27 Temmuz 2024, Cumartesi

2024 yılı tahmini bütçesi 2 Milyar 728 Milyon TL

7 Ekim 2023, Cumartesi 06:16

     


Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda, Aliağa Belediyesi’nin 2024 yılı tahmini bütçesi 2 Milyar 728 Milyon 242 Bin 884 TL olarak onaylandı.

Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşiminde 2024 Mali Yılı Performans Programı ve 2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşüldü. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlığında, belediye meclis salonunda gerçekleştirilen ikinci birleşimde meclis üyeleri bütçe kalemlerini tek tek görüşerek oyladı. İlk birleşimde İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına havale edilen Midilli yolcu iskelesinin yapımı karşılığında 29 yıl süreyle kiralanmasını içeren maddenin komisyondan geldiği şekliyle kabulüne oy çokluğu ile karar verildi.

En yüksek bütçe Fen İşleri Müdürlüğü’ne

2 milyar 728 milyon 242 bin 884 TL’lik bütçede; gelir bütçesi oy birliğiyle, belediyeye bağlı birimlerce kullanılmak üzere hazırlanan gider bütçesi ise oy çokluğu ile kabul edildi. 2024 Mali Yılı Fonksiyonel Sınıflandırmanın 1. düzeyine göre en yüksek bütçe 1 milyar 38 milyon 535 bin TL ile Fen İşleri Müdürlüğü’ne ayrıldı. 2024 Mali Yılı Performans Programı Stratejik Alanlara Göre Toplam Kaynak İhtiyacı 2 milyar 284 milyon 372 bin 600 TL olarak tahmin edilirken performans programı oy çokluğu ile kabul edildi.

Musa Özcan, “Tesisleri halka hizmet verebilmek yerine sermayeye peşkeş çektiniz”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Musa Özcan, “Hepimizin bildiği gibi 2024 Mart ayında yerel seçimler var. Kâhinlik yapmak gibi olmasın ama önümüzdeki yerel seçimleri bizim alacağımızı şimdiden size net bir şekilde söyleyebilirim. Aliağa halkının parasıyla yapılan çoğu tesisleri belediye bünyesinde çalıştırarak hem istihdam yaratmak hem maliyetine halka hizmet verebilmek yerine, sadece küçük bir grubu zenginleştirerek sermayeye peşkeş çekmeyi tercih ettiniz. Bütün şehir yasası ile birlikte Aliağa Belediyesi’ne devredilen köy tüzel kişiliğine kayıtlı arazileri gelir elde etmek için değil yangından mal kaçırırcasına haraç mezat sattınız. Hiçbir sıkıntısı olmayan mevcut kaldırımları söküp yenilediniz. İki üç yıl önce kendi değiştirdiğiniz aydınlatma direklerini ne hikmetse yenilediniz. Yani parklara, çiçeklere ve de ışıklara yatırım yaparak hizmet etmeyi tercih ettiniz. Biz 2024 Martından sonra iktidara geldiğimizde, ilçe örgütümüzün yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi, ilçemizin ve halkımızın hak menfaatlerini korumak, belediyeyi sadece küçük bir grubu zenginleştirmek için para basan ticari bir şirket vasfından çıkararak halka hizmet odaklı sosyal belediyeciliği hakim kılmak, ilçenin ve belediyenin gelirlerini bağlandıkları rant musluklarından Aliağa’nın mallarını servet çeteleri oluşturarak peşkeş çekilmekten kurtarıp bütün Aliağa halkının yararlanmasına sunmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Sedat Sarı, hayata geçirilmeyen projelerle ilgili konuştu

Musa Özcan’ın ardından söz alan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı ise 2024 Mali Yılı Performans Programı ve 2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nda emeği olanlara teşekkür ederek, yatırım programında yer alan ancak hayata geçirilmeyen projelerle ilgili konuştu. Başta üniversite kampüsü olmak üzere hâlâ heyecanla beklenen yatırımların olduğunu kaydeden Sarı, bunları hatırlatmak için söz aldığını vurguladı.

Serkan Acar, “Belediyenin zengin olduğu bizim dönemimizde anlaşıldı”

Musa Özcan ve Sedat Sarı’nın konuşmaları sonrası eleştirilere cevap veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Belediyesi’nin 2013 yılındaki bütçesinin 57 milyon lira olduğunu hatırlatarak, bugüne gelindiğinde Aliağa Belediyesi’nin 2024 yılındaki bütçe hedefinin 2 milyar 728 milyon 242 bin TL olduğunu ifade etti. Acar, “Bu yıl gerçekleşmesini beklediğimiz bütçe ise iştiraklerimizle birlikte 2 milyar 300 milyon lira. 57 milyon liradan, 2 milyar 300 milyon lira bütçeye ulaştık. 2013 yılındaki faaliyet raporlarına baktığınızda belediye, bütçesinin hemen hemen tamamını personel giderlerine harcıyordu. Bugün ise 1,5 milyar lira yatırım bütçesi ayıran bir belediye konumuna geldik. Bütçemiz nereden nereye geldi. Aradaki farkı Aliağa halkı çok iyi görüyor. Aliağa Belediyesi zengin bir belediye fakat hamdolsun ki zengin bir belediye olduğumuz bizim dönemimizde anlaşıldı. PETKİM ve TÜPRAŞ’ı biz kurmadık. Buralardan gelen paralar daha önce nerelere gidiyordu. Tüm bunların hepsini sorgulayan Aliağa halkı, 2024 yılında yine en doğru kararı verecektir” diye konuştu.

Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi, bir sonraki meclis toplantısının 7 Kasım 2023 Salı günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesinin ardından sona erdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler