131019098
23 Nisan 2024, Salı

“KADINA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ MEDENİ KANUN VERDİ”

18 Şubat 2021, Perşembe 06:29

     


İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar ve İYİ Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Tuğba Oktay, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin 95. Yılı nedeniyle açıklamalarda bulundular.

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar ve İYİ Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Tuğba Oktay, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin 95. Yılı ile ilgili ayrı ayrı açıklamalar gerçekleştirdi. Adar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişinin 95. Yılı. Medeni Kanunun kabul edilmesiyle, aile yapısında önemli değişiklikler meydana geldi. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirildi. evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluğu getirildi, tek eşle evlilik esası benimsendi.” dedi.

“Çağdaş Türkiye hayali bu kanun ve devrimlerle başlar”

Bu kanun ve devrimlerin kadına özgürlük verdiğini vurgulayan Yavuz Adar açıklamasında, “Atatürk’ün çağdaş Türkiye hayalinin başlangıcı bu kanun ve devrimlerle başlar. Bu durum kadınlara Atatürk’ün devrimlerine daha fazla sahip çıkma sorumluluğu veriyor. Kıymetli hanımefendiler, sizi baş tacı yapan Atatürk’ün devrimlerine ve çağdaş Türkiye’ye sahip çıkın. Atatürk’ün bilim ışığında, selam sevgi ve hürmetlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.

“Medeni Kanun sosyal bir mühendislik hareketidir”

İYİ Parti Seçim İşlerinden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Avukat Tuğba Oktay ise partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in, sözü daha sonrasında ev hanımı Münevver Acar’a vermesine değinerek Türk Medeni Kanunu’nun önemi açıkladı. Oktay, “İYİ Parti Grup Toplantısında kürsüde vatandaş, anne, ev hanımı Münevver Hanım vardı. Tam da Medeni Kanun'un kabulünün 95. Yılı için bir şeyler karalarken duydum Münevver Annenin gözyaşları içinde sarf ettiği ‘Bir kadın olarak TBMM kürsüsünde konuşacağımı hayal bile edemezdim’ cümlesini. Batıda kanunlar yapılırken ülkelerin toplumsal yapıları esas alınır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti’nde Medeni Kanun yapılırken tamamen modernleşmenin itici gücü, çağdaşlaşmayı hedef alan ilkeler esas alınmış, topluma ayak uydurmak yerine toplumun çağdaş düzene ayak uydurma gayesi güdülmüştür. Medeni Kanun yalnızca bir kanun değil, zaman itibari ile dillendirilmeye dahi cesaret edilemeyen radikal değişikliklerin gerçekleştirildiği sosyal bir mühendislik hareketidir. Toplum refahını artırmaya yönelik, yüzünü çağdaş yaşama dönmüş, kadını her alanda etkin ve var kılan büyük ve benzersiz çalışmadır.” dedi.

“Münevver Annemin gözyaşlarına çare olacağız”

Medeni Kanun’un kabulünün yıldönümünde, kadın genel başkanları tarafından kürsüye davet edilen bir kadının, annenin kurduğu cümlenin kendisini derinden etkilediğini vurgulayan Oktay, “Münevver Annemin gözyaşlarına çare olacağız. Bu ülkede, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlığı kendisine hedef edinmiş gençler var. Bu ülkede kadının hak ettiği en güzel yerde olacağı, öldürülmeyeceği, yarınlara umutla bakacağı günler var. Ata’mızın gösterdiği hedeften bir an olsun ayrılmadan çalışıyoruz. Sen evlatlarını çok güzel yarınlar için yetiştirdin Münevver Annem, feryadını duymayanlar utansın.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler