131019098
26 Nisan 2024, Cuma

“İŞÇİ ÜZERİNDEN TASARRUF YAPILMAZ”

9 Eylül 2019, Pazartesi 06:23

     


İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, ilçe ve ülke gündemindeki konularla ilgili Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulundu. Özellikle işlerinden çıkarılan Aliağa Belediyesi işçileri ile ilgili konuşan Adar, “Belediyedeki personel yığılmasına Başkan Acar’ın kendisi sebep oldu. Tedbirsiz harcamalar, plansız çalışma şeması Aliağa Belediyesi’ni buralara getirdi.” dedi.

Aliağa Belediyesi’ndeki işlerinden çıkarılan işçilerle ilgili değerlendirmede bulunan Yavuz Adar, Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yapmış olduğu işten çıkarmaları çok sağlıklı bulmadığını ifade etti. Bir emekçinin ortaya koymuş olduğu emeğin her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Adar, “Bu işten çıkarmalarla alakalı olumlu bakışa sahip olan bazı çevrelerin Aliağalı olduğunu düşünmüyorum. Aliağa halkının işten çıkarmaları olumlu karşılayacağını düşünmüyorum. Buradaki arkadaşlarımız emekçi. Aliağa’nın her caddesinde, her mahallesinde emekleri var. Kendisine hizmet eden emekçilerimizin emeğini Aliağa halkı görmezden gelemez, gelmemelidir.” diye konuştu.

“KRİZİN FATURASI İŞÇİLERE KESİLDİ”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın yerel seçimlerden sonra “Ben yetkiyi halktan aldım. İstediğimi işe alırım, istediğimi çıkarırım.” Şeklinde talihsiz bir açıklaması olduğunu hatırlatan Yavuz Adar, “İşlerinden çıkarılan bu arkadaşlarımızın bir kısmı 20 senelik çalışan olarak Aliağa’ya hizmet etti. Bir çırpıda bu arkadaşlarımızın emeğini ortadan kaldırmak doğru bir şey değil. Biz bunu kabul etmiyoruz. Başkan bu kararın gerekçesini de tasarruf tedbirleri olarak açıklıyor. Türkiye’nin ve Aliağa’nın içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklandığını söylüyor. Böyle bir ekonomik kriz varsa buna sebep olan kendileridir. Bunun faturasını kendileri ödemesi gerekirken bu fatura Aliağa halkına hizmet eden işçilere kesilmiştir. Bizim itirazımız bunadır.” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN HİZMETLER ORTAYA ÇIKAN BORÇ YÜKÜYLE BİRBİRİNİ KARŞILAMIYOR”

Yerel seçimlerden önce de belediyenin yapmış olduğu dengesiz, kontrolsüz harcamaları eleştirdiklerini kaydeden İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, seçimi kazanmaya yönelik bazı hamlelerin, harcamaların doğru olmadığını, bunun faturasını Aliağa halkının çok acı bir şekilde ödeyeceğini söylediklerini belirtti. Seçimlerden önce Aliağa Belediyesi’nin borçlarının gündemi uzun süre meşgul ettiğini dile getiren Adar, “Mayıs ayı meclis toplantısında Aliağa Belediyesi yine borçlandırıldı. Başkan 180 Milyon TL kadar borçlanma yetkisi aldı. Bunu da yine Aliağa halkı ödeyecek. Serkan Başkanın Aliağa’ya gözle görülür, elle tutulur hizmetleri de oldu. Bunu inkâr edemeyiz. Ama yanlışını da söyleyeceğiz. Yapmış olduğu hizmetlere baktığımızda ortaya çıkan borç yüküyle birbirini karşılamadığını görüyoruz. Dolayısıyla biz bunu sorguluyoruz. Hizmetler ortada ama bu 230 Milyon TL’yi kapsamıyor. Para nerede? Seçim öncesi Çanakkale gezileri düzenlendi. Binlerce insan Çanakkale’ye götürüldü. O zamanda ekonomik kriz vardı. Buna dikkat çektik. Şimdi bunun cezasını Aliağa halkı ödüyor. İşçilerimiz ödüyor. O geziye giden Aliağa halkına soruyorum. Gittiniz ama sorgulamanız gerekmez miydi? Bu gezilerden sonra nasıl bir durum ortaya çıkacak? Düşünmeniz gerekirdi. İki bayram üzeri işçilerimiz işsiz kaldı. Çıkarılan işçilerimiz içinde hasta olan arkadaşlarımız var. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, işçilerimizin işlerine geri dönmesini istiyoruz. Aliağa halkı Başkan Acar’a işçileri işinden etmesi için yetki vermediğini her yerde dile getiriyor.” diye konuştu.

“PERSONEL YIĞILMASINA KENDİSİ SEBEP OLDU”

İşten çıkarmalar ile ilgili Belediye Başkanı Serkan Acar’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya da değinen Yavuz Adar, “Çıkarılan işçiler üzerinden yüzde 28 tasarruf yaptığını söylüyor. Başka alanlarda da tasarruf yaptığını ama en çok işçilerin konuşulduğunu söylüyor. Tasarruf yaptığı diğer bölümler nelerdir? Ne kadar tasarruf yapıldı? Yapılan tasarruflar çıkarılan işçilerin tasarrufundan fazla mıdır? Bunu da Aliağa halkıyla paylaşması gerekir. Biz bu tedbirler açıklandıktan sonra daha kontrollü eleştiri yaparız. Kendisine de haksızlık etmemiş oluruz. İşçi üzerinden tasarruf yapılmaz. Bunu kabullenmiyoruz. Kendisi 2014 yılında seçimi kazandığında belediyenin 550’ye yakın personeli vardı. Bankamatik işçisi olduğu iddiasıyla 104 kişiyi işten çıkardı. Sonra 32 kişiyi işine iade etti. Daha sonra da işçi alımları devam etti. Bu sayı bin 70’e kadar çıktı. Personel yığılmasına Başkan Acar’ın kendisi sebep oldu. Dolayısıyla tedbirsiz harcamalar, plansız çalışma şeması Aliağa Belediyesi’ni bugün buralara getirdi.” dedi.

“ALINAN ÜCRETLER İŞÇİLERİN KENDİ TALEPLERİ DEĞİL”

İşlerinden çıkarılan belediye işçilerinin çok yüksek maaşlara çalıştıkları yönündeki eleştirilere tepki gösteren Yavuz Adar, “Bunu kim yapıyorsa çalışanların emeği üzerinden, kazandığı hak üzerinden böyle bir yorum yapmalarını kınıyorum. Bu bel altı vurmaktır. Bu arkadaşlarımızın aldıkları ücretler belediye başkanı tarafından belirlenmiştir. Alınan ücretler işçilerin kendi talepleri değildir. Sendika ve Başkan Serkan Acar tarafından belirlenen bir ücret var. Karşılıklı anlaşmayla bir akde bağlanan ücretlerdir. Çok yüksek ücret alıyorlar gibi yansıtılması doğru değildir. En son işçilere yüzde 27 zam vermişti Serkan Acar. Bu da gündem olmuştu. İşçisine verdiği zam oranıyla takdir edilmişti. Ama işin bu boyutu öngörülecekti. Planlanması yapılacaktı. Sendikacı arkadaşlarımızın da içinde bulunduğumuz ekonomik krizi göz önüne alarak bir ücret planı geliştirmeleri lazımdı. Bu söylediğim yanlış anlaşılmasın. Benim de sendikacı geçmişim var. Her sendika patronla bir ücret görüşmesi yapar. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alınarak bir ücret planı çıkarılmalıdır. Bu o zaman öngörülebilirdi. Bu öngörülmüş olsaydı bugün bu arkadaşlarımız bu durumda olmayacaktı belki de. İşçi arkadaşlarımızın aldıkları ücretleri kamuoyuyla paylaşarak böyle bir durumu ortaya çıkarmak doğru değil. Bunu ayıplıyorum.” diye konuştu.

“TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMAYA HAZIRIZ”

İYİ Parti olarak işlerinden çıkarılan Aliağa Belediyesi işçilerinin mücadelesinde hangi noktada olduklarına açıklık getiren Adar, “Bugüne kadar İYİ Parti olarak işçi arkadaşlarımızın hep yanlarında olduk. Her platformda onlarla beraberiz. Yönetimdeki arkadaşlarımız ve ben direniş çadırına gidip arkadaşlarımıza desteğimizi sürdürüyoruz. İl başkanımız ve bölge ilçe başkanlarımızla birlikte direniş çadırını ziyaret edip arkadaşlarımıza destek verdiğimizi ve bundan sonrada destek olacağımızı söyledik. Böyle bir durumu kabul etmeyeceğimizi çoğu kez dile getirdik. Bunula ilgili yapılacak ne varsa yapmaya, taşın altına elimizi koymaya hazırız. Buna İYİ Parti belediye meclis üyelerimiz ve Cumhuriyet Halk Partisi ile birlikte hazırız.” dedi.

“EKONOMİK KRİZ YÜZÜNDEN BEKLENEN YATIRIMLAR GERÇEKLEŞMİYOR”

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve Aliağa’nın çözüm bekleyen sorunları ile ilgili konuşan İYİ Parti İlçe Başkanı Yavuz Adar, “Ülke olarak ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Özellikle 15 Temmuz 2016’dan sonra devletimiz çok ciddi bir yara aldı. Hain darbe girişimi iç huzursuzluğa ve Türkiye yatırım yapacak olan dış yatırımcılar arasında çok büyük bir kargaşaya sebep oldu. Zaten iyi giden bir ekonomimiz yok. Çünkü üretimimiz yoktu. İthalat ağırlıklı bir ekonomimiz var. İhraç ettiğimiz birçok malın da ana kaynağı yine ithal üzerine kurulu. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz ekonomik kriz yüzünden Aliağa’da da beklenen yatırımlar gerçekleşmiyor. Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da hâlihazırda devam eden yatırımların dışında yeni yatırımların olmayacağını söyledi. Aliağa’da en önemli sıkıntı hastane. Yeni hastane yatırımı da şehir hastaneleri nedeniyle buraya geç gelecek veya gelmeyecek. Onun dışında Aliağa’ya önümüzdeki süreçte bazı ciddi yatırımların yapılacağı söz konusu. Yerel ve genel iktidar partilerinin bu konu üzerinde planlı olması lazım. Aliağa’nın kazanımlarını çarçur etmeden devletin de ortaya koyacağı yatırım planlamayla bunu örtüştürüp Aliağa halkına hizmet edecek bir sürecin başlatılması gerekir. Bu planlar yapılmadıkça biz eleştirmeye devam edeceğiz. Aliağa sanayi şehri ve sürekli büyüyen bir şehir. Büyümeyle eş zamanlı olarak hizmet bekleyen de bir şehir. Sadece kaldırım yapmakla, çim döşemekle, sahil bandını yenilemekle Aliağa’ya hizmet etmiş olmuyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİMİZ ERKEN SEÇİMLERDEN BIKTI”

Adar, ülke gündemindeki konulara da değinerek yeni bir siyasi parti kurulması ve erken seçim iddiaları hakkında da açıklamalarda bulundu. Adar, “Türk Milleti bunu tecrübe etti. Biz MHP’den kopmuş, kongre istemiş ve kongresini yapamamış, sonrasında yeni parti kurarak Türk siyasi hayatına girmiş bir partiyiz. Dolayısıyla bu süreci biz yaşadık. Tam kurulma aşamasındayken baskın bir seçim planlanarak seçimler öne alındı. Bizi çok hazırlıksız yakalayacakları düşüncesiyle böyle bir şey yaptıklarını düşünüyoruz. Biz İYİ Parti olarak yara almadan Türkiye genelinde teşkilatlanmaya giderek seçime girdik. Demokrasilerde herkes kendini ifade edebilmeli. Eğer yeni bir parti kurulacaksa, kendilerini AK Parti içerisinde siyaset yapabilecek konum bulamıyorlarsa parti kurmalılar. Türk siyasi hayatında yerlerini almalılar. Bırakın siyaset yapsınlar. Eğer bu yapılmasın diye erken seçim yapılacaksa bu doğru değil. Çünkü yetkiyi verecek olan yine Türk Milletidir. Milletimiz ekonomik kriz yüzünden gergin. Erken seçimlerden bıktı. Seçim üzerine seçim yıprattı. Fakat yine de tüm bunlara rağmen erken seçim olacaksa İYİ Parti olarak biz erken seçime hazırız. Türk Milleti’nin hakkında hayırlısı olsun.” dedi.

“SİVAS KONGRESİ’NİN 100. YILI KUTLU OLSUN”

Açıklamasının sonunda Sivas Kongresi’nin 100. Yılı ile ilgili de konuşan İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, “Amasya Genelgesi açıklandıktan sonra 1. Dünya Savaşı’nın ardından işgale uğrayan Türk Topraklarının geri alınması ve Türk Milleti’nin bağımsızlığının sağlanması üzerine Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin ileri gelenlerini Sivas’ta toplayarak bir takım tedbirler alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerinin atıldığı gündür 4 Eylül 1919. Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde huzur içerisinde yaşıyorsak Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının almış oldukları tedbirler neticesinde yaşıyoruz. Bu bize bir emanettir. Bize böyle bir vatan bıraktıkları için kendilerine rahmet diliyorum. Sivas Kongresi’nin 100. Yılı kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler