131019098
19 Nisan 2024, Cuma

CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇLAMASIYLA İFADEYE ÇAĞRILDILAR

16 Nisan 2021, Cuma 07:08

     


CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nın parti ilçe binasına astığı "128 milyar dolar nerede?" yazılı pankart önceki gün akşam saatlerinde indirildi. CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orhan, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ifadeye çağrıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndaki 128 milyar dolarlık rezervin nerede olduğunu partisinin grup toplantısında gündeme getirmesinin ardından, Türkiye’nin birçok yerinde CHP’nin il ve ilçe başkanlıkları, parti binalarına "128 milyar dolar nerede?" yazılı pankartlar astı. CHP Aliağa İlçe Başkanlığı da parti ilçe binasına “128 milyar dolar nerede?” pankartı astı. CHP Aliağa İlçe Yönetiminin pankartın önünde çektirdiği fotoğraf partinin sosyal medya hesabında paylaşıldı. Yapılan paylaşımda, “Biz buradayız ve soruyoruz, 128 Milyar Dolar Nerede? Yoksulluk, işsizlik ortada 128 Milyar Dolar Nerede?” ifadelerine yer verildi.

“Bu soruyu sormak hem anayasal hakkımız hem de sorumluluğumuz”

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nın parti ilçe binasına astığı pankart önceki gün akşam saatlerinde indirildi. CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan ve CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Orhan Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ifadeye çağrıldı. Oğuzhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “14 Nisan 2021 tarihinde ilçe binamıza astığımız ‘128 milyar dolar nerede ?’ konulu pankartımız kaldırılmış olup şahsım ve gençlik kolları başkanım, Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması ile ifade vermiş bulunmaktayız. Anayasanın 69. maddesi ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 3. maddesinde belirtildiği üzere siyasi partiler, doğal olarak Ana Muhalefet Partisi CHP, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurudur. Milletimiz bize kendisi adına haklarını korumamız ve iktidarı denetlemek için oy vermiş, bizi görevlendirmiştir. Ana muhalefet partisi ilçe başkanlığı olarak bu soruyu sormak hem anayasal hakkımız hem de sorumluluğumuz ve görevimizdir.” dedi.

“İfade özgürlüğümüzün çiğnenmesine karşı yasal haklarımızı kullanacağız”

Anayasanın 26. maddesi gereği güvence altına alınan ifade özgürlüğünün, kanuna aykırı olarak çiğnenmiş olduğunu vurgulayan Oğuzhan, “Siyasi parti faaliyetini yürütme hakkımız alenen kısıtlanmıştır. Asmış olduğumuz pankartta herhangi bir sözcük veya görsel iddia edildiği üzere Cumhurbaşkanına hakarete yönelik hiçbir suç unsuru içermemektedir. Hakaret suçunun maddi unsuru ve genel kast olan manevi unsuru gerçekleşmemiş ve suçun tanımında kendini bulan ‘Bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde’ bir fiil ve olgu oluşmamıştır. Hem üstlenmiş olduğumuz başkanlık görevleri hem de vatandaş olarak bu soruyu sormak suç teşkil etmez. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasamızca güvence altına alınan ifade özgürlüğümüzün çiğnenmesine karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı ifade ediyoruz. Zira herhangi bir suç unsuru taşımadığı alenen sabit olan pankarta karşı suç isnat edilme çabasının hukuksuz olduğu her türlü izahtan varestedir. Aynı zamanda bir avukat olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğunu tekrar hatırlatıyor, bu ülkenin huzuru ve barışı için yapılan yanlış uygulamalardan özellikle hukukçuların imtina etmelerini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler