131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

Mecliste 300 milyon TL’lik satış gerilimi

10 Şubat 2022, Perşembe 10:45

     


Aliağa Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi.  Toplantıda, 2022 mali yılında yapılacak hizmetlerde kullanılmak üzere 300 Milyon TL ek bütçe için mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazların satılması talebi tartışmalara neden oldu.

Aliağa Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 4 ve 7 Ocak 2022 tarihli meclis tutanaklarının okunup onaylanmasıyla başlayan toplantı 10 maddelik gündemin oylanmasıyla devam etti. Sağlık sorunları nedeniyle belediye meclis üyeliği görevinden istifa eden CHP’li Belediye Meclis Üyesi Miktad Topçu’nun yerine göreve gelen Ali Dündar da toplantıda yer aldı.  Toplantının başkanlıktan gelen önergeler kapsamında oylamaya sunulan gündem maddeleri arasında yer alan; Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş.'nin yatırım işlemlerini gerçekleştirmek üzere; yasal koşullara uygun olmak kaydıyla kapsamı, süresi ve zamanı belediye başkanı tarafından belirlenmek üzere, 5 Milyon TL’ye kadar 5 yıl vade ile ihtiyaç duyulan teminat mektubunun yasal koşullar dahilinde kullanılması hususunda Başkan Serkan Acar’a yetki verilmesi hususu oy birliği ile Plan Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’nin yatırım işlemlerini gerçekleştirmek üzere; yasal koşullara uygun olmak kaydıyla kapsamı, süresi ve zamanı belediye başkanı tarafından belirlenmek üzere, 5 milyon TL’ye kadar, 5 yıl vade ile ihtiyaç duyulan teminat mektubunun ilgili mevzuat ve yasal koşunlar çerçevesinde kullanılması, sayılan iş ve işlemleri yapmaya yetkili kılınmak üzere Belediye Başkanı Serkan Acar’a yetki verilmesi hususu görüşüldü. İlgili madde oy birliğiyle Plan Bütçe Komisyonu’na gönderildi.

Belediye, kurulacak yeni organize sanayi bölgesinde söz sahibi olacak

İlçede kurulacak Aliağa Kuzey Ege Yüksek Teknoloji ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterecek Aliağa Metal Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne üye olunması, Organize Sanayi Bölgesi’nin müteşebbis heyetinde yer alınması, bu konular ile ilgili kurumlarda her türlü iş ve işlemleri yerine getirmesi, Aliağa Belediyesi adına gerekli taahhütleri verebilmesi konusunda belediye başkanına yetki verilmesi hususunu içeren madde oy çokluğu ile kabul edildi.  Bu kısımda CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Hakan Turan ve Sami Toydemir, İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz alıp buraya kurulacak tesislerin niteliği ve çevreye olan etkisi hakkında bilgi almak istediklerini belirtti. Başkan Serkan Acar cevap olarak bu bölgede kurulacak tesislerin niteliklerinin henüz belirlenmediğini ve kurulacak Aliağa Kuzey Ege Yüksek Teknoloji ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde Aliağa Belediyesi’nin söz sahibi olması halinde çevre koşullarına uygun adımların atılması yönünde hakkın da doğacağını belirtti.

300 Milyon TL ek bütçe talebi komisyonda

2022 Mali Yılı bütçesinde ödeneği yetersiz gelen Fen İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Tesisler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlükleri’nin faaliyetlerinin yürütülebilmesi mülkiyeti belediyeye ait taşınmazların bedeli karşılığında yapılacak olan satışlarından elde edilecek gelirler karşılık gösterilmek suretiyle 300 Milyon TL ek bütçe yapılması hususu oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 2022 mali yılında yapılacak hizmetlerde kullanılmak üzere; ihtiyaç duyulan 300 Milyon TL ek bütçe için mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazların satılması talebi de plan bütçe ve imar komisyonlarına oy birliği ile gönderildi.

Hakan Turan, “Sizin yaptığınız az laf, çok talan”

Ardından toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu kısımda ilk olarak CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan konuşma yaptı. Turan, “Maddelere bakıldığında 300 milyon liralık ek bütçe hususunda bir talebiniz var. Bir sonraki madde de ise bu 300 milyonluk bütçe için ekli listede bulunan taşınmazların satışı hususunda talebiniz var. Biz bu konunun Aliağa Belediyesi yönünden bir kara leke olduğunu düşünüyoruz. Bugünün de Aliağa Belediye Meclisi yönünden kara gün olduğunu düşünüyoruz. Daha önce defalarca kez gerek Denetim Komisyonu Raporuna yönelik açıklamalarımızda Aliağa Belediyesi’nin kötü yönetildiğini, bütçenin de doğru kullanılmadığını söylemiştik. Bunu siz bugünkü talebinizle net bir şekilde ortaya koydunuz. Geçtiğimiz aylarda ittifakımızın ret oylarına rağmen 372 milyonluk bir bütçeyi meclisten geçirdiniz. Yaklaşık dört aylık bir süre oldu henüz. Bugün de 300 milyon lira kadar bir ek bütçe talebiniz var. Bu ek bütçeyle birlikte 2022 yılında yaklaşık 700 milyon liralık bir bütçeyi yönetmeyi düşünüyorsunuz. Bunun karşılığı olarak da 34 bin metrekareye tekabül eden 14 tane çok değerli taşınmazı satma yönünde bir iradeniz var. Biz bunu tam bir iş bilmezlik, kötü yönetim anlayışı olarak görmekteyiz. Siz Aliağa’yı yönetmeye talip olduğunuzda bir söz söylemiştiniz ‘Az laf, çok iş’ diye. Ancak geçtiğimiz süreç şunu gösterdi, sizin sloganınınız yanlış. Sizin yaptığınız ‘Az laf, çok talan’. Şunu görüyoruz ki Aliağa, Aliağa’da yaşamamış, Aliağa’nın dinamiklerini bilmeyen bir belediye başkanı tarafından talan ediliyor. Cumhur İttifakı’nın değerli meclis üyelerine sesleniyorum. Bu talana lütfen ortak olmayın.” Dedi.

Sedat Sarı, “Ne oldu da bütçenin yetmeyeceği anlaşıldı?”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan’ın ardından İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı konuşmasına başladı. Sarı, konuşmasına Turan’ın eleştirilerine katıldığını belirterek başladı. Sarı, geçen yıl da mecliste 50 milyon TL kadar bir ek bütçenin gündeme geldiğini belirtti. Konuşmasında Başkan Serkan Acar’a, bütçenin görüşülmesinin üzerinden sadece bir ay geçtiğini vurgulayıp ‘Ne oldu da bütçenin yetmeyeceği anlaşıldı?’ sorusunu sordu. Sedat Sarı bu kadar ek bütçe talebinin kullanılacağı yatırımların neler olduğunu da merak ettiğini belirtti. Sarı, bir diğer konu olarak Yukarı Şehitkemal Mahallesi bölgesine yapılması planlanan cüruf depolama tesisi ile ilgili de konuştu. Tesisten etkilenecek 5 mahalle muhtarının yaptığı eylemlerde partisinin ve şahsının muhtarların yanlarında bulunduğundan bahsederek sözlerine devam eden Sarı, Başkan Acar’a “Sizin bu konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?” diye sordu.

 Serkan Acar, “Sosyal medya belediyeciliği yapmıyoruz”

İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın söylemlerine Başkan Serkan Acar cevap verdi. Acar, “Cüruf depolama alanı ile ilgili muhtarlarla bizim aramızdaki bilgilendirmeler bizi bağlar. Birbirimizle temasımızla ilgili hiçbir sorun yok.  Orada üç tane başvuru var. Bu üç başvurudan bir tanesi tehlikeli atık depolama alanıydı. Bu konudaki başvuru, Ankara ve Manisa’da şubesi olan bir özel firmanın başvurusuydu. Bu konuyla ilgili düşüncelerimizi biz bakanlığa ilettik. Aynı firmanın cüruf depolama ile ilgili bir başvurusu oldu. Bir tane de yerel bir firmamız var bu alanla ilgili başvuruda bulunan. Bunlarla ilgili de düşüncelerimizi bakanlığa ilettik. Biz Aliağa Belediyesi olarak devletin bir kurumuyuz. Devletin kurumunun bu konularla ilgili nasıl davranması gerektiği mevzuatlarla ortaya konmuştur. Bizler bu işlerle ilgili düşüncelerimiz devlet kurumlarına iletiriz. Bu konuyla ilgili de olumsuz düşündüğümüzü ilgili kuruma ilettik. Bununla ilgili düşüncelerimizi sosyal medyadan sorarsanız ben cevap vermem. Çünkü sosyal medya belediyeciliği yapmıyoruz. Halka hizmet sosyal medyadan yapılmaz.” Dedi. 

“Düzenli depolama alanları oluşturulmalı”

Cüruf depolama alanı için Aliağa dışından bir firmanın müracaatının olduğunu söyleyen Acar, “Bir de HABAŞ’ın müracaatı var. Aliağa’da ciddi cüruf depolama sorunu var. Özellikle sanayi bölgesinde yaklaşık 6 milyon ton çevrede duran bir cüruf var. Mevcut kapasite artırımlarıyla birlikte 2022 yılında da takribi 1 milyon ton yıllık ortalama cüruf atığı oluşacak. Çevre Bakanlığımıza bu cüruf sorunun çözülmesi noktasında düzenli depolama alanları oluşturulması gerektiği noktasında da bir düşüncemizi ilettik ki bu Aliağa’nın menfaatine olan bir konudur. Düzenli depolama alanları oluşturulmalı. Lakin yeri tespit edilirken bizim halkımıza zarar verecek alanlardan uzak tutulması ve mevzuatın aradığı kriterlerde sızdırmazlıkları da yapılarak, denetlenerek izinlerin verilmesi noktasında bir telkinimiz de var. HABAŞ’ı neden ayırıyorum? Biz dışarıdan bir firmanın gelip burada katı atık depolama, tehlikeli atık depolama ve ya cüruf depolama alanları oluşturmasını istemiyoruz. Sebebi, firmanın böyle bir atığı yok. Sadece toparlamak için alıyor ve burada da lisans alırken sadece Aliağa’da oluşan atıklara almak dışında dışarıdan atık getirme riski var. O nedenle bu firmaya verilmesinin kati olarak doğru olmadığını düşünüyoruz. Demir çelik firmalarımız kendi atık sahalarını oluştursunlar.” İfadelerini kullandı.

“Bizi anlayabilseydiniz, siz burada oturur, ben orada otururdum”

Sedat Sarı’nın, bütçeye yönelik eleştirilerine de cevap veren Serkan Acar, “Diğer bir konu olarak neyin nasıl yapıldığı ve bilgilendirme. Siz bizi anlayabilseydiniz, siz burada oturur, ben orada otururdum. Neyin nasıl yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. O nedenle buradayız. Halkımızın menfaatine, halkımıza yapılacak hizmet noktasında ne gerekiyorsa yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. Aliağa Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi bugün 18.00’de yapılacak.







 
Son Eklenen Haberler