131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

CİRİT’TEN YSK’NIN KARARINA TEPKİ

8 Mayıs 2019, Çarşamba 06:23

     


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal edip, seçimin yenilenmesine yönelik kararının ardından CHP Parti Meclisi (PM) olağanüstü toplandı. YSK’nın kararına tepkiler devam ederken CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK’nın bu kararına tepkiler artarak devam ediyor. Tepkiler sürerken akıllara CHP’nin seçimleri boykot edip etmeyeceği sorusu gelmişti. CHP Parti Meclisi'nden yapılan açıklamada CHP'nin seçimi boykot etmeyeceği ve seçime katılacağı açıklandı. CHP Parti Meclisi’nin (PM), ‘boykot yok seçime katılacağız’ kararının ardından, milletvekillerinin de katıldığı olağanüstü toplantının sonunda Ekrem İmamoğlu yeniden aday gösterildi.

“Ülkemize dayatılan bu rota değişikliğini reddediyoruz”

CHP Parti Meclisi bildirisi daha sonra yazılı olarak paylaşıldı. Bildiride şu ifadelere yer verildi: “6 Mayıs 2019 ülkemizin demokrasi tarihine kara bir gün olarak geçmiştir. Bu tarih hiç unutulmayacaktır. Hukukun, adaletin, temiz siyaset ve ekonomik istikrarın tek bir kişinin şahsi korku ve hırsına bu şekilde feda edildiği başka bir örnek tarihimizde yoktur. Halkın açık tercih ve talimatını ayaklar altına alan demokrasi düşmanları, sivil darbe sürecinde bir adım daha atmışlar ve bilerek, isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlemişlerdir. 6 Mayıs darbesinin azmettiricisi, yargısız infazcısı ve şakşakçısı alenen ortadadır. İsimleri bundan böyle sadece lanetle anılacaktır. Demokrasimiz açısından esas acı olan, seçim güvenliğini sağlamakla görevli hakimlerin de bu kirli darbeye iştirak etmesidir. Ülkemizde tuz artık kokmuştur. Demokrasinin temelini oluşturan “hukukun üstünlüğü”, “kuvvetler ayrılığı”, “seçme ve seçilme hakkı” bu kararla açıkça ortadan kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, ülkemize çok partili demokratik yaşamı getiren Cumhuriyet Halk Partisi’nin üyeleri olarak ülkemize dayatılan bu rota değişikliğini reddediyoruz.”

“Daha büyük bir zafere ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz”

İstanbul seçimlerinin tamamının yenilenmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “ Eğer sandık kurullarında şaibe varsa, 16 Nisan Anayasa Referandumu, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili Seçimleri ve 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle aynı sandıkta ve aynı zarflarla yapılan ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı kıstasla yenilenmelidir. Seçim kurullarında bir hata varsa sorumlusu sadece ve sadece YSK’dır. YSK’nın kusuru seçmene yüklenemez, seçmen cezalandırılamaz. YSK üyeleri seçmene karşı işledikleri suç sebebiyle topluca istifa etmelidir. İçişleri ve Adalet Bakanlarının seçim dönemlerinde tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, seçme ve seçilme hakkının tam güvence altında olmasından yana olduğumuzu, milletimiz ve tarih huzurunda ilan ediyoruz. Gücümüzü milletten alarak demokratik mücadelemizi artan bir azim ve güçlü bir kararlıkla sürdüreceğimizi açıkça taahhüt ediyoruz. Türkiye’nin karşılaştığı bu yol ayrımında demokrasiye inanan, hak, hukuk ve adalet duygusunu içinde taşıyan, siyasi düşüncesi ve parti aidiyeti ne olursa olsun, tüm yurttaşlarımıza elimizi uzatıyoruz. Bu uzatılan elin 23 Haziran’da kuvvetli bir şekilde tutulacağına, demokratik mücadelemize güç katacağına ve 31 Mart’tan çok daha büyük bir zafere ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.” İfadeleri yer aldı.

“Her şey güzel olacak”

Konuyla alakalı olarak Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit ise gazetemize açıklamalarda bulundu. Başkan Cirit açıklamasında, “Her türlü hukuksuzluğun, her türlü adaletsizliğin, her türlü vicdansızlığın yer aldığı bir karar. Bir zarfın içerisinden dört pusula çıkıyor. Bunlardan sadece biri hukuksuz sayılıyor. Bu sandık başkanları meselesinde de; bugün Aliağa’ya gelsinler, sandık başkanlarına baksınlar, bazılarının Petkim çalışanı olduğunu görecekler. Sandık başkanları konusu sadece İstanbul’u ilgilendiren bir konu değildir. Bütün ülkeyi ilgilendiren bir konudur. Kaybettikleri yerde olay çıkartmak kolay. Ellerinde bir güç var çünkü. Ama bu halkın da kendine göre bir gücü var. Bunu kimse görmezden gelmesin. Herkes gerekeni yapacaktır. Her şey güzel olacak.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler