131019098
28 Mart 2024, Perşembe

ADAR: “EMSAL ARTIŞI ALİAĞA’DA DA UYGULANMALI”

15 Ekim 2021, Cuma 06:29

     


İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, Bayraklı Belediye Meclisi’nde alınan emsal artışı kararının İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylanmasını değerlendirdi. Adar, Aliağa Belediyesi tarafından da benzer çalışmanın yapılması, riskli yapılar için emsal artışı teklifinin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulması gerektiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, 30 Ekim 2020 İzmir depreminde Bayraklı’da evleri yıkılan veya oturulamayacak hale gelen depremzedelerin evlerini yenileyebilmeleri için imar emsal artışı konusu gündeme geldi. Emsal artış kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karara bağlandı. Bayraklı’da parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı oy çokluğuyla kabul edildi. İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar da konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

“Kentsel dönüşümden yararlanmalarının önü açıldı”

Alınan emsal artış kararının mutluluk verici olduğunu ifade eden Yavuz Adar, “1998 yılı öncesi yapılar, 6306 sayılı kanunda belirtilen riskli yapılar ile 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nde ortaya çıkan ağır ve hafif hasarlı yapıların kentsel dönüşümünde bir sıkıntı söz konusuydu. Yapılan emsal artışıyla vatandaşlarımızın hak kaybı yaşamadan kentsel dönüşümden yararlanmalarının önü açılmış oldu. Hem Bayraklı hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yapmış olduğu bu çalışmadan dolayı tebrik ediyorum. Emsal artışının biraz daha fazla olması, vatandaşlarımızın hak mahrumiyetinin ortadan kaldırılması gerektiği düşünüyorum. Bu uygulama aynı zamanda İzmir’in tüm ilçelerinde hayata geçirilmeli” dedi.

“Aliağa Belediyesi’nin K Bölgesi konusunda yaptığı çalışma yanlıştı”

Açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce kentsel dönüşüm ile ilgili başlatmış olduğu K Bölgesi çalışmasına da değinen Adar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi K Bölgesi çalışması başlatmış, ilçelerde 1998 yılı öncesi yapılar, 6306 sayılı kanunda belirtilen riskli yapılar ile 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nde ortaya çıkan ağır ve hafif hasarlı yapılar varsa bunlarla ilgili çalışmaların yapılıp İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulmasını istemişti. Bu, emsallerden dolayı oluşacak hak kaybının önüne geçilmesine yönelik bir çalışmaydı. Bu çalışmanın yapılmasına yönelik teklif tüm ilçe belediyelerine gönderilmişti. Maalesef Aliağa Belediyesi bununla ilgili bir çalışma yapmamıştı. Aliağa Belediyesi, İzmir Büyükşehir’e bir çalışma göndermiş, ancak bu çalışma yönetmeliğe uygun olmadığı için geri gönderilmişti. Biz de bu konuyu o dönem Aliağa Belediye Meclisi’nde gündeme getirmiş, neden bununla ilgili bir çalışma yapılmadığını sormuştuk. Aliağa Belediyesi’nin ek bir süre isteyerek yeniden çalışma yapması gerektiğini söylemiştik. Tabi Serkan Acar da her zaman olduğu gibi bizi suçlamıştı. ‘Büyükşehir Meclisi’nde destek verseydiniz de o çalışma orada geçseydi’ demişti. Bunun üzerine Belediye Meclis Üyemiz Sedat Bey, kendisine, ‘Sayın başkan, seçileli 2,5 yıl oldu, bir gün olsun İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine katılmadınız. Madem çok önemliydi ki bu konu bizim için önemli, siz toplantıya gelmiş olsaydınız ve bu konuyu orada dile getirip meclisten geçirseydiniz’ demişti. Bir kere Aliağa Belediyesi’nin yaptığı çalışma yanlış. İlçedeki bütün binaları riskli yapı diye göndermişler. Dolayısıyla kriterlere uymadığı için de İzmir Büyükşehir Belediyesi kabul etmemişti. Daha sonra Aliağa Belediyesi tarafından tekrar bu çalışma yapılıp, K Bölgesi belirlenip Büyükşehir Meclisine sunuldu.” diye konuştu.

Aliağa Belediyesi’ne çağrı

Bayraklı Belediye Meclisi’nde alınan ve ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan emsal artışı teklifinin Aliağa Belediyesi tarafından da verilmesi gerektiğine değinen Yavuz Adar, “Emsal artışı ile k bölgelerinin belirlenmesi ayrı konular. Fakat K Bölgesi çalışmasında geç kaldık. Aliağa Belediyesi’ne çağrımdır, emsal artışı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teklif sunsunlar. Aliağa’da da Bayraklı’da uygulandığı gibi emsal artışı gerçekleştirilsin. Bari bununla ilgili geç kalınmasın. Biz emsal artışının Aliağa’da da uygulanması için Millet İttifakı olarak bu çağrımızı yineleyeceğiz. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlarımız büyük bir ekonomik sıkıntının altında kalıyor. Emsal artışı ile bu bir nebze çözülebilir. Konuyu meclis üyemiz Sedat Bey aracılığı ile Aliağa Belediye Meclisi’nde dile getirip bu yönde bir karar alınmasını sağlayacağız. İttifak ortağımız CHP ile de bunu görüşeceğiz. Bir teklif sunacağız. Sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de emsal artışı ile ilgili kararın çıkması için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler