetleri ödeyerek, sağlıklarını kaybederek, yaşam kaliteleri bozularak yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Sonuçta kâr eden sermaye, kaybeden halk olmaktadır. İnsan sağlığı açısından pek çok olumsuzluğu tetikleyebilecek olan bu gemi söküm işlemi, şeffaf ve doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Aksi durumda, sürecin hukuksuzca yürütüldüğüne ve fiili durumla atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecek, yasaların ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna duyururuz.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN)







 
Son Eklenen Haberler