131019098
30 Nisan 2024, Salı

Murat Arcak: “Fındık, fıstık belediyeciliğiyle karşı karşıyayız”

17 Nisan 2024, Çarşamba 06:09

     


Aliağa Belediye Meclis Toplantısı’nda, denetim komisyonu raporu hakkında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Murat Arcak, Aliağa Belediyesi’nde keyfi harcamaların çokça olduğunu belirterek, “Çiçek, böcek, fındık, fıstık belediyeciliği ile karşı karşıyayız” dedi.

CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Murat Arcak, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde söz aldı. Denetim komisyonu raporu hakkında değerlendirmede bulunan Arcak, “Normal şartlarda 31 Mart tarihine kadar geçtiğimiz dönemki meclis üyelerimize teslim edilmesi gereken bu rapor, her ne hikmetse, o dönemlerde ilgili kişilerin izinli olması, ardından da hasta olduklarını beyan etmeleri üzerine 3 Nisan tarihinde teslim edilmiş. Ve seçimlerden önceki tarihte teslim edilmiş gibi imzalanması talep edilmiştir. Seçimlerden önce kendisini kimin yöneteceğine karar verecek olan halkın, doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi adına bu tür raporların tesliminin, ivedilikle gerçekleştirilmesi, en azından siyasi ahlak açısından daha etik bir durum oluşturmaz mıydı? Ayrıca belediye meclisi çalışma yönetmeliğinin 23. Maddesinde belirtilen kişinin, 2022 yılı denetim komisyonunda da görev yapmış olması, denetimin şeffaf ve hesap verebilir olması yönünde ciddi bir engel olduğu gibi, etik bir tutum da olmadığı aşikâr değil midir?” dedi.

“Şatafatlı eğlenceler düzenlendi”

Aynı uzmanlarla denetim usulüne derhal son verilmesi gerektiğini vurgulayan Murat Arcak, “Bu raporun bizlere gerçekten tesadüfen mi geç ulaştırıldığını halkımızın takdirine bırakacağız. 2023 Yılı içerisinde yapılan harcamaları kalem kalem incelediğimizde; sizlerin dinlerken, bizlerin okurken sıkıldığı bu bol sıfırlı rakamları, geçtiğimiz dönemde maalesef fütursuzca harcamaktan sıkılmayanlarımızın olduğunu görünce bizlerin sıkkınlığının katbekat arttığını ayrıca belirtmek isteriz. Keza biliyorsunuz ki, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemiz maalesef bizleri derin bir üzüntüye sokan bir felaketle karşılaştı. Hala yaraları sarılamayan binlerce insanımız, on binlerce can kaybımız varken, bizler; belediyemizin depremzedelerimiz için yaptığı yardım harcamalarının yaklaşık 2 katını 10-15 günlük yaz konserleri için harcamasına mı yanmalıyız? Yoksa, daha felaketin üzerinden çok zaman geçmeden, yaşanan acılar yüreklerde taptaze iken, mütevazi kutlamalar yerine, hiçbir harcamadan taviz verilmeyen şatafatlı eğlenceler düzenlenmesine mi yanmalıyız? Bilemedik.” Diye konuştu.

“Fındık, fıstık, çikolata için harcanan para ayda 250-300 bin TL”

Arcak, doğrudan temin yöntemiyle hep aynı firmalardan alım yapıldığını belirterek, “Bizler; ekonomik krizin çoğu aileyi perişan ettiği, evlerine ekmek, çocuklarına süt götüremediği bir dönemde, sadece başkanlık makamında ikram edilen fındık, fıstık, çikolata için harcanan, ayda 250-300 bin TL’ye isabet eden paraya mı yanmalıyız? Yoksa bu fındık fıstıkların, diğer harcamalarda olduğu gibi doğrudan temin yönteminin ardına sığınarak, belediyemizin 5’li çeteleri diye tabir edilen hep aynı firmalardan alınmasına mı yanmalıyız? Bilemedik. Bizler; belediye bilançosunu makyajlamak adına sadece 2023 yılında haraç mezat satılan 45 adet gayrimenkulün birilerine peşkeş çekilmesine mi yanmalıyız? Yoksa, bu arsa ve arazi satışlarına rağmen, belediyeye ait kısa vadeli ve uzun vadeli borçlarının, belediyenin hissedarı olduğu şirketler dahil yaklaşık 790 milyon TL olmasına mı yanmalıyız. İnanın Bilemedik! Bu sorularımızın cevabını kamuoyu elbette en güzel bir şekilde değerlendirecektir. İşte bunu çok iyi biliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“100 kişinin 1 ayda evini geçindireceği rakam 1 kişiye aktarılmış”

Açıklamasında, temsil harcamaları adı altında mal ve hizmet alımı yapılan firmalara da değinen Murat Arcak, “Sevgili başkanımızın önderliğinde belediyemizce 2023 yılında temsil ağırlama giderleri üzerine 42 milyon TL’lik küçücük bir harcama yapılmıştır. Bu harcamaların; yüzde 12’lik payını 9 adet alış ile Agos Aliağa Çiçekçilik isimli firma, yüzde 11’lik payını 18 adet alış ile Sardunya Organizasyon isimli firma, yüzde 8’lik payını 12 adet alış ile Ahmet Memduh Karaduman isimli firma, yüzde 11’lik payını 1 adet alış ile Arslan Grup Peyzaj Ltd. Şti. isimli firma, yüzde 3’lük payını 11 adet alış ile Faruk Çakır isimli firma oluşturmaktadır. Tarafımızca yapılan ufak bir araştırmayla sayılan firmalardan Agos Aliağa Çiçekçilik ve Sardunya Organizasyon isimli firmanın tek bir kişiye ait olduğu tespit edilmiştir. Bu da bizlere ‘bakın biz belediye olarak kimseyi kayırmıyoruz, değişik değişik firmalara da iş veriyoruz. Böylece Aliağa’daki tüm esnaflarımıza destek oluyoruz’ algısı yaratılarak, temsil giderleri adı altındaki harcamaların toplamda yüzde 23’lük kısmının sadece tek bir kişiye aktarıldığını göstermiştir. Burada sadece çiçek böcek çikolata için harcanan rakam ayda hemen hemen 1 milyon lira tutan bir rakamdır. Başka bir deyişle günde yaklaşık 30-40 bin lira çiçeğe, böceğe, çikolataya harcanmıştır. Asgari ücretin, o dönemde 10 Bin TL olduğu göz önünde bulundurulursa, 100 kişinin 1 ayda evini geçindireceği bu rakam sadece çiçek, böcek adı altında 1 kişiye aktarılmıştır. Ne kadar hakkaniyetli değil mi?” diye konuştu.

“Her şey kılıfına uydurulmuş”

12 aylık vektörle mücadele yani haşerat, sivrisinekle mücadele hizmet alım işinin 2022 yılında 5 milyon 329 Bin TL’ye ihale edilmişken 2023 yılı için bu rakamın 21 milyon 21 bin 700 TL’ye yine aynı, Biyodem Kimya Ltd. Şti. isimli firmaya yüzde 550 artış ile ihale edildiğini söyleyen Arcak, “Aklımıza yine iyi niyetle enflasyonist ortamda böyle bir artış olabilir düşüncesi gelse de yerli ve milli en güvendiğimiz kurumlarımızdan biri olan TÜİK verilerine göre o kadarlık bir enflasyon rakamı da söz konusu değildir. Peki, bu afaki artışın sebebi nedir? Bu sorunun cevabını, özellikle deniz kıyısında oturan hemşerilerimiz, bu yaz sivrisinekle ile mücadeledeki başarınıza göre içtenlikle verecektir. Bekleyeceğiz ve göreceğiz. Görülmektedir ki firmaların adları değişmektedir, unvanları değişmektedir. Aldıkları bedeller katbekat değişmektedir. 2023 yılı için düzenlenen denetim komisyon raporu bize göstermektedir ki her ne kadar Aliağa Belediyesinin bütçesinin büyüklüğüne bağlı olarak, her şey kılıfına uydurulmuş gözükse de hesap kalemlerinin teker teker incelenmesi neticesinde, keyfi harcamaların çokça olduğu, çiçek, böcek, fındık, fıstık belediyeciliği ile karşı karşıyayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, halkımızın bize vermiş olduğu denetim yetkisini önümüzdeki 5 yıl için sonuna kadar kullanacağımızı belirtmek isteriz.” Dedi.

Serkan Acar, “Aklının alacağı daha 5 yıl var”

Murat Arcak’ın açıklamalarına cevap veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise, “Meclis üyeliğin hayırlı olsun. Ateşini çok iyi anlıyorum, seçimden yeni çıktık, ilk meclisimiz. Aklının alacağı daha 5 yıl var. İnşallah önümüzdeki süreçte alır. Onun için normal görüyorum. Gördüğüm 81. Meclis üyesisin.” Dedi.

İbrahim Doğangül, “İçimizdeki ateş hiçbir zaman sönmeyecek”

Acar’ın bu sözlerine karşılık veren CHP’li meclis üyesi Doğanşah Aydın da, “Başkanım, ben de 7. Belediye başkanını gördüm” dedi. Dilek ve temenniler bölümünde son sözü alan İbrahim Doğangül ise, “Evet, seçimler bitti, ateşimiz hala sönmedi. Kimse merak etmesin, bizim içimizdeki ateş hiçbir zaman sönmeyecek. Bize oy veren, vermeyen tüm Aliağalıların emaneti bizdedir. 5 yıl boyunca emanete ihanet etmeden görev yapmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler