131019098
23 Nisan 2024, Salı

ALİAĞA BELEDİYESİ’NE EK BÜTÇE TARTIŞMASI

15 Mart 2021, Pazartesi 06:50

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, Aliağa Belediyesi’nin ek bütçe talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bırakılması tartışmalara neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı, Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde, Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısında Aliağa Belediyesi'nin 50 Milyon TL’lik ek bütçe talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bırakılması tartışmalara neden oldu. MHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Hakan Şimşek, CHP’li Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin, CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Musa Özcan ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç konuyla ilgili konuşmalar gerçekleştirdi.

HAKAN ŞİMŞEK: “BU SİYASET DEĞİL DE NEDİR?”

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı ve MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek, Aliağa Belediyesi'nin ek bütçe talebinin komisyonda bekletilmesiyle ilgili konuştu. Şimşek, “Aliağa Belediyesi'nin ek bütçeyle ilgili bir konusu acil kaydıyla komisyona havale edildi. Bu 50 milyonluk ek bütçeyle ilgili İzmirlinin bilgi sahibi olmasını istiyorum. 2019 yılında merkezi hükümet tarafından İzmir'e meslek hastalıklarıyla ilgili bir hastane yapılmasıyla kararı alındı. Biz bunu duyar duymaz meclisten 130 dönüm araziyi Dokuz Eylül Üniversitesi’ne tahsis ettik. Çaltılıdere'nin imarını yaptırdık. Yapılacak olan hastanenin toplam alanı 27 bin metrekareydi. Belediye olarak elzem olarak bu hastanenin yapımını üstelendik. Protokollerimizi yaptık. Geçen zaman içinde projede genişleme oldu. 53 bin metrekareye çıktı. Komisyonda bu ek bütçeyle ilgili bilgi isteniyor ama Aliağa Belediyesi'ne sorulmuyor. Aliağa'daki CHP'li meclis üyelerinden bilgi isteniyor. Onlar da 'Aliağa Belediyesi bize bilgi vermedi, mecliste biz ret verdik. Oy çokluğuyla geçen karardır. Biz herhangi bilgiye sahip değiliz' deyince komisyonda kalmasına karar verildi. Bu ek bütçenin onaylanıp onaylanmaması size bağlı değil. Biz size gönderiyoruz usul yerini bulsun diye. İstediğiniz kadar bunu komisyonda bekletebilirsiniz. Bakanlık onayladığı anda biz ihaleye çıkacağız. İstediğiniz kadar bekletin. Bu siyaset değil de nedir? Sizden beklentimiz yok. Sadece ek bütçe olduğu için Büyükşehir'in onayına sunmamız lazım. Sizden bir kuruş istemiyoruz, biz kendi imkânlarımızla yaparız. Taş üstüne taş koymaya geldik. Böyle bir şeyi beklemiyordum. İnşallah bu karardan dönersiniz. Büyükşehir Belediyesi'ne bu mu yakışırdı? Siyaset böyle yapılacaksa yere batsın" diye konuştu.

BÜLENT SÖZÜPEK: “NE SATILIYORSA BİLİNSİN DİYE KARAR ALMADIK”

Hakan Şimşek’in ardından söz alan CHP Karabağlar Belediye Meclis Üyesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Sözüpek, konunun Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bırakılmasına açıklık getirdi. Sözüpek, Hakan Şimşek’in açıklamalarına cevaben, “Arkadaşımız bağıra bağıra bizim burada siyasi bir karar aldığımızı anlattı. Ben tane tane anlatayım komisyona gelen önergeyle ilgili sorunu. Bize acil koduyla Aliağa Belediyesi’nden gelen önergede 50 milyon TL’lik bir satış işlemi vardı. Hatta komisyon üyesi arkadaşlarla aramızda konuştuğumuzda herhalde sahil kenarında, kupon bir yer, değerli bir yer diye konuştuk. Ancak bu arsaların ada parsel numaraları yok, bilgisi yok. Kaç adet olduğu yok, değer tespiti yok. Ne için yapılacağı yok. Hiçbir konuyla ilgili bilgi yoktu önergenin ekinde. Ondan dolayı dedik ki bu büyük bir meblağ, ne olduğunu Aliağa Belediyesi’nden öğrenelim, yanlış bir karar almayalım. Yerinde bir karar alalım dedik. Burada uygulamada art niyetli bir karar veya Aliağa Belediyesi’nin önünü kesecek bir karar alınmadı. Bundan önceki gelen bütün önergelerin hepsi geçti. Burada konuya farklı yerlere çekmenin, siyaset yapmanın veya siyasete alet etmenin bir anlamı yok. Komisyon üyesi arkadaşlarımızın hepsi burada. Olan budur. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmenin de bir anlamı yok. Biz yatırımlara karşı çıkan bir belediye değiliz. Arkadaşlarımız ilçelerden oyçokluğu ile gelen bütün önergelere, sermaye artırımlarına, yatırımlar için ayırdığınız paraların hepsine ret veriyorlar. Bu karar da Aliağa’dan oyçokluğu ile gelmişti. Bunu bir sorgulayalım, detaylı bir inceleyelim ona göre karar verelim dedik. Gelen önergenin ekinde hiçbir bilgi yoktu. Şifahen telefonda bilgi aldık. Şifahen bilgiyle de karar alamayacağımız için önergeyi gündemde tuttuk ki daha sağlıklı bir karar alalım. Yatırım yapılacaksa hakkaniyetli olsun. Ne satılıyorsa bilinsin diye biz karar almadık.” dedi.

OĞUZHAN ÖZŞAHİN: “EK BÜTÇENİN HASTANE İÇİN OLDUĞUNU ŞİMDİ SÖYLÜYORLAR”

Hakan Şimşek’in eleştirilerine CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin de cevap verdi. Özşahin, “Hakan Beyin bahsettiği, aranıp bilgi alınan meclis üyesi benim. Hakan Bey, 4 ay sonra bir ek bütçe getirecek kadar acemi olmadıklarını söyledi. Evet, acemi değiller. İlk senelerinde biz bunu yaşadık. Ceplerinde gündeş dışı önerge ile gezip, bizim meclis grubumuzda eksik olduğunda Aliağa Belediyesi’nin 59 tane malını, ama borç karşılığı, ama hazineye, ama şahıslara devretme peşinde koşan bir belediyedir. Bahsedilen 50 milyon TL’lik ek bütçe ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Meclis gündemine geldiğinde bununla ilgili hiçbir bilgimiz yoktu. Komisyon gündemine geldiğinde de yine hiçbir bilgimiz yoktu. Şimdi burada atıfta bulunuyorlar, bu ek bütçe meslek hastalıkları hastanesi içindi diye. Meslek hastalıkları hastanesi ile ilgili protokol meclisimizden oybirliği ile geçmiştir. Karşı olmamız gibi bir durum söz konusu dahi değildir. Tamamen de destekçisiyiz. Komisyon üyesi arkadaşımız ‘Bir bilgi alamadık, telefonda şifahen aldık’ dedi. Bu konuyu komisyon gündeminde bırakmasalar şifahen bilgiyi de alamazlardı. Gündemde kaldı, detaylarını alabilecekler mi çok merak ediyorum.” ifadelerini kullandı.

MUSA ÖZCAN: “DETAYLARI BELLİ OLMAYAN BİR ŞEYİN ONAYLANMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Oğuzhan Özşahin’in ardından söz alan CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Musa Özcan ise, “Komisyonlardaki arkadaşları tebrik ediyorum. Çok yerinde bir karar vermişler. Dedikleri gibi, detayları belli olmayan bir şeyin onaylanması mümkün değil. O açıdan teşekkür ediyorum. 3 Temmuz tarihli Aliağa Belediye Meclisi Toplantısını hiç unutmam. Bizim iki tane meclis üyesi arkadaşımız o toplantıya katılamamışlardı. O toplantıda resmen meclisin iradesi gasp edildi. Ceplerinden 5 tane önerge çıkardılar. Aliağa Belediyesi’nin 230 milyon TL civarında bir bütçesi var. 180 milyon TL’ye yakın bir borçlanmayı geçirdiler. Ayağını yorganına göre uzatmayan bir belediye. Zamanında bol bol harcamışlar, bol bol yanlış yapmışlar. Oğuzhan arkadaşımızın da söylediği gibi 59 parseli, Aliağa halkının malını 80 milyona ortak ettiler. O, bir iflasın ispatıydı o gün. Biz konuyu mahkemeye verdik, 180 milyon TL kararı iptal oldu. Ondan sonra bir 90 milyon TL daha istediler, o da iptal oldu. Şimdi meslek hastalıkları hastanesini gerekçe göstererek yine 50 milyon TL kullanmak istiyorlar, Aliağa’nın malını satarak. 230 milyon bütçeyi doğru kullanalım.” diye konuştu.

NİLAY KÖKKILINÇ: “KONU, ARAŞTIRILMASI İÇİN GELECEK MECLİSE BIRAKILDI”

Tartışmaya neden olan konuyla ilgili son konuşmayı CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç yaptı. Kökkılınç, “Aliağa'daki meclis üyesi arkadaşlarımız bu hastanenin yapılması kararına destek verdi, karar oy birliği ile çıktı. CHP'li meclis üyeleri destek verdi. Karşı çıktıkları şey taşınmazların satılmasıdır. Sonunda bu hastane zaten inşa edilecek. İki günde, ‘Bu bütçe komisyondan geçmedi, engelleniyor’ olarak düşünülmemesi gerekir. Siyaset yapıyor olsaydık acil kaydıyla komisyona göndermezdik. Karşılık gösterilen taşınmazların belirsizliği sebebiyle, konu araştırılması için gelecek meclise bırakıldı. Düzgün bir şekilde gelirse, hakkı neyse o şekilde sonuçlanacaktır" ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler