131019098
19 Mart 2024, Salı

HAKAN TURAN: “SATILACAK ARAZİ KÖYLÜNÜN MALI”

14 Haziran 2021, Pazartesi 06:15

     


Aliağa Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Birleşimde Bozköy Mahallesi’nde satışı planlanan bir arazi hakkında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan, “Satılacak arazi aslında köylünün malı. Köylünün malının Aliağa Belediye’sine emanet olduğu kanaatindeyiz” dedi.

Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, ilk birleşimde İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına gönderilen 4 madde meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. İmar planı değişikliği ve kiralama hususlarını içeren maddeler tek tek oylandı. Mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait, Siteler Mahallesi 482 sokak, 4 numaralı ve 472 sokak, 4 numaralı adreslerde bulunan iki adet yapının 10 yıl süreyle kiralanması hususu İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarından geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

Hakan Turan, “Satışla ilgili kafamızda soru işaretleri var”

Bozköy Mahallesi, 337 parselde bulunan, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait sanayi alanı olarak planlı taşınmazın satılması hususu İmar ve Plan Bütçe Komisyonuna havale edilmişti. İlgili madde Millet İttifakı’nın ret oyuna karşılık komisyonlardan geldiği şekilde oy çokluğuyla kabul edildi. Bu madde ile ilgili olarak CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan söz aldı. Turan konuşmasında, “Söz konusu parsel ilçemizin sanayi tesislerinin olduğu bir bölgede. Yeni Foça yolu üzerinde değerli bir arazi. Yaklaşık üç bin metrekare bir alan. Bütünşehir Yasası ile köy tüzel kişiliğine ait olup daha sonrasında Aliağa Belediyesi’ne geçen bir yer. Satılacak arazi aslında köylünün malı. Geçtiğimiz meclislerde, özellikle Faaliyet Raporu ve diğer konulardaki mali durumlar konuşulurken belediyemizin mali durumunun iyi olduğundan bahsedilmişti. Burada ticari ve mali bir kaygının olmadığı kanaatindeyiz. Ayrıca köylünün malının Aliağa Belediye’sine emanet olduğu kanaatindeyiz. Buradaki bu parselin neden seçildiği, hangi sahiplere satılacağı konusunda kafamızda soru işaretleri var. Bu anlamda bu satışın karşısındayız. Komisyondan da zaten oy çokluğuyla geçti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin İmar Komisyonu’ndaki Meclis Üyelerinin ret oyu ile geçti. Bu satışın karşısında olduğumuzu, bu satışı istemediğimizi belirtmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Sedat Sarı, “Çiçek yerine, tablet desteği sağlamak daha doğru olmaz mıydı?”

Komisyonlardan Gelen Raporların okunup oylanmasının ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı, “Balkonda Bahar Var Projenizi birçok görsel ve yazılı platformda görmek suretiyle haberdar olduk. Karşınızdakine çiçek sunmanın, insanımızı pozitif yönde etkilediği hepimizin malumudur. Açıkçası ben de böylesi naif bir davranışa muhatap olduğumda çok mutlu olurum. Öncelikle bu naif davranışınızın iyi yönlerinden dolayı halkımız adına teşekkür etmek istiyorum. Ancak bu projenizin bir de sorgulanmaya muhtaç yönleri olduğu aşikardır. Ben de bir meclis üyesi hassasiyetiyle bazı endişelerimin cevabını almak üzere sorular sormam gerektiğini düşünüyorum. Halkımıza toplam kaç adet mevsimlik saksıda çiçek dağıtılmıştır? Dağıtılan her bir saksı, toprak ve çiçek maliyeti kaç TL’dir? Bu projenin maliyeti hangi kalemden karşılanmıştır? Alımlar için herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Projenin belediyeye toplam maliyeti ne kadardır? 2021 belediye bütçesinin yüzde kaçına tekabül etmektedir? Bu proje kapsamında harcanan maddi kaynağın; çiçek satın alıp dağıtmak yerine, kırsalda zor şartlarda tarım yapmaya çalışan vatandaşlarımızın desteklenip, çiçek üretimine teşvik edilmesi suretiyle önce vatandaşımıza istihdam sağlanması, akabinde de bu yöntemle ürettirilen çiçeklerin sadece ve sadece birkaç ay gecikmeyle yine bu üreticilerden satın alınarak Aliağa halkının balkonuna ulaştırılması daha doğru olmaz mıydı? Ya da; böylesine bir kaynağı mevsimlik saksıda çiçeğe harcamaktansa, bu bütçenin önemli bir kısmı ile halen tableti olmadığı için eğitimde fırsat eşitliğinden mahrum olan dar gelirli ailelerin çocuklarına tablet desteği sağlanması daha doğru olmaz mıydı? Hepimiz biliyoruz ki, belediyeler halka hizmet için vardır. Bu sebepledir ki yöneticiler kaynakları hesapsız kullanmamalı, ölçüyü kaçıran harcamalarla bir süre sonra asli görevimiz olan hizmet etme kabiliyetinin ortadan kalkmamasına yol açmamalıdır.” Dedi.

“Temel atma töreninde hayırsever vatandaşımız görmezden gelindi”

Konuşmasına geçtiğimiz günlerde yapılan Aliağa Devlet Hastanesi ek bina temel atma töreni için teşekkürlerini ileterek devam eden Sedat Sarı, “Aliağa Devlet Hastanesi ek poliklinik binası temel atma töreni yapıldığını, ancak bu seferkinin sadece törenden ibaret olmayıp temelinin de gerçekten atıldığını sosyal medya ve haber kanallarından öğrenmiş olduk. Hastane konusunda ülkemizin en şanssız ilçelerinden bir tanesi olan Aliağamızda, ek bina ile de olsa böyle bir kapasite artırımının yapılmasının çok kıymetli olduğunun bilincindeyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki o törende bulunabilseydik, muhataplarına ilk elden teşekkürlerimizi sunabilseydik. Törenin fotoğraf ve videolarına bakan feraset sahibi halkımız, oradaki siyasi kimliklerin sadece bir ittifakın mensupları olmasının şaşkınlığını üzülerek bizlerle paylaşmışlardır. Bu yatırımın bir grup tarafından sahiplenilmesi o kadar ileri boyuta ulaşmış ki bizlerin törene davet edilmemesi şöyle dursun, o törenin ve yatırımın yapılmasının ana unsuru olan hayırsever sanayicimiz dahi neredeyse görmezden gelinmiştir. Adeta hak ettiği itibarın kendisine gösterilmediği konusunda kuşkularımız oluşmuştur. Nitekim, belediyemizin sosyal medya hesaplarında bu hayırsever vatandaşımızın adı bir cümlede lütfen geçerken, videolarda da iki-üç saniye görüntülenmek suretiyle adeta görmezden gelinmiştir. Sanayicilerin kentimize katkısının önünü açacak ve onları bu noktada cesaretlendirecek davranışların öncelikle belediye başkanının görevi olduğunu hatırlatıyor, bu vesile ile kıymetli sanayicimiz Zeynel Arslan beyefendiye ilçemizin çok büyük bir açığı olan hastane binası yapımına verdiği destekten dolayı törende siyaseten temsil edilemeyen tüm Aliağa halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“Okulun İstek Vakfı ile bir bağlantısı var mı?”

Sarı konuşmasına, yine geçtiğimiz günlerde Aliağa’da kurulacağı açıklanan Uluğbey Fen Lisesi’nden bahsederek devam etti. Konu ile ilgili Başkan Acar’a sorular yönelten Sedat Sarı, “Kentimize bir fen lisesi açılacağını basından duyduk. Gerek bizleri gerekse Aliağa halkını mutlu eden bir gelişme olduğunu ifade etmek isterim. Bu hizmette emeği geçenlere şahsım ve Aliağa halkı adına teşekkür ediyorum. Konunun basında ve sosyal medya hesaplarında anlatılma şeklinin toplum nezdinde bir kafa karışıklığına yol açtığını müşahede ettik. Konunun daha net anlaşılması adına bazı soruları sorma gereği duyduk. Uluğbey Fen Lisesi ya da Aliağa Uluğbey Fen Lisesi adı geçen okulun; İstek Vakfı bünyesindeki Uluğbey Fen Liseleri ile bir bağlantısı var mıdır? Bu okul Aliağa Belediyesi öncülüğünde mi yapılacaktır? Nerede hizmet verecek? Şayet İstek Vakfı ile bir bağlantısı yok ise bu ismin verilmesine siz mi karar verdiniz? Aliağamızın marka değerini yükseltme konusundaki istekliliğinizi defaatle beyan etmiş bir başkan olarak sizce söz konusu fen lisesinin adının, bir vakıf bünyesinde zaten eğitim faaliyetini sürdürmekte olan Uluğbey yerine sadece Aliağa Fen Lisesi olarak belirlenmiş olsaydı Aliağa’nın marka değerine daha fazla katkı sağlamış olmaz mıydı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Söz konusu okul kaç öğrenci kapasiteli olacak ve eğitim ne zaman başlayacak? Emeği geçenlere tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Serkan Acar, “Önemli olan konu Fen Lisesi, geriye kalan siyasi polemiktir”

Dile getirdiği konularla ilgili İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı’ya cevap veren Belediye Başkanı Serkan Acar, “Çiçek dağıtımında bile eleştiri alınca yadırgadım. Hastane yapımına teşekkürde bile eleştiri olunca iyice karıştı. Teşekkür maddesinde bile sıkıntı var. Önemli olan konu Fen Lisesi konusu. Geriye kalan siyasi polemiktir. Onlara çok cevap vermem gerektiğini düşünmüyorum. Fen Lisesi bir devlet okulu olacak. İsim olarak da matematikçi bir bilim adamı olan Uluğbey’in ismi uygun görüldü. İstek Vakfıyla herhangi bir ilgisi yok. Devlet lisesi olarak Aliağamıza da yakışacak. Önümüzdeki döneme de yetiştirilmeye çalışılıyor. Haziran sonu itibariyle sınav sonuçları açıklanacak. Herhalde Temmuz ayı başında tercihler olacak. O dönemde inşallah tercih kitapçığına Ulubey Fen Lisesi de girecek diye umut ediyorum. İmam Hatip Lisemiz yeni binasına taşınıyor. Fen Lisemiz ilk etapta bu boşaltılan binada faaliyete başlayacak. Yurt olarak da Aliağa Belediyemiz protokol gereği misafirhanesini tahsis edecek. Lakin TOKİ’ye ait bir araziyi Milli Eğitim Bakanlığımız talep etti. Cengiz Topel’in girişinde, Aliağa yazan yerin tam karşısında 50 dönüm bir arazi var. Orada Milli Eğitim Bakanlığı 25 dönümlük bir arazi talep etti. Onunla ilgili oraya hem 32 derslikli bir fen lisesi hem de 200 öğrencili, 100 kız, 100 erkeğin kalabileceği bir yurt yapılması projesi hazırlandı. Öğrenci yurdunun yapılmasını Aliağa Belediyesi üstleniyor. Aliağa Belediyesi olarak buraya taahhüdümüz var. Aliağa’ya yapılan her şey Aliağa halkınındır.” İfadelerini kullandı.

Son olarak CHP’li Meclis Üyesi Seçil Adalet Işık, İzmir Caddesi’nin yeniden trafiğe açılmasını talep etti. Cadde esnafının bu konuda ısrarlı olduğunu dile getiren Işık, gereğinin yapılmasını belirtti. Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclisi 2.Birleşimi bir sonraki oturumun 6 Temmuz 2021 Salı günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesiyle son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler