Serter: “Aliağa Endüstri Bölgesi’ne 3 yıldır bir çivi bile çakılmadı”
17 Haziran 2022, Cuma 06:24Tweet |
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile kurulacağı söylenen Aliağa Endüstri Bölgesi’nin Mayıs 2019’dan bu yana takipçisi olduğunu, konuya dair gelişmeleri öğrenmek ve takip etmek amacıyla çok sayıda soru önergesini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verdiğini belirterek “Neden hala çivi çakılamamaktadır? Dedi.
İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ak Parti tarafından TBMM’ye sunulmuş olan Endüstri Bölgelerine dair olan kanun teklifinin komisyon görüşmelerine katıldı. Serter, kendisinin 2019’dan bu yana takip ettiği önemli konulardan biri olan ve Mayıs 2019’da bir Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılacağı açıklanan Aliağa Endüstri Bölgesi’nin hala yapılmadığını, iktidar tarafından 2022’de tamamlanacağı söylenen bölge için çivi bile çakılmadığını hatırlatarak “Bütün yetkileri kendi ellerinde olmasına rağmen, 3 yıldır İzmir’de temelini bile atamadıkları bir endüstri bölgesinden söz ederken, bakanlıklar arasında top çeviren bir iktidardan, bugün bütün endüstri bölgeleri benim yönetim ve denetimimde olacak diyen bir iktidara geldik. Önce gerçeklerin farkına varsınlar, tek adamın emri ve talimatları doğrultusunda sanayiyi bitirmeyi kafalarına koymuşlar. Ne ÇED tanıyacaklar ne de bilimsel veri.” dedi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda görüşülen “Endüstri Bölgelerinin kurulmasına dair Kanun teklifi” görüşmelerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Serter, parlamento içindeki hiç kimsenin yatırımlara karşı olmadığının altını çizdi ve 21 yıllık iktidarı sonucunda AK Parti hükümetinin, “Bugüne kadar sanayinin gelişiminde tabiatı dikkat almadık” söyleminin bugün dile getiriliyor olmasının da ne kadar üzücü olduğunu dile getirdi.
“Sanayide Anadolu’nun kedilerini bulamıyoruz”
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Endüstri Bölgelerinin kurulmasına dair kanun teklifi görüşmelerinde komisyonda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin genişlemiş olan bölgelerinde sanayi entegrasyonunu belirli bir merkezlerde büyüterekten geliştirmek lazım. Bunu sadece Kocaeli'deki körfeze, İzmir'deki körfeze, Manisa'nın belli bir kesimine ve böyle çok verimli yerlere de sıkıştırmamak gerekir, bunu Anadolu'nun değişik noktalarında da ulaştırmak gerekir. Daha önceki dönemlerde, Anadolu sanayisinde Anadolu'nun aslanları vardı, şu anda Anadolu'nun kedilerini bulamıyoruz, aslanları nerede kaldı diye de sormak isterim.” dedi.
“3 yıldır Aliağa Endüstri bölgesine çivi çakılmadı”
İzmir Milletvekili Bedri Serter, Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile kurulacağı söylenen Aliağa Endüstri Bölgesi’nin Mayıs 2019’dan bu yana takipçisi olduğunu, konuya dair gelişmeleri öğrenmek ve takip etmek amacıyla çok sayıda soru önergesini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verdiğini belirterek “Son verdiğim soru önergelerine gelen cevaplarda 2021’in son 3 ayı içinde alanın tapu tescil işlemlerinin tamamlanma noktasına geldiği bilgisinin yatırımcı şirkete Bakanlık tarafından verildiği beyan edilmiştir, soru şudur neden hala çivi çakılamamaktadır? dedi. Serter, konuşmasında, Aliağa Endüstri Bölgesi’nin kurulum aşamalarının 2022 itibariyle tamamlanacaı bilgisinin Bakanlıkça paylaşıldığını de belirterek “Bana gelen her önerge cevabında bu bölgenin sağlayacağı istihdam ve yapılacak yatırımlarla cari açığın kapatılması noktasında 327 milyon dolar düzeyinde bir katkı sağlamasının beklendiği ifade edilmiştir.2022 Haziran ayı itibariyle henüz çivi çakılmayan bölge cari açığa kapatmaya değil ancak büyütmeye katkı sağlar noktadadır.” dedi.
“Sanayide hakimiyet tek adamın eline geçiyor”
İzmir Milletvekili Bedri Serter, konuşmasında, iktidarın bu kanun öncesinde de Organize Sanayi Bölgelerinin yönetim, denetim ve mali yönetimleri noktasında iktidarın kontrolü ele almak için kanunlar çıkardığını, sonrasında ise Türkiye İhracatçılar Meclisi yönetimini de kasasını da ele geçirmek için kanun çıkardığını hatırlattı ve “ Geldiğimiz noktada el atmak istediğimiz bu kez endüstri bölgeleridir. Daha önce, aynı OSB'lerdeki yönetimlerin başına başöğretmen getirmeye çalıştığınız gibi, İhracatçılar Meclisi için de "Bir ayda genel sekreter atayamazsanız, Sanayi Bakanlığı bu Genel Sekreteri atar." diye bütün hâkimiyeti tek adam iktidarının eline almaya çalıştınız. Bu iş, sanayi ticaret odalarını da kapsamakta. Bu kapsam dâhilinde endüstri bölgelerine böyle bir karar çıktığı takdirde yetki sadece Cumhurbaşkanlığına ve Sanayi Bakanlığına veriliyor. İşin uzmanları, ticaret ve sanayi odaları ve yanı sıra belediyeler de yok sayılıyor. Bu kanunlar gösteriyor ki, ticaret ve sanayi odalarını kapatma noktasına doğru gidiliyor, her gelen kanunla yaşam şansları azaltılıyor ve hiçbir işlevleri kalmıyor” dedi.
(SERKAN SELİNGİL)

Yüksek dönüşüm oranları, gelir artışını doğrudan etkilediğinden

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu projesini büyütüyor.

Aliağa’nın Aşağı Şehitkemal Mahallesi’nde hafta sonu köy hayrı düzenlendi. Aliağa'nın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in genç

Türkiye Akıl ve Zekâ Oyunları Federasyonu’nun 10-12 Haziran 2022

CHP Aliağa İlçe Kadın Kolları Başkanı Güneş Ataş, CHP Genel Başkanı Kemal

Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün, Aliağalı çiftçileri Çiftçi

Ödüllü Tiyatro Yönetmeni ve Yazar Demet Bozkurt ile kadın bir

Aliağa Motosiklet ve Bisiklet Spor Kulübü Derneği, Critical Mass (trafikte

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ford Otosan ve Dünya Kaynakları Enstitüsü

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’de yakın zamanda yaşanan

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Eski Garaj Mevkii’nde yapılması planlanan,

İlkbahar mevsimini yağmura hasret geçiren Ege Bölgesi'nde, verilerin

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak İzmir

Aliağa Belediyesi ve SOCAR iş birliğinde, Aliağalılara sanatla iç içe

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, ABD'li pivot Jeremy

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar,

Aliağa’nın Çıtak Mahallesi’nde Kardemir Demir Çelik Fabrikası

Kurban Bayramı süresince vatandaşların sağlıklı bir şekilde kurban satın alabilmesi

FETÖ'nün TSK yapılanmasındaki mahrem imamlarına yönelik İzmir merkezli

İzmir Büyükşehir Belediyesi çevre projelerine bir yenisini daha ekledi.

İzmir'in 10 ilçesinde düzenlenen operasyonlarda 3 bin 178 kök

Aliağa ve Foça ilçesi açıklarında geri itilen 124 düzensiz

Matbaacılar İzmir’de buluşacak. 81 ilden matbaacıların ve sektör temsilcilerinin

Gazetenizin 8 Haziran 2022, Çarşamba tarihli internet ortamındaki haberinde

Suni deri satış firması arıyorsanız hoş geldiniz. Piyasada sentetik deri olarak da

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’nın İzmir 2 No.lu Şubesi, son dönemde

SOCAR Terminal’de dün sabah saatlerinde meydana gelen iş kazasında Mekanik

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı,

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), Oda üyelerinin gerçekleştirecekleri işlemler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa’da 24 derslikli

Tüpraş çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı destekleyen iş ortamı hedefiyle

Uğur Bağcı Hair Palaces Aliağa’da hizmet vermeye başladı. Uğur Bağcı Hair

Dünya fuarcılığında söz sahibi olma yolunda ilerleyen İzmir Büyükşehir