131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

Yücel, Aliağa’ya getirilen gemileri sordu

19 Nisan 2024, Cuma 09:09

     


CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, söküm için Aliağa’ya getirilen İtalyan donanmasına ait gemilerle ilgili soru önergesi verdi. Yücel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, gemilerin asbest ve tehlikeli atık analizlerinin yapılıp yapılmadığını sordu.

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Aliağa’ya sökülmesi için getirilen İtalyan donanmasına ait gemilerle ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Yücel, soru önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Gemilerin tehlikeli madde envanter raporu ve ‘gas free’ belgeleri var mıdır, asbest ve tehlikeli atık analizleri yapılmış mıdır?” diye sordu.

“Şimdi de ölüm ülkesi olduk”

Aliağa’da Gemi Söküm Yönetmeliği’nin uygulanmadığını söyleyen Yücel, “İşçi sağlığını hiçe sayan, bölgeyi çevre felaketine sürükleyen bir anlayışın hâkim olmasının nedeni nedir? Dünya kamuoyu bu donanma gemilerine ‘ölüm gemileri’ diyor. Biz ise güzel İzmir’i ve halk sağlığını tehlikeye atıp bu işe, ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın mülteci kampı olduğumuz yetmedi, çöp konteynırı olduğumuz yetmedi, şimdi de ölüm ülkesi olduk” diye konuştu.

“Raporların gerçeğe uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı belli değil”

İzmir’de “Ben yaptım, oldu” anlayışına geçit olmadığını ifade eden Deniz Yücel, “Belediyelerin aynı zamanda, çevre ve insan sağlığını etkileyen olumsuz durumlarda denetim yapmak gibi bir görevi de vardır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay da üzerine düşen görevi yerine getirmiş, gereken açıklamayı yapmıştır. Elbette ki bu konuda çevre ve insan sağlığını gözeten müdahaleleri olacaktır. Söküm için getirilen gemilerle ilgili yönetmelikte yer alan tedbirlerin tersanedeki şirketler tarafından uygulanıp uygulanmadığı, tehlikeli atık envanter raporlarının gerçeğe uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı belli değildir. Bakanlığınız tarafından da şimdiye kadar konuyla ilgili bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

“Gemilerin asbest ve tehlikeli atık analizleri yapıldı mı?”

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel’in konuyla ilgili verdiği önergede şu sorular yer aldı: İzmir Aliağa İlçesi’nde bulunan gemi söküm bölgesinde kaç firma faaliyet göstermektedir? Bu firmaların denetimleri ne sıklıkla ve hangi esaslar çerçevesinde yapılmaktadır? Bu firmalarda toplam kaç işçi çalışmaktadır? Bu firmaların en son denetimleri hangi tarihte yapılmıştır? Bu denetimler sonucunda tespit edilen eksiklikler nelerdir? Bu firmalara uygulanan teftişler sonucunda son beş yılda hangi idari ve cezai yaptırımlar uygulanmıştır? Bakanlığınızca İtalyan donanmasına ait üç denizaltı ile dört askeri gemisinin Aliağa’da söküm işleminin yapılmasına ne zaman izin verilmiştir? İtalya’dan Aliağa’ya getirilen gemilerin, tehlikeli madde envanter raporu ve “gas free” belgeleri var mıdır? İtalya’dan Aliağa’ya getirilen gemilerin asbest ve tehlikeli atık analizleri yapılmış mıdır? Aliağa’da ‘Gemi Söküm Yönetmeliği’ni uygulamak yerine, işçi sağlığını hiçe sayan, bölgeyi çevre felaketine sürükleyen bir anlayışın hâkim olmasının nedeni nedir?”

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler