131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

BEKO: “ÇALTILIDERE BİR TAŞ OCAĞINI DAHA KALDIRAMAZ!”

11 Mart 2021, Perşembe 07:00

     


CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde açılması planlanan taş ocağı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Beko, Çaltılıdere’nin yeni bir taş ocağını daha kaldıramayacağını vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’ndeki taş ocağı projesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Bakan Kurum tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Beko, “Yeni kurulması planlanan bu taş ocağının var olan diğer taş ocakları ile birlikte çevreye büyük zarar vereceği bilinmesine rağmen hangi gerekçe ile bu süreç başlatılmıştır? Çaltılıdere yeni bir taş ocağını daha kaldıramaz!” dedi.

“Yerleşim yerlerine çok yakın”

Kani Beko, Çaltılıdere Mahallesi civarında açılması planlanan yeni bir taş ocağı için ÇED izni verilerek sürecin başlatılmasına tepki gösterip konuyu Meclis gündemine taşıdı. Taş ocağının yerleşim yerlerine çok yakın olmasının büyük bir ekolojik denge sıkıntısı yaratacağını, insan ve diğer canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Kani Beko, bu çerçevede aşağıdaki sorulara cevap istedi; “Yeni kurulması planlanan bu taş ocağının var olan diğer taş ocakları ile birlikte çevreye büyük zarar vereceği bilinmesine rağmen hangi gerekçe ile bu süreç başlatılmıştır? Kurulacak taş ocağı yerleşim alanlarına çok yakın bir bölgede yer almaktadır. Bölgede bulunan tarım alanlarının, yeraltı sularının ve hayvanların bu ocak nedeniyle zarar göreceği açıktır. Buna rağmen bu sürecin başlatılmasının gerekçesi nedir? Bölgede aktif olarak çalışmaları devam eden kaç adet taş ve mermer ocağı bulunmaktadır, kaçı ruhsatlandırılmıştır, kaç taş ocağı ve kaç mermer ocağı ruhsat alımı için başvurmuştur? Bölgede bulunan taş ve mermer ocakları için hangi sıklıkta denetimler yapılmaktadır? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir? Bölgede bulunan tarım alanlarına ve yeraltı sularına dair gerekli ölçümler yapılmakta mıdır? Öyleyse sonuçlar nedir? Bu süreçte zarar gören tarım alanları ve ürünlerle ilgili bir tasarrufunuz olacak mı? Hayvancılık ile geçinen bölge halkının uğrayacağı zarar açıktır. Bu sürecin sonunda mahallede ve ilçede büyük bir çevre kirliliği ve olumsuz sağlık koşulları oluşacaktır. Ayrıca açılan bu ocak bölgede ekonomik kayba da neden olacaktır. Bu durumun tazmini için bir planınız var mıdır?”

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler