131019098
1 Mayıs 2024, Çarşamba

ACAR: “EN İYİ SAYIŞTAY RAPORU ALİAĞA BELEDİYESİ’NİN”

6 Ocak 2022, Perşembe 06:34

     


Aliağa Belediyesi’nde yılın ilk meclis toplantısı Başkan Serkan Acar yönetiminde gerçekleşti. İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın, Sayıştay Raporu ile ilgili yorumlarına cevap veren Acar, “Türkiye’nin en iyi Sayıştay Raporlarından bir tanesi Aliağa Belediyesi’nindir.” Dedi.

Aliağa Belediye Meclisi, 2022 yılının ilk toplantısı için bir araya geldi. Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde yapılan Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Aliağa Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantı, 7 Aralık 2021 tarihli meclis tutanağının okunup onaylanmasıyla başladı. Ardından, başkanlıktan gelen önergeler ile komisyon raporlarını içeren 21 maddelik meclis gündemi tek tek oylandı.

Denetim Komisyonu üyeleri seçildi

Meclis toplantı saati 18.00, ayın ilk Salı günü, toplantıların yeri ise Aliağa Belediye Meclis Salonu olarak oy birliğiyle belirlendi. Başkanlıktan gelen önergeler kısmında Denetim Komisyonu’nun üye sayısı beş olarak belirlendi. Denetim Komisyonuna; Ferhat Lek, Burhan Kızıl, Kerim Yürür, Savaş Dağdeviren ve Mehmet Çelik seçildi. Ayrıca Denetim Komisyonu emrinde görevlendirilecek kişi ve gün sayısı ile ödenecek ücretler tespit edildi. Buna göre ücretlerin kanunda öngörülen oranda yapılması oy birliğiyle kararlaştırıldı.

Taşınmaz satışları komisyonlara havale edildi

Gündemde dikkat çeken bir diğer konu ise taşınmaz satışlarıyla ilgili maddeler oldu. Buna göre, Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi’nde bulunan 3004 ada, 6 parsel sayılı, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait taşınmazın satılması talebi imar ve plan bütçe komisyonlarına oy birliğiyle havale edildi. Ayrıca Güzelhisar tapulama sahasında bulunan 144 ada, 8 parsel sayılı, 384,56 metrekare, mülkiyeti belediyeye ait taşınmazın satılması talebi ise imar ve plan bütçe komisyonlarına oy birliğiyle havale edildi.

Kredi kullanım yetkisi komisyonda

Aliağa Damızlık Kıvırcık Koyun Tesisi Projesi kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa Belediyesi arasında protokol imzalanmıştı. Tesisin yapılmasında Ziraat Bankası’ndan 15 milyon TL 'ye 7 yıla kadar kredi kullanılması, iş ve işlemlerin yürütülmesi için Belediye Başkanı Serkan Acar'a yetki verilmesi hususu plan bütçe komisyonuna oy birliğiyle havale edildi. Ayrıca Aliağa’daki hava ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, insan ve çevre sağlığının korunması amacıyla; ilçe içerisinde, faaliyet alanı olarak çevre izni alma zorunluluğu bulunan açık kömür depolaması, elemesi ve paketlemesi yapılan işyerlerine merkez veya kırsal mahalle ayrımı gözetmeksizin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmemesi hususu görüşüldü. İlgili madde çevre, sağlık ve esnaf komisyonuna oy birliğiyle havale edildi.

Yeni Şakran Pazar Alanı projesi komisyondan geçti

Çakmaklı Mahallesi’nde bulunan, mülkiyeti belediyeye ait, 320 metrekare yüzölçümlü, 593 parsel ve 630 metrekare yüzölçümlü 600 parsel sayılı taşınmazların satılması talebinin oybirliği ile reddedildiğine ilişkin İmar ve Plan Bütçe Komisyonu raporları komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Ayrıca Helvacı Mahallesi, 685 metrekare yüzölçümlü, 302 ada, 1 parsel sayılı, mülkiyeti belediyeye ait taşınmazın satılması talebinin oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin İmar ve Plan Bütçe Komisyonu raporları komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni Şakran Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların pazar alanı ihtiyacını karşılamak üzere, mahallede bulunan, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında sosyal-kültürel tesis alanı olarak planlı olan 151 ada 1 numaralı parselin Belediye Hizmet Alanı’na dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin onaylanması hususunun oybirliği ile kabul edildiğine ilişkin İmar Komisyonu raporu komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. 2021 Mali Yılı Bütçesinde ödeneği yetersiz gelen Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne, Temizlik İşleri Müdürlüğü ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'nden ödenek aktarılması hususunun oyçokluğu ile kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. İlgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Sarı: “İyi yönettiğinizi iddia ediyorsunuz ama belli ki bazı noktalarda sıkıntılar var”

Daha sonra toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı. Sarı konuşmasına Aliağalıların yeni yılını kutlayarak başladı. Sarı, Aralık ayı meclis toplantısında gündeme gelen ve bu mecliste de gündemde olan taşınmaz satışları ile ilgili Başkan Acar’a satışların sebebi hakkında sorular sordu. Sayıştay raporu ile ilgili de konuşan Sarı, “Geçen ay bir rapor çıktı ama biz satışların olduğu her ay ikinci birleşim yapılıyor düşüncesiyle orada bu konuyla ilgili söz almamıştık. Ancak geçen ay satış olmasına rağmen sürpriz yapıp ikinci birleşimi yapmadınız. Bu raporun ana başlıklarının yüzde 37’si hatalı çıkıyor ve bu raporda aynen bu şekilde geçiyor. 2020’nin Denetim Raporunu konuşurken danışmanlara fazlaca para ödediğinizi gördük ve bu kadarına ne gerek var diye sorma gereği duyduk. 250 bin lira civarında 2020 yılında mali danışmana para ödemişsiniz. Bu kadar para ödediğiniz halde ortaya çıkan tablo bu. Bu kadar hatalı bir bilanço çıkıyor karşımıza. Sayın başkan Aliağa’yı iyi yönettiğinizi iddia ediyorsunuz ama belli ki bazı noktalarda sıkıntılar var. Gidişat nereye?” dedi.

“2 bin 942 adet geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmış”

Sedat Sarı, Sayıştay Raporu’nda geçen yevmiye kayıtlarında boş bırakılan yerlerle ilgili de açıklamada bulundu. Sarı, “ 2020 yılı içerisinde yevmiye defteri içerisinde 506 adet yevmiye numarası boş bırakılmış. Bunun anlamının ne olduğunu bize anlatmanızı istiyoruz. Dahası 2 bin 942 adet geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmış. Muhakkak ki mantıklı bir açıklamanız olacaktır.” Dedi.

Serkan Acar, “Bizim adımıza onur verici bir rapor”

Başkan Serkan Acar, İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı’ya cevap olarak, “Sedat Bey, size Ödemiş medyasından cevap vereceğim. Sedat Bey genelde Torbalı medyasından soru soruyor ama biz de kendisine Ödemiş medyasından cevap vereceğiz. Ben bir kez daha tüm birim müdürlerime, belediye başkan yardımcılarıma ve çalışanlarıma çok teşekkür ediyorum. Bizim adımıza onur verici bir rapor ve iddiam odur ki Türkiye’nin en iyi Sayıştay Raporu. Sedat Bey ifadelerinde bir lira kamu zararından bahsetmedi. Bir lira bir ihalede usulsüzlükten söz etmedi. Rapor da söz etmiyor. Allah’a şükür. Genel bilançoda hata olabilir. Ancak esas itibariyle güvenilir ve doğru bir muhasebe kaydına sahip Aliağa Belediyesi. Türkiye’nin en iyi Sayıştay Raporlarından bir tanesi Aliağa Belediyesi’nindir” İfadelerini kullandı. Ocak ayı Olağan Meclisi, bir sonraki meclis toplantı gününün belirlenmesiyle son buldu. Buna göre meclisin ikinci birleşimi yarın (7 Ocak) saat 18.00’de yapılacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler