131019098
29 Mart 2024, Cuma

HAKAN TURAN: “BÜTÇE ONAYLANMAMIŞKEN NİYE SATIŞ YAPIYORSUNUZ?”

10 Mart 2022, Perşembe 07:03

     


Aliağa Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan, Aliağa Belediyesi’nin 300 Milyon TL’lik ek bütçe talebinin henüz İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmadığını vurgulayarak, “Bütçe talebiniz onaylanmamışken niye satış yapıyorsunuz?” diye sordu.

Aliağa Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk birleşimi Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda 8 ve 10 Şubat 2022 tarihli meclis tutanaklarının okunup onaylanmasıyla başlayan toplantı, başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesiyle devam etti. Önergeler oy birliği ile komisyonlara havale edildi.

CHP’nin önergesi gündeme alınmadı

Toplantıda CHP Grubu gündem dışı önerge talebinde bulundu. Önerge metninde, “Belediyemizin Şubat 202 Meclis Toplantısı’nda, İzmir İli, Aliağa İlçesi, 481 ada, 3-5-6-8-9-10-11 parsellerde kayıtlı taşınmazların satışının yapılması için belediye başkanına yetki verilmesi hususundaki gündem maddesi ret oylarımıza rağmen oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Söz konusu parseller Plajlar Mevkii’nde olması, denize kıyısının bulunması, şehir kalabalığından uzak olması gibi avantajları ile Aliağamızın en kıymetli bölgelerinden birisi olması özelliğiyle sürekli olarak değerlenen bir bölgedir. İş bu parsellerin satışına karşı olmakla birlikte, belediyemizin taşınmazlarının satılarak paraya çevrilmesinden ziyade kamuya, topluma faydalı yatırımlarda değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda, satışı yapılması planlanan parsellerde kayıtlı taşınmazların tamamına ya da bir kısmına, Aliağamızın ihtiyaçları doğrultusunda büyük bir eksiklik olarak gördüğümüz ve sosyal belediyeciliğin de gereği olan faaliyetlerin yapılması amacıyla; en kıymetlilerimiz olan yaşlılarımız için Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, yaşanan ekonomik darboğaza bir nevi çare üretmek, kimsesizlerin, evsizlerin, muhtaç kadınların barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Sosyal Barınma Merkezi olarak kullanılmak amacıyla değerlendirilmesi hususunda karar verilmesini sayın meclisten saygıyla arz ederiz.” İfadeleri yer aldı. CHP Grubunun gündem dışı önergesi oy çokluğuyla gündeme alınmadı.

Hakan Turan: “Geçen meclisteki beyanlarınızla örtüşmeyen bir tablo”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan, “Geçtiğimiz günlerde Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetelerde yayınlanan ilanı gördük. Şubat ayı meclisinde, 300 Milyon TL’lik ek bütçeye gelir adı altında satış yapılmasına yönelik bir yetki verilmişti tarafınıza. ‘Ben bu taşınmazları satmayacağım. Teminat amaçlı istiyorum. Ancak ihtiyaç dahilinde satacağım’ demiştiniz. 300 Milyon TL’lik ek bütçe talebiniz henüz İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmadı. Bürokratik süreç halen devam etmekte. Ancak Samurlu’da, Yeni Sanayi Sitesi’ndeki 7 dönüm civarındaki arsanın satışını talep ettiğinizi, satış işlemlerine başladığınızı gördük. Belirlenen değer de yaklaşık 12 Milyon TL civarında. Geçtiğimiz ayki beyanınıza istinaden söylüyorum. Henüz bütçe talebiniz onaylanmamışken bu satışı niye yapıyorsunuz? Amacınız ek bütçeye gelir kalemi oluşturmak mı? Yoksa her zaman yaptığınız gibi taşınmazların satışını yapma iradeniz mi var? Buradaki amacınız nedir? Geçen meclisteki beyanlarınızla örtüşmeyen bir tablo. Bu konuda Aliağa halkının tarafınızca bilgilendirilmesini talep ediyorum.” diye konuştu.

Sedat Sarı: “Vatandaş 160 Bin TL alacak için Büyükşehir’den yazı bekliyor”

Hakan Turan’ın ardından söz alan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı ise bir vatandaşın Aliağa Belediyesi’nden alacağı ile ilgili konuştu. Sarı: “İki gün önce İzmir’den bir meclis üyesi arkadaşım beni aradı. Bana Aliağa Belediyesi’nin ek bütçesini sordu. ‘Ek bütçe geçti mi?’ dedi. ‘Evet, Aliağa Belediyesi’nden geçti’ dedim. Sonrasını sordu, ‘Sonra Büyükşehir Belediyesi’nden de geçmesi gerekiyor, niye soruyorsun’ dedim. Yakın bir arkadaşının Aliağa Belediyesi’nden alacağı varmış. Bununla ilgili ‘Ne zaman ödenecek’ diye sürekli soruyormuş. Cevaben de ‘Büyükşehir’den ek bütçe ile ilgili yazı gelsin, ondan sonra ödemenizi yapacağız’ deniliyormuş. Alacağının ne kadar olduğunu sordum. 160 Bin TL olduğunu söyledi. Siz ek bütçe ile ilgili eleştirilerimize, ‘Bu teknik bir mesele. Bütün belediyeler zaten bu ek bütçeyi yapacaklar, yıl içerisinde ihtiyaçlar hasıl olursa onlara hazırlık olsun diye bu ek bütçeyi yapıyoruz. Ek bütçe yapınca da doğal olarak kaynak göstermemiz lazım. Arazilerin kaynak olarak gösterilme sebebi de bu’ dediniz. Biz de dedik ki ‘Sırası gelince yapın.’ ‘Kasamızda para olmadığından ya da ödemelerde zorlandığımızdan değil, siyaset günü birlik yapılmaz’ dediniz. Aliağa Belediyesi’nin ödeme sıkıntısı yoktur inşallah. Ama vatandaş 160 Bin TL alacak için bile Büyükşehir’den yazı gelmesini bekliyor.” Dedi.

APAŞ ile ilgili basında yer alan haberi sordu

Konuşmasında, geçtiğimiz günlerde bir gazetede yayınlanan habere de değinen Sedat Sarı, “Geçenlerde Mimarlar Odası basına bir açıklama yaptı. Bir gazete haber yaptı ve bana da bir şeyler sordu. Ben de bir meclis üyesinin sorumluluk anlayışı içerisinde çok makul bir cevapla konuyu kapatmaya çalıştım. Ama burada, kendi içimizde bunun açıklanması gerekiyor. ‘Orada söylenenlere bakmayın, işin aslı şudur’ demeniz lazım. Mesele de şu, bir meclis üyesi arkadaşımız, mimar ve işi proje yapmak suretiyle bir mimarlık ofisini çalıştırmak. Belediyenin de APAŞ şirketinde maaşlı çalışıyor. APAŞ şirketine bir takım mimari projeler yapıyor ve hem buradaki projelere, hem piyasadaki diğer projelere arkadaşımızın imza attığı ile alakalı bir iddia var. Bu eğer sizin tarafınızdan makul bir şekilde açıklanmazsa sokakta, basında yine spekülasyon, yine belediye ve arkadaşımızı yıpratmaya yönelik sonuçlar çıkacaktır. Bununla ilgili cevap vereceğinize inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

Serkan Acar: “İddia ne, neyin cevabını bekliyorsunuz?”

APAŞ ile ilgili iddialara cevap veren Belediye Başkanı Serkan Acar, “İddia ne, neyin cevabını bekliyorsunuz? Proje yapıyorsa suç mu? Biz meclis üyelerimizin vasıflarının hepsinden yararlanırız. Mimar arkadaşımız da meclis üyemizdir. Ortada bir suç varsa, illegal bir durum varsa bu savcılığın konusudur. Eğer bir suç ithamı varsa bu konuda da gerekeni yaparız. Ama ortada bir itham yok. Evet, meclis üyemiz şirketimizde görev yapıyor. Mimarlığından yararlanıyoruz. Mesela doğalgaz ihtiyacımız olursa sizden destek alabiliriz. ‘Şirketimizin doğalgaz ihtiyacı var, bize yardımcı olun’ deriz. Bunda yanlış bir şey yok.” dedi.

“Yakında kamuoyuyla bir proje paylaşacağız”

Hakan Turan’ın sorularına da cevap veren Acar, “İhtiyaç hasıl olduğunda gayrimenkul satışı yapacağımızı söyledik. İhtiyaç hasıl olmuştur. Bütçe ile gayrimenkul satışının bir bağlantısı yok. Mevzuata bir daha bakın. Yakında da kamuoyuyla bir projeyi paylaşacağız. Aliağamızı güzel bir gelişme bekliyor. Vakti geldiğinde onu da açıklayacağız” diye konuştu. Aliağa Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi bugün (Perşembe) saat 18.00’de yapılacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler